Acer i Asus bi se mogli spojiti?

Acer i Asus bi se mogli spojiti?
Fotolia

Smanjivanje marži neminovno će dovesti do konsolidacije industrije. Osnivač kompanije Acer, Stan Shih navodi kao Wintel model više ne funkcionira zbog toga što Microsoft i Intel uzimaju svu dobit. Tajvanskoj tvrtki ostaje mogućnost eksperimentiranja s drugim platformama kao što to već radi ili poboljšavanje svog lanca opskrbe.

No, kompaniji ostaje još jedna mogućnost , a to je spajanje s drugom kompanijom, čime bi imala ekonomske koristi. Iako zvuči nevjerojatno, Acer bi se mogao spojiti sa svojim glavnim konkurentom , tvrtkom Asus, koja također ima sjedište u Tajvanu.

U ovom trenutku, izvršni direktori obiju kompanija su otvoreni i spremni za suradnju. Stan Shih je rekao da se bilo koja ponuda mora razmotriti na naći da daje maksimalnu korist za dioničare, zaposlenike, ali i društvo u cjelini.

S druge strane, Asus je poznat po svojim vlastitim proizvodima i rastu zahvaljujući svojoj proizvodnji unutar tvrtke, ali kako se vremena mijenjaju, svašta se može dogoditi. Asus proizvodi Windows i Android bazirane proizvode baš kao i Acer, no jedni i drugi imaju poteškoća u uvjeravanju trgovaca da prodaju njihove proizvode.

Iako je riječ o ranim glasinama, jasno se nazire u kojem smjeru idu pregovori Asusa i Acera. Tajvanski proizvođači ne samo da će morati brinuti o konkurentima iz SAD-a (HP,Dell, Apple), već i o onima iz Kine, a najpoznatiji konkurent je kompanija Lenovo koja bilježi znatan rast poslovanja.