Adobe se našao na meti hakera, ugroženi podaci 2,9 milijuna korisnika

Adobe se našao na meti hakera, ugroženi podaci 2,9 milijuna korisnika
Fotolia

Prema priopćenju koje je u četvrtak iznijela kompanija Adobe, hakeri su uspjeli probiti zaštitu na njihovim poslužiteljima i ukrasti podatke o 2,9 milijuna njihovih korisnika, te su došli do source kodova od najmanje tri kompanijina proizvoda.

Iz tvrtke navode kako su sofisticiranim napadima hakeri došli do neodređenog broja korisničkih ID-eva i kriptiranih lozinki,te su ukrali informacije vezane za 2,9 milijuna korisnika, uključujući imena, brojeve kreditnih i debitnih kartica. Hakeri su također ukrali i source kodove nekolicine proizvoda, a iz kompanije navode kako se radi o Adobe Acrobat, ColdFusion i ColdFusion Builder proizvodima.

Adobeov direktor odjela za sigurnost Brad Arkin je izrazio duboko žaljenje zbog incidenta koji se dogodio, te je naveo kako interno ali i s vanjskim suradnicima marljivo rade na rješavanju problema. Arkin navodi kako dosadašnji rezultati istrage ukazuju na to da ne postoji povećani rizik za sigurnost korisnika.

Osobni podaci Adobe korisnika su kriptirani, tako da je rizik od prijevare ili krađe identiteta nizak, no iz kompanije nisu naveli kakvu enkripciju ili sigurnosna rješenja koriste za zaštitu podataka korisnika.

Kako je istraga još u ranoj fazi, dodatne informacije biti će dostupne u narednim danima. U međuvremenu, Adobe izmjenjuje neke od lozinki, obavještava korisnike čije su kreditne i debitne kartice ugrožene napadom , te informira banke koje su isto tako zahvaćene. A u istragu se također uključila Savezna agencija za provedbu zakona.