5 godina kasnije, još uvijek je moguće besplatno nadograditi na Windows 10

5 godina kasnije, još uvijek je moguće besplatno nadograditi na Windows 10
DepositPhotos

Nadogradnja na Windows 10 operativni sustav ipak je još uvijek dostupna - besplatno. Naime, navodno je Microsoft slučajno ostavio “rupu“ koja omogućava snalažljivima besplatnu tranziciju s Windows 7 ili 8/8.1 na “desetku“. U kompaniji pak zbog toga ne brinu gotovo pet godina.

Tako nešto otkrio je korisnik nadimka Cokerobot na Redditu. Ustvrdio je da se tako nešto dogodilo iz razloga što je Terry Meyerson, bivši Microsoftov lider razvojnog tima za Windows (WDG), bio zainteresiran isključivo za statistiku "prelazaka" i instalacija Windows 10.

Tome je bilo tako jer Windows kao takav više nije "zlatna koka" i bilo je bitnije pridobiti što više korisnika na "desetku" no što je bilo bitno zaraditi na prodaji licenci za operativni sustav. Dugoročno je takva metoda ipak daleko unosnija i smislenija.

Cokerobot tvrdi da je slično bilo i s prešutnim odobravanjem nadopuna i nadogradnji za one piratske verzije Windows 7, sve iz razloga jer je Microsoftu bilo bitnije naučiti doskočiti sigurnosnim prijetnjama koje generiraju te piratske verzije.

Zanimljivost je da spomenuti Redditov korisnik nije ovako nešto rekao nedavno već prije više od godinu dana, ali svejedno se ništa nije promijenilo. Microsoft i dalje dozvoljava prelazak na "desetku" jednostavnom promjenom vremena tijekom uoči nadogradnji i nadopuna. Na taj način sustav misli da još uvijek vrijedi onih godinu dana besplatno i normalno funkcionira.

Dakle, tako nešto može se raditi već petu godinu obzirom da su službeno besplatne nadogradnje završile 2016. Ono što svaki korisnik prije pokušaja iskorištavanja "rupe" mora znati jest da nikako ne smije pokrenuti "čistu" instalaciju već mora to raditi "preko" postojećeg sustava, odnosno, pri procesu nadogradnje potrebno je izabrati svaki put da želite zadržati datoteke i podatke koje imate na uređaju.