PROMJENE NA TRŽIŠTU

Agregacija i grupiranje transformiraju TV i video ekosustav

Agregacija i grupiranje transformiraju TV i video ekosustav
Depositphotos

U 2015. samo 13% domova koji su plaćali uslugu bilo je pretplaćeno i na online video uslugu i na tradicionalnu plaćenu TV uslugu, prema Omdiji. Do kraja prošle godine ta se brojka više nego utrostručila na 47%.

Novo istraživanje naglašava nevjerojatnu stopu promjena koje utječu na TV i online video sektor. Suprotno tome, 2015. oko 82% takvih domova zasebno je koristilo tradicionalnu pay TV, brojka koja je pala na 38% 2022., a Omdia predviđa da će taj postotak dosegnuti 27% 2028.

“Iako se slika razlikuje od zemlje do zemlje, već je neko vrijeme jasno da je tradicionalna plaćena TV u silaznoj putanji. Operateri Pay TV-a reagirali su spajanjem online video aplikacija i usluga, plus drugih vrsta sadržaja, u jedinstveno središte korisničkog iskustva unutar svog svemira. Upravo ti napori na super-agregaciji i super-grupiranju pomažu u dramatičnim promjenama koje vidimo,” rekao je Adam Thomas, viši glavni analitičar u Omdiji.

Novo izvješće naglašava promijenjeni naglasak među pay-TV operaterima, koji sada obično prihvaćaju strategije agregatora ili super-agregatora. Budući da se aplikacije trećih strana počinju smatrati bitnim dijelom kombinacije zabave za korisnike, naslijeđeni operateri moraju odvagnuti oportunitetni trošak u smislu odljeva ako ne ponude najpopularnije aplikacije svojoj pretplatničkoj bazi.

“Da bi bile najučinkovitije, ove skupne ponude zahtijevaju sofisticiranu univerzalnu mogućnost pretraživanja i otkrivanja u sadržaju koji se nudi, što ga čini različitim od pojedinačnih kanala i paketa sadržaja povezanih s klasičnim ponudama pay-TV-a. Ovo objedinjeno iskustvo uvjerava pretplatnike da agregatori nude opipljive prednosti jednostavnog samostalnog povezivanja,” dodao je Tony Gunnarsson, glavni analitičar u Omdiji.