Ako ste koristili ovu aplikaciju, sve lozinke za WiFi mreže na koje ste se spajali su javno iscurile

Ako ste koristili ovu aplikaciju, sve lozinke za WiFi mreže na koje ste se spajali su javno iscurile

Foto: Shutterstock

Aplikacija WiFi Finder našla se u problemima jer su svi podaci koje je prikupila o lozinkama bežičnih mreža svojih korisnika “procurila” u javnost, što znači da svi oni koji su je preuzeli i bili njenim dijelom, moraju promijeniti privatne podatke kako slučajno netko neovlašten ne bi “upao” u njihovu mrežu. Ako već nije...

Naime, riječ je o dva milijuna lozinki diljem svijeta, koje je postavilo unutar aplikacije više od stotinu tisuća korisnika, što nije zanemariva brojka i velike su šanse da je netko već imao problema.

Također, osim lozinki, "procurili" su podaci od imenima mreža (SSID) i geolokaciji. Dakle, oni koji su se eventualno domogli tih podataka, svakako su se dobro okoristili, možda i na crnom tržištu.

Što se pak tiče WiFi Finder aplikacije, nakon ovoga će povjerenje korisnika biti iznimno narušeno, pa tko zna kakva joj je budućnost. Što je šteta jer riječ je o aplikaciji koja osim što traži, kako ime sugerira, bežične mreže u blizini korisnika aplikacije, omogućava pohranu lozinki kako bi se lakše koristili svim tim WiFi mrežama na koje su bili spojeni.

Hakeri bi u teoriji zahvaljujući svim tim podacima koje WiFi Finder pohranjuje mogli uz pomoć geolokacije pronaći određenog korisnika, spojiti mu se na mrežu i upasti u sustav, što bi napravili iznimnu štetu. Samim time je jasno koliko veliki problem je WiFi Finder napravio svim svojim korisnicima, ali i sebi samom s obzirom da bi ovo moglo biti pogubno za budućnost same aplikacije.

No, možda ovaj primjer kod ljudi ipak probudi malo više pažnje pa prekinu ne baš popularnim aplikacijama davati toliko dozvola. Jer, WiFi Finder traži da mu korisnik dozvoli potpunu listu kontakata u uređaju, što znači brojeve, e-mail adrese, rođendane i profile na društvenim mrežama. Ono što brine jest da WiFi Finder traži dozvolu upravljati podacima koje njegova aplikacija ostavlja na uređaju, a potom ih brisati po potrebi.

Google Play je sam obavijestio korisnike da u slučaju kad aplikacije traže takve dozvole, nikad ih ne dopuste jer to je najlakši način širenja malwarea...

Još iz kategorije

Novinari će na Weekend Media Festivalu ocjenjivati političke PR-ovce

Novinari će na Weekend Media Festivalu ocjenjivati političke PR-ovce

18.07.2019. komentiraj

Tko je u svijetu političkog PR-a dostupan, brz, elokventan, konkretan i korektan, a tko se ne javlja na telefon kad je bitno jedna je od zanimljivijih tema o kojoj će se raspravljati na ovogodišnjem Weekend Media Festivalu. Rezultati istraživanja ukazat će na probleme koji se javljaju u odnosu novinar/PR-ovac kako bi suradnju u budućnosti mogli unaprijediti.

Veliki kapacitet, velika brzina

Veliki kapacitet, velika brzina

17.07.2019. komentiraj

Adata Technology predstavlja vanjski tvrdi disk ADATA HM800. Vanjski tvrdi disk Adata HM800 obavezan je hardver za korisnike pametnih televizora jer ne samo da se s njega na televizoru mogu reproducirati omiljene serije, filmovi i sportska nadmetanja vrijedni maratonskog gledanja, nego taj uređaj omogućuje i snimanje tih sadržaja, tvrde u ovom proizvođači memorijskih uređaja.

Direktorica korporativnih komunikacija HT-a Nina Išek Međugorac proglašena ženom godine

Direktorica korporativnih komunikacija HT-a Nina Išek Međugorac proglašena ženom godine

17.07.2019. komentiraj

Priznanje za svoj rad i nagradu Žena godine u organizaciji časopisa Zaposlena ove godine zaslužila je Nina Išek Međugorac direktorica korporativnih komunikacija najjačeg domaćeg telekom operatora Hrvatskog Telekoma. Uz nju, u užem su izboru za Ženu godine redom bile iznimne i uspješne žene; diplomirana ekonomistica, Jasenka Auguštan-Pentek, gradonačelnica grada Zlatara, zatim Ivana Paradžiković, voditeljica i urednica istraživačke emisije „Provjereno“ na Novoj TV i magistrica medicine, Ana Barić.