3D printanje oružja previše i za Dotcoma

3D printanje oružja previše i za Dotcoma

Nedavno predstavljen 3D printani pištolj navodno je previše zastrašujuć i za samog hakera Kima Dotcoma. Nakon što je Američki State Department zatražio od kreatora povlačenje nacrta s interneta, Novozelandski Dotcom zalaže se za očuvanje nacrta.

Prema pisanju novozelandskog portala Newstalk ZB, nacrti su dostupni na Dotcomovom Mega web portalu, no novozelandski poduzetnik traži brisanje javno dostupnih datoteka s nacrtima, te smatra kako su ovi podaci ozbiljna prijetnja sigurnosti zajednice.

Prošlog tjedna, teksaški student prava Cody Wilson punio je svjetske naslovnice zbog slobodne distribucije digitalnih nacrta za proizvodnju smrtonosnog oružja 3D pisačem. U samo tjedan dana nacrti su preuzeti više od 100 000 puta, stoga je senator Chuck Schumer pozvao na hitnu intervenciju i regulaciju dostupnosti tih nacrta.

Kako Dotcom čuva nacrte unatoč protivljenju Amerike, pitanje je hoće li koja od vlada moči spriječiti distribuciju digitalnih nacrta. Dotcom je poduzetnik i haker, koji je postao poznat po velikoj policijskoj akciji koja je vođena protiv njegovog Megaupload portala na kojem se besplatno preuzimao piratski sadržaj.