Amazon bi dostavljao pakete letećim robotima

Amazon bi dostavljao pakete letećim robotima

Amazonov izvršni direktor Jeff Bezos otkrio je da kompanija testira dostavu paketa putem bespilotnih letjelica, te bi ova usluga pod imenom Amazon Prime Air trebala zaživjeti oko 2018 godine.

Međutim, čak i ako tehnologija funkcionira onako dobro kako je predstavljaju, isporuka paketa bespilotnim letjelicama suočena je s mnogim izazovima čak i sada kada još nije komercijalizirana.

Primarni cilj

Prema riječima Bezosa, bespilotni optokopter koji su razvijeni u Amazonovom vlastitom laboratoriju za razvoj i istraživanje, mogu prenositi pakete teške do 2,3 kilograma od distribucijskih centara do domova kupaca. No, još uvijek nije poznato koliku udaljenost od distribucijskog centra takve male letjelice mogu pokriti.

U budućnosti , Amazon bi mogao isporučivati robu unutar 30 minuta od kada kupac plati kupljeni proizvod. Kao dokaz tog koncepta, kompanija je objavila video u kojem jedna od bespilotnih letjelica isporučuje paket.

Glavni problem s kojim su suočeni Amazonovi ambiciozni planovi je Američka savezna uprava za zrakoplovstvo koja još nije odobrila korištenje bespilotnih letjelica za civilne svrhe. Do sada je uprava za zrakoplovstvo izdala dopuštenje vladinim organizacijama za korištenje 1400 bespilotnih letjelica, no usvajanjem novih propisa te restrikcije vezane za civilnu upotrebu bi se do 2015 godine trebale promijeniti.

Na Amazonovom blogu se navodi da će kompanija s tehnološkog gledišta biti spremna za uvođenje bespilotnih letjelica u komercijalne svrhe čim se donesu potrebni propisi i kompanija dobije potrebne dozvole.

No, da propisi i pravila nisu jedini Amazon problem, govori i činjenica da bi se bespilotne letjelice s vrijednim teretom mogle naći na meti lopova, te bi mogućnost hakiranja bespilotnih letjelica mogla poremetiti tvrtkine planove. Iz tvrtke su po ovom pitanju naglasili da će sigurnost biti njihov prioritet, te da će letjelice biti opremljene višestrukom redundancijom i da će biti napravljene prema komercijalnim zrakoplovnim standardima.

Ranije ove godine, Googleov predsjednik Eric Schmidt upozorio je da bi bespilotne letjelice upravljanje civilima mogle predstavljati rizik za privatnost i sigurnost. No   2010 godine, Schmidtova je tvrtka optužena za eksperimentiranje s bespilotnim letjelicama, što je on tada žestoko demantirao.