Ako ste koristili ovu aplikaciju, sve lozinke za WiFi mreže na koje ste se spajali su javno iscurile

Ako ste koristili ovu aplikaciju, sve lozinke za WiFi mreže na koje ste se spajali su javno iscurile

Foto: Shutterstock

Aplikacija WiFi Finder našla se u problemima jer su svi podaci koje je prikupila o lozinkama bežičnih mreža svojih korisnika “procurila” u javnost, što znači da svi oni koji su je preuzeli i bili njenim dijelom, moraju promijeniti privatne podatke kako slučajno netko neovlašten ne bi “upao” u njihovu mrežu. Ako već nije...

Naime, riječ je o dva milijuna lozinki diljem svijeta, koje je postavilo unutar aplikacije više od stotinu tisuća korisnika, što nije zanemariva brojka i velike su šanse da je netko već imao problema.

Također, osim lozinki, "procurili" su podaci od imenima mreža (SSID) i geolokaciji. Dakle, oni koji su se eventualno domogli tih podataka, svakako su se dobro okoristili, možda i na crnom tržištu.

Što se pak tiče WiFi Finder aplikacije, nakon ovoga će povjerenje korisnika biti iznimno narušeno, pa tko zna kakva joj je budućnost. Što je šteta jer riječ je o aplikaciji koja osim što traži, kako ime sugerira, bežične mreže u blizini korisnika aplikacije, omogućava pohranu lozinki kako bi se lakše koristili svim tim WiFi mrežama na koje su bili spojeni.

Hakeri bi u teoriji zahvaljujući svim tim podacima koje WiFi Finder pohranjuje mogli uz pomoć geolokacije pronaći određenog korisnika, spojiti mu se na mrežu i upasti u sustav, što bi napravili iznimnu štetu. Samim time je jasno koliko veliki problem je WiFi Finder napravio svim svojim korisnicima, ali i sebi samom s obzirom da bi ovo moglo biti pogubno za budućnost same aplikacije.

No, možda ovaj primjer kod ljudi ipak probudi malo više pažnje pa prekinu ne baš popularnim aplikacijama davati toliko dozvola. Jer, WiFi Finder traži da mu korisnik dozvoli potpunu listu kontakata u uređaju, što znači brojeve, e-mail adrese, rođendane i profile na društvenim mrežama. Ono što brine jest da WiFi Finder traži dozvolu upravljati podacima koje njegova aplikacija ostavlja na uređaju, a potom ih brisati po potrebi.

Google Play je sam obavijestio korisnike da u slučaju kad aplikacije traže takve dozvole, nikad ih ne dopuste jer to je najlakši način širenja malwarea...

Još iz kategorije

Mobitel kao ključ za vaše vozilo

Mobitel kao ključ za vaše vozilo

19.05.2019. komentiraj

Njemački automobilski gigant BMW u veljači prošle godine prezentirao je mogućnost “pretvaranja” mobilnog uređaja u ključ vozila, što su Nijemci odlično prihvatili jer prema istraživanju, njih 76 posto voljelo bi tako koristiti svoje limene ljubimce.

Infobip poslao poruku na Mjesec „We are just starting“

Infobip poslao poruku na Mjesec „We are just starting“

18.05.2019. komentiraj

U sklopu #MTFPula je na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli organiziran SisterMoon live MoonBounce - događaj pod vodstvom poznate njemačke umjetnice i producentice Martine – Nicole Rojina, na kojem su sudionici u stvarnom vremenu „razgovarali s Mjesecom“ i uživo slušali odbijanje glasova s površine Mjeseca.

Data Science Economy 2019 okupio više od 200 sudionika

Data Science Economy 2019 okupio više od 200 sudionika

18.05.2019. komentiraj

U Kraš Auditoriumu prvog dana 4. Data Science Economy konferencije okupilo se više od 200 sudionika, Data Scientista, managera koje zanima kako investirati u Data Science te svih onih koji žele naučiti više o Data Scienceu i čuti primjere najboljih praksi domaćih i inozemnih tvrtki. Program je kombinirao keynote predavanja, panel i tematska predavanja uz sudjelovanje više od 30 domaćih i stranih stručnjaka i praktičara na području podatkovne znanosti. Konferencija završava u petak. 17. svibnja, kada sudionike očekuje sedam tematskih radionica koje će se paralelno odvijati u tri dvorane, a pružit će dublji tehnički uvid u metode i alate koji se koriste u organizacijama na području znanosti o podacima.