Agilnost kao “buzzword“ ili korisna poslovna filozofija

Agilnost kao “buzzword“ ili korisna poslovna filozofija

Softverska i dizajnerska agencija Q organizirala je ovaj mjesec u suradnji s Agile Hrvatska Meetup-om event na temu “Agile Perspectives“ u njihovom zagrebačkom uredu. Panel raspravu posjetilo je više od 100 eksperata i mladih inovatora koji su uključeni u agile zajednicu, ali i oni koji tek žele otkriti koji su potencijali ovog pristupa u poslovanju.

Takav način vođenja projekata danas je trend u mnogim industrijama diljem svijeta. U odnosu na tradicionalno poimanje poslovanja, agilan način rada podrazumijeva fleksibilnost, prilagođavanje i revidiranje kratkoročnih ciljeva u odnosu na dugoročne i strogo definirane planove. Možemo reći za agilnost da je ona zapravo stav, mindset i u konačnici, kultura neke tvrtke.

O agilnoj transformaciji u različitim industrijama više su nam otkrili panelisti koji su uspješno implementirali ovu metodologiju u svoje poslovne sredine. U prvom redu Nikola Žinić (kreativni direktor u Bruketa&Žinić&Grey-u), zatim Dalibor Jurgec (suosnivač Q-a), te Mladen Barešić (agile coach iz Zagrebačke banke). Moderator panela bio je Josip Barišić koji ujedno vodi i agile edukacije u Q-u.

“Izložili smo stavove i prakse iz financijske, marketinške i IT perspektive kako bismo dobili odgovore na razna pitanja kao što su preduvjeti nužni za uspjeh agilne transformacije, koji su motivi za transformaciju, a koji razlozi neuspjeha. Iako naši panelisti dolaze iz različitih industrija, agilni pristup poslu, te kontinuirana promjena kulture, glavne su crte koje su zajedničke svima“, napominje Josip Barišić.

“Kod nas je to došlo prirodno. Stari model koji smo imali nije više davao dobre rezultate, postali smo tromi, a način komunikacije se promijenio. Prvo smo čekali da klijent definira probleme, zatim smo čekali brief od klijenta, kojeg onda opet vraćaš, redefiniraš itd. To je “waterfall“ ili “ping-pong“ pristup. Krajnja motivacija nam je bila da budemo brži i efikasniji", ističe Žinić.

“Dođe trenutak kad shvatiš da si agile, pa to onda treba formalizirati na način da se razviju poslovni procesi i procedure. Agilan način rada treba krojiti prema vlastitim potrebama i to tako da prvo mijenjaš mindset na razini cijele tvrtke. Na kraju je važno isporučiti ono što klijent želi, a ne ono što ti misliš da želi. Pomoći mu da dobije ono što je najbolje za njega u tom trenutku“, ističe Jurgec.

“Važno je krenuti polako s ovim načinom rada, pomalo podizati ljestvicu i širiti spektar djelovanja. Mi smo se agileu okrenuli onda kad smo shvatili da imamo problem s kompleksnošću i kulturom organizacije, što je najočitije bilo u poteškoćama s prioritiziranjem i provođenjem projektnih inicijativa i u nekim našim komunikacijskim obrascima“, naglasio je Barešić, agile coach iz Zagrebačke banke.

Na pitanje zašto agile ne uspijeva u nekim sustavima, Žinić odgovara: “Generalno, mislim da je to pitanje mindseta ljudi. Mlađe tvrtke su u tome uspješnije, odrasle su u takvom okruženju, to je dio njihove kulture, za razliku od tvrtki s dužom povijesti. Ljudi nisu navikli griješiti, pa naučiti iz toga. Recimo, radimo s Coca-Colom koja je veliki sustav već dvije godine na agile način. Sada su veoma brzi i brzo se odlučuje.“

Expert Traveller je jedan od agilnih projekata Q-a s kojim su započeli transformaciju. Kroz tu suradnju razvili su travel platformu za klijenta NewsUK, jednog od najvećih britanskih izdavača s nekoliko poznatih brendova kao što su The Sun i The Times koji danas nudi turističke usluge publici diljem UK-a upravo kroz web rješenje Q-a.

“Projekt je bio veoma specifičan, a sučili smo se s raznim izazovima, od vrlo kratkog roka za razradu cijele ideje, upoznavanja s metodologijom, te posebno probijanje na zasićeno marketinško tržište. Inicijalnu fazu započeli smo kroz workshop s klijentom, a zatim smo odradili discovery fazu koja nam je omogućila kreiranje business logike i rješenja. Nakon toga smo definirali user stories, te kroz dvotjedne agilne sprinteve nastavili razvijati design & development. Dodatna vrijednost projekta svakako je dobivena kroz kvalitetan feedback od strane klijenta i krajnjih korisnika. Transparentnost nam je posebno pomogla da ostvarimo odličnu suradnju“, Dalibor Jurgec dodatno pojašnjava agilan proces u Q-u.