80 posto od top 100 igara na Steamu radi na Linuxu

80 posto od top 100 igara na Steamu radi na Linuxu
DepositPhotos

Otkako je Steam najavio projekt Proton, stvorio se osjećaj da će gaming segment na Linuxu doživjeti bolje dane. I to se dogodilo jer prema podacima kojima barata ProtonDB web stranica, 80 posto od top 100 igara na Steamu ima zlatni ili bolji rating.

To znači da te igre rade potpuno jednako, ili vrlo dobro, na Linuxu kao i na Windows ili macOS operativnim sustavima. A tako nešto uistinu je nedostajalo Linuxu - imati mogućnost ponuditi gamerima kvalitetno iskustvo pa ih samim time zadržati uz sebe u potpunosti.

Ipak, ako se gleda detaljnije situacija, nije još uvijek potpuno idealna jer tek 40 posto od top 10 igara ima zlatni ili bolji status. Konkretnije, 60 posto ima borked ili neigriv status, 10 posto srebrni, deset posto zlatni ili bolji te 30 posto nativni. Dakle, kod najboljih igara Linux još uvijek nije najbolja opcija.

No, optimizam budi činjenica da je od najboljih tisuću igara njih 750 igrivo na Linuxu. Primjerice, od najpopularnijih to su Counter-Strike: Global Offensive, DOTA 2, Grand Theft Auto V i Team Fortress 2. Nažalost, PUBG: BATTLEGROUNDS nije igriv na Linuxu, kao ni Apex Legends, Halo Infinite, New World, NARAKA: BLADEPOINT ili Destiny 2.

Vrijedi napomenuti da rating ne određuje Steam već gameri koji testiraju Proton na Linuxu. Riječ je o profesionalcima, stručnjacima i entuzijastima kojima je cilj pronaći najoptimalniju kompatibilnost pa na taj način pomoći zajednici.

Naravno, testovi izvedeni na ovaj način ne mogu se uzeti kao krajnja ocjena jer oni ovise o performansama računala s kojih se igra, kao i grafici, driverima... Ali, ovo je više nego dobra smjernica ima li smisla neku od Windows igara pokretati na Linuxu ili nema.

Kako god, za godinu do dvije situacija će biti još bolja, a za nekoliko se godina možda razlike praktički potpuno izbrišu... Na zadovoljstvo ljubitelja Linuxa i gaminga.