VRIJEME PROMJENE

AI procesori za Edge gotovo će se udvostručiti do 2028.

AI procesori za Edge gotovo će se udvostručiti do 2028.
Depositphotos

Računala će biti glavni pokretač rasta na tržištu rubnih procesora s umjetnom inteligencijom u sljedeće četiri godine, prema novom istraživanju Omdie. Očekuje se da će ukupno tržište AI procesora na rubu porasti s 31 milijarde dolara u 2022. na 60 milijardi dolara u 2028., CAGR od 11 posto.

Nekoliko čimbenika dovodi do rastuće važnosti računala na ovom tržištu. Dostupnost proizvoda svakako je ključni čimbenik s Intelovim procesorima Meteor Lake koji su se nedavno pridružili AMD-ovim procesorima Ryzen 7040, 8040 i 8000G, Appleovoj M-seriji i Qualcommovom Snapdragon Elite X. Također igra ulogu očekivani oporavak tržišta osobnih računala koje je usporilo nedavno nakon porasta povezanog s pandemijom COVID-19 2020. i 2021. Međutim, nakon 2025. strojevi prodani tijekom porasta počet će se približavati kraju svog računovodstvenog vijeka, stvarajući mogućnost ciklusa osvježavanja koji će pomoći u usvajanju računala s umjetnom inteligencijom.

"Ovo je posebno važno jer se očekuje usporavanje potražnje za pametnim telefonima - sektorom koji se rano usvaja", rekao je Alexander Harrowel, Omdijin glavni analitičar za napredno računalstvo. “Zasićenost je svakako čimbenik na tržištu pametnih telefona, budući da više od dvije trećine njih sada ima neki oblik AI ubrzanja, a rast je koncentriran na premium cjenovnu razinu.”

Predviđanje dijeli tržište prema tipovima procesora kao što su in-CPU akceleratori, AI-ASIC-ovi, AI-ASSP-ovi, GPU-ovi i FPGA-ovi i rasponi snage/performansi u 10 klasa uređaja. Kao što je objašnjeno u izvješću, sustavi na čipovima koji su uvedeni 2018.-2019. s osnovnim ubrzanjem sada se počinju povlačiti iz proizvodnih linija dobavljača u korist moćnijih. Kao rezultat toga, najniže i srednje razine performansi se prazne, a sljedeće rastu, s najjačim rastom u višoj (>30 TOPS) skupini. Najveći dio rasta doći će od vlasničkih AI-ASSP-ova kao što su Qualcommov Snapdragon i MediaTekov APU.

“AI ASSP-ovi će se pomaknuti s 19 posto na 28 posto tržišta, uglavnom na račun GPU-a. Računala počinju sve više nalikovati pametnim telefonima ili tabletima jer usvajaju CPU-GPU-NPU arhitekturu poznatu iz gotovo svih modernih pametnih telefona, dok se ubrzanje unutar CPU-a neočekivano sporo razvija,” zaključio je Harrowel.