Agrokor i Adris kupuju Optimu Telekom i Tele 2 za gotovo milijardu kuna

Agrokor i Adris kupuju Optimu Telekom i Tele 2 za gotovo milijardu kuna

Foto: Fotolia (ilustracija)

Uskrsni blagdani bili su idealni da se pokuša sakriti jedna od najvećih transakcija na domaćem ICT tržištu, a to je dogovor Zagrebačke banke i Agrokora i Adrisa o prodaji najavljenog najvećeg pojedinačnog udjela u Optima Telekomu. Pritom, pouzdani izvori ističu kako će i HT radi tržišnog natjecanja prodati svoj udjel Agrokoru i Adrisu, te u konačnici će to biti najveća transakcija na hrvatskom telekomunikacijskom tržištu jer bi isti dvojac trebao preuzeti i Tele 2 Hrvatska Tele 2 AB već dulje vrijeme želi prodati.

Izvor blizak Adrisu i Agrokoru potvrdio je kako se vrijednost transakcije procjenjuje na oko 450 milijuna kuna za Optimu Telekom odnosno oko 75 posto udjela, te oko  550 milijuna kuna za Tele 2 pod uvjetom da Tele 2 AB pristane platiti željenu koncesiju za LTE (Long Term Evolution) odnosno četvrtu generaciju mobilne telefonije.

Na izravne upite u obje kompanije, i iz Agrokor i iz Adrisa nam je poručeno da nikakve špekulacije na tržištu ne žele komentirati, no nisu željeli niti potvrditi niti opovrgnuti ovakve navode našeg izvora.

Neke od analitičara koje smo upitali o značenju ovakve konsolidacije na telekomunikacijskom tržištu ističu da nije nimalo čudno što se ovo događa jer je Agrokor je kroz Quaestus odnosno Jamnicu bio u osnivačkom dijelu Metroneta, te je kroz Questus bio i vlasnik Tele 2. Podsjetimo prodajmo udjela u Tele 2 tada je Quaestus zaradio 5 milijuna eura.

 

 

* Autor nema dionice niti jedne kompanije koja se spominje u tekstu

 

** Za one koji možda nisu shvatili - tekst je prvotravanjska šala, iako na domaćem tržištu ništa nije nemoguće!

Još iz kategorije

Objavljene dosad najbolje fotografije Next Image foto natječaja u Hrvatskoj

Objavljene dosad najbolje fotografije Next Image foto natječaja u Hrvatskoj

16.07.2020. komentiraj

Huawei je objavio neke od najboljih dosad prijavljenih fotografija za svoj Next Image foto natječaj na kojem njihovi korisnici imaju priliku podijeliti svoje radove i osvojiti vrijedne nagrade. Prijave će ocjenjivati renomirani fotografi, a ove se godine paralelno uz globalno, održava i lokalno natjecanje tako da hrvatski korisnici imaju duplo više razloga za prijavu svojih radova.

Hrvatska dobila predstavnika u Europskoj udruzi za elektromobilnost

Hrvatska dobila predstavnika u Europskoj udruzi za elektromobilnost

16.07.2020. komentiraj

Hrvatska udruga vozača električnih vozila Strujni krug postala je član Europske udruge za elektromobilnost i tako postala nacionalni predstavnik Hrvatske za elektromobilnost u Europskoj Uniji. Ovim se potezom Hrvatska priključila glavnom cilju Europske unije - povećanju kvalitete života svojih građana kroz čist zrak i smanjenu emisiju CO2.

Prelazak na DVB-T2/HEVC sustav započinje krajem listopada 2020.

Prelazak na DVB-T2/HEVC sustav započinje krajem listopada 2020.

15.07.2020. komentiraj

Nakon što je zbog mjera u suzbijanju epidemije koronavirusa, HAKOM  u ožujku odgodio prelazak na novi sustav odašiljanja televizijskih programa,  Odašiljači i veze d.o.o (OiV) objavili su ovog petka, 10. srpnja, kako prelazak na novi DVB-T2/HEVC sustav odašiljanja započinje krajem listopada 2020.