Ako ste koristili ovu aplikaciju, sve lozinke za WiFi mreže na koje ste se spajali su javno iscurile

Ako ste koristili ovu aplikaciju, sve lozinke za WiFi mreže na koje ste se spajali su javno iscurile

Foto: Shutterstock

Aplikacija WiFi Finder našla se u problemima jer su svi podaci koje je prikupila o lozinkama bežičnih mreža svojih korisnika “procurila” u javnost, što znači da svi oni koji su je preuzeli i bili njenim dijelom, moraju promijeniti privatne podatke kako slučajno netko neovlašten ne bi “upao” u njihovu mrežu. Ako već nije...

Naime, riječ je o dva milijuna lozinki diljem svijeta, koje je postavilo unutar aplikacije više od stotinu tisuća korisnika, što nije zanemariva brojka i velike su šanse da je netko već imao problema.

Također, osim lozinki, "procurili" su podaci od imenima mreža (SSID) i geolokaciji. Dakle, oni koji su se eventualno domogli tih podataka, svakako su se dobro okoristili, možda i na crnom tržištu.

Što se pak tiče WiFi Finder aplikacije, nakon ovoga će povjerenje korisnika biti iznimno narušeno, pa tko zna kakva joj je budućnost. Što je šteta jer riječ je o aplikaciji koja osim što traži, kako ime sugerira, bežične mreže u blizini korisnika aplikacije, omogućava pohranu lozinki kako bi se lakše koristili svim tim WiFi mrežama na koje su bili spojeni.

Hakeri bi u teoriji zahvaljujući svim tim podacima koje WiFi Finder pohranjuje mogli uz pomoć geolokacije pronaći određenog korisnika, spojiti mu se na mrežu i upasti u sustav, što bi napravili iznimnu štetu. Samim time je jasno koliko veliki problem je WiFi Finder napravio svim svojim korisnicima, ali i sebi samom s obzirom da bi ovo moglo biti pogubno za budućnost same aplikacije.

No, možda ovaj primjer kod ljudi ipak probudi malo više pažnje pa prekinu ne baš popularnim aplikacijama davati toliko dozvola. Jer, WiFi Finder traži da mu korisnik dozvoli potpunu listu kontakata u uređaju, što znači brojeve, e-mail adrese, rođendane i profile na društvenim mrežama. Ono što brine jest da WiFi Finder traži dozvolu upravljati podacima koje njegova aplikacija ostavlja na uređaju, a potom ih brisati po potrebi.

Google Play je sam obavijestio korisnike da u slučaju kad aplikacije traže takve dozvole, nikad ih ne dopuste jer to je najlakši način širenja malwarea...

Još iz kategorije

HNB zbog korone ostao bez gotovo 2 milijarde eura pričuva

HNB zbog korone ostao bez gotovo 2 milijarde eura pričuva

05.06.2020. komentiraj

Bruto međunarodne pričuve Hrvatske narodne banke (HNB) su u podacima te institucije krajem travnja iznosile 15,98 milijardi eura što je 3,2 posto manje u odnosu na ožujak i 13,9 posto manje nego na kraju travnja 2019. godine, što je izravna posljedica pandemije covida 19.

Infobip ocijenjen najboljim pružateljem A2P SMS usluga u svijetu

Infobip ocijenjen najboljim pružateljem A2P SMS usluga u svijetu

05.06.2020. komentiraj

Infobip, jedna od vodećih IT kompanija u Hrvatskoj i regiji, proglašen je najboljim pružateljem A2P (application-to-service) SMS usluga na svijetu, prema ocjenama 353 telekom operatora diljem svijeta i 315 vodećih svjetskih kompanija u godišnjem ROCCO izvještaju. Četvrta je to godina za redom u kojoj Infobip osvaja prvo mjesto prema ocjenama mobilnih operatora i druga godina za redom prema ocjenama vodećih svjetskih kompanija iz različitih industrijskih sektora.

Samo 5 posto zgrada građeno po važećim sigurnosnim normama

Samo 5 posto zgrada građeno po važećim sigurnosnim normama

05.06.2020. komentiraj

U organizaciji Hrvatske udruge proizvođača toplinsko-fasadnih sustava (HUPFAS) i Hrvatske gospodarske komore jučer je održana panel rasprava o Prijedlogu Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije. Zaključeno je da struka, akademska zajednice i institucije moraju raditi zajedno i održavati svijest u javnosti o važnosti zaštite od potresa te najavili da nas čeka dugotrajna obnova koja će imati dalekosežne posljedice na društvo.