64 posto vlasnika Bitcoina svoje digitalne novčiće nije taknulo još od 2018.

64 posto vlasnika Bitcoina svoje digitalne novčiće nije taknulo još od 2018.
DepositPhotos

Bitcoin u ovom trenutku vrijedi nešto više od 7500 američkih dolara, ali 64 posto vlasnika te kriptovalute tako nešto uopće ne zanima jer više od godinu dana nisu ni taknuli svoje digitalne novčiće. Naime, analiza Rythma pokazala je da su vlasnici bitcoina podosta strpljivi, valjda jer vjeruju da će se ponoviti situacija s kraja 2017., kad je vrijednost te kriptovalute dosegnula gotovo 20 tisuća dolara.

Nadalje, u brojkama to mirovanje izgleda ovako... Kroz tu godinu dana mirovanja rudarilo se "punom parom" i na taj način stiglo se do ukupno 18,08 milijuna bitcoina, a čak 11,58 milijuna ostalo je u digitalnim novčanicima. Posebno čudi tako nešto jer bitcoin je od 3100 dolara vrijednosti iz prosinca prošle godine u samo šest mjeseci stigao na 13800 dolara, što bi sugeriralo potez. No, 64 posto vlasnika nastavilo je mirovati. Dakle, čekaju daleko bolje dane.

Ili, jednostavno su svjesni koliko je bitcoin vrijedan u smislu da se do njega jako teško dolazi. Jer, prije ili kasnije doći će do poznatog limita, a nakon toga ga više neće biti moguće "rudariti". Automatski, u tom će trenutku njegova vrijednost vrlo vjerojatno dosegnuti vrhunce.

Naime, maksimalni broj bitcoin "novčića" iznosi točno 20999999,9769. Ili, tri bitcenta manje od 21 milijun. Trenutno diljem virtualnih bespuća kola spomenutih 18,08 milijuna bitcoina, što znači da ih je preostalo malo manje od tri milijuna. Ili, gotovo 90 posto svih bitcoina koji će ikad postojati, dostupno je već sad.

Već to je, s obzirom na potražnju, mali broj, a kad se tome pridoda činjenica da je oko tri milijuna bitcoina zauvijek izgubljeno, situacija je još problematičnija. Zato se nagrade rudarima smanjuju ubrzanim tempom. I oni koji čuvaju bitcoine očito imaju jako dobar plan, a nemaju ni problema sa strpljenjem. I to bi im se moglo itekako isplatiti.