51 posto globalnog financiranja blockchaina dolazi iz SAD-a

51 posto globalnog financiranja blockchaina dolazi iz SAD-a
DepositPhotos

Blockchain tehnologija u iznimnom je naletu zbog prilika koje nudi, ali kao da tako nešto u najvećoj mjeri prepoznaju isključivo investitori iz Sjedinjenih Američkih Država, čija će ulaganja činiti 51 posto svih vezanih za blockchain u ovoj godini, navodi Bankless Times.

Riječ je o ukupno 7,18 milijardi američkih dolara, no to je ništa u odnosu na prognozu za ulaganja u 2026. - čak 67,4 milijardi dolara. Razlog za takav ubrzani rast jest primjena blockchaina u kibernetičkoj sigurnosti, odnosno, olakšan pristup pametnim ugovorima i digitalnim identitetima. Naravno, to sugerira da će državni sektori napraviti znatniji zaokret prema blockchain tehnologiji.

Ne treba zaboraviti ni primarni razlog rasta blockchaina u smislu popularnosti - kriptovalute. Ili, bolje rečeno, bitcoin. Financijske institucije napravile su zaokret prema blockchainu pa su se počele kreirati razne specijalizirane aplikacije, ponajprije vezane uz načine plaćanja, mjenjačnice... Sve to privuklo je ulagače.

A takva situacija bila je i motiv za kreiranje novih startupa čiji su temelj blockchain proizvodi i usluge. Najpoznatiji su Auxesis Group i QubiTech, ali daleko od toga da su jedini. No, za poticajniji i ravnopravniji rast, potrebna je i ravnoteža na globalnoj razini.

Trenutno, nakon američkih investicija, slijede kineske s 18 posto, švicarske s pet posto i britanske s četiri posto. Nije baš obećavajuća situacija u ovom trenutku, ni blizu. Srećom, kroz naredne četiri godine će se sve okrenuti. I poboljšati u tehnološkom smislu zahvaljujući boljoj integraciji umjetne inteligencije u blockchain.

Ali, da bi to bilo izvedeno adekvatno, moraju se riješiti brojni regulatorni problemi, ponajprije jer je bitcoin u nekim zemljama još uvijek ilegalan pa samim time nije dobrodošla ni blockchain tehnologija. Pozitivno je što u financijskom sektoru postoji inicijativa postavljanja standardnih operativnih procedura za "Blockchain Market".