50 američkih saveznih država i teritorija otvara istragu protiv Googlea

50 američkih saveznih država i teritorija otvara istragu protiv Googlea
DepositPhotos

Google se nalazi u ozbiljnim problemima jer grupa 50 saveznih američkih država i teritorija pokrenula je istragu protiv njega zbog (pre)dominantne pozicije na tržištu internetskog oglašavanja. Ukratko, kao i u Europskoj uniji, tako se u Sjedinjenim Američkim Državama, Google ima problema s monopolizmom.

Tek Kalifornija, gdje se nalazi Silicijska dolina, i Alabama nisu uključene u istragu. Ali, zato Columbia i Portoriko jesu. Dakle, uvjereni su da Googleova tražilica ograničava tržišno natjecanje i šteti interesima potrošača, a zabrinuti su i zbog rangiranja rezultata pretraživanja i zaštite osobnih podataka korisnika.

"Google dominira svakim aspektom oglašavanja na internetu i pri pretraživanju interneta", rekao je teksaški državni odvjetnik Ken Paxton, koji vodi istragu.

Ustvrdio je da ima dokaze koji potvrđuju tvrdnje o Googleu i njegovom monopolu pa je uvjeren kako će istraga uroditi plodom, a zatim i tužba. Iz Googlea još uvijek ne brinu zbog cijelog slučaja, ali s obzirom na milijarde američkih dolara plaćenih zbog monopola u Europskoj uniji, velike su šanse da će jednako završiti na američkom tlu.

Jer, znalo se da će s vremenom stići nešto slično i Google, kao i drugi velikani tehnološke industrije, pripremljen je za to. Naime, ionako su uprihodili od ne baš najpoštenije prakse dovoljno novca da plate određenu kaznu pa počnu raditi prema pravilima.

"Uvijek smo surađivali s regulatorima i namjeravamo nastaviti s tom praksom. Ovakve kritike na naš račun nisu nam nikakva novost", bio je kratak Googleov komentar.

Inače, ova ponajveća tehnološka kompanija ima 38 posto udjela od internetskog oglašavanja u SAD-u, što joj donosi oko 48 milijardi dolara. Odmah iza je Facebook s 22 posto, što znači da na sve ostale otpada tek 40 posto. Jasno je i prema tome o kolikoj se dominaciji točno radi...