Algebri priznanje za doprinos edukaciji i promociji informatičke pismenosti

Algebri priznanje za doprinos edukaciji i promociji informatičke pismenosti
Algebra

Povodom desetogodišnjice ECDL obrazovanja u Hrvatskoj, Hrvatska informatička zajednica, kao nositelj programa ECDL edukacije na području Hrvatske, i ECDL Fondacija dodijelili su Učilištu Algebra priznanje za poseban doprinos uvođenju, provođenju i razvoju ECDL školovanja u Hrvatskoj.

Priznanje je primio Mislav Balković, član uprave Algebre, a uručili su ga Damien O'Sullivan, direktor ECDL Fondacije i Marijan Frković, predsjednik Hrvatskog informatičkog zbora.

Od 2003. godine kada je potpisala ugovor o provođenju ECDL programa, Algebra je, kao najveći trening i ispitni centar za ECDL u regiji, u program upisala više od 9200 polaznika, certificirala je 98 predavača za provođenje ovih programa te je razvila vlastiti sustav za automatsko testiranje polaznika na kojemu je dosad položeno više od 150 tisuća ispita u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji te Bosni i Hercegovini.

Besplatnom ispitnom sustavu za polaganje ECDL ispita dosad je pristupilo 950 tisuća zainteresiranih polaznika, a Algebrine knjige vezane uz ECDL tematiku prodane su u više od 100 tisuća primjeraka.

Tijekom ovih deset godina koliko provodi ECDL edukaciju, Algebra je također učinila značajne napore u promoviranju vrijednosti informatičke pismenosti prema skupinama kojima ovaj vid društvene uključenosti naročito puno donosi, poput nezaposlenih osoba, osoba s invaliditetom, organizacija civilnog društva i drugih. ECDL edukacija bila je, u realizaciji Algebre, i dijelom mnogih projekata koji su u Hrvatskoj financirani iz fondova EU.

"Tijekom proteklih deset godina, ECDL Fondacija i Hrvatski informatički zbor kao naši partneri u provedbi ECDL edukacije u Hrvatskoj, prepoznali su napore i trud koji je Algebra uložila u to da ECDL u Hrvatskoj postane standardiziran, priznat ispit kojim se dokazuje jedna od ključnih kompetencija - digitalna pismenost", rekao je Mislav Balković, član uprave Algebre, nakon primanja priznanja. "Investicija koju je Algebra imala u ovu vrstu edukacije i provođenje ECDL programa uistinu je značajna, tim više što su za potrebe provođenja ECDL seminara i ispita pripremljeni originalni materijali i knjige na hrvatskom jeziku, u potpunosti usklađeni s ECDL programom. Posebno smo zadovoljni što smo u proteklih deset godina imali priliku razvijati i vrlo kompleksnu platformu za automatizirano testiranje, u koju smo ugradili veliko iskustvo i znanje iz prakse, a koja je u potpunosti proizvod domaćeg razvojnog tima. Ovaj sustav danas se koristi u nekoliko država i ima značajan izvozni potencijal za razne primjene, od ECDL testiranja, preko vozačkih ispita do polaganja stručnih ili čak nacionalnih ispita", naglasio je Balković.

Nagrada Algebri za doprinos u razvoju informatičke pismenosti dodijeljena je u sklopu regionalne ECDL konferencije koja je okupila nacionalne nositelje ECDL licenci iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Hrvatske, a koja se ovih dana održavala u Zagrebu.