20 hakera uhićeno u Rumunjskoj i Italiji

20 hakera uhićeno u Rumunjskoj i Italiji
DepositPhotos

U zajedničkoj akciji rumunjskih i talijanskih snaga, a uz pomoć Eurojusta i Europola, krajem prošlog mjeseca uhićena je skupina hakera odgovorna za krađu milijun eura. Devet osoba uhićeno je u Rumunjskoj, a jedanaest u Italiji.

Uhićeni su osumnjičeni za krađu novca od stotina klijenata iz dvije velike banke. Rumunjske su vlasti obavile 15 pretresa, a talijanske devet, što je uključivalo i pregleda računala. U obje zemlje zaplijenjena je veća količina dokumentacije, IT opreme, droge i drugih materijala koji će pomoći u nastavku istrage.

U istrazi je utvrđeno kako je jako dobro organizirana banda kriminalaca koristila phishing e-mailove u kojima su se predstavljali kao djelatnici poreznih tijela kako bi od žrtava prikupili bankovne podatke. Istraga je pokrenuta 2016. godine i u njoj je utvrđen način na koji su ukradeni podaci te kako su korišteni u višestrukoj krađi novca s računa koja je obavljena na bankomatima u Rumunjskoj.

Kriminalna je skupina koristila enkriptirane aplikacije za chat pomoću kojih su koordinirali akcije. Uhićeni su također osumnjičeni za pranje novca, šverc narkotika i ljudi, prostituciju i udruživanje u kriminalnu organizaciju. Tijekom istrage Europol je podržao akciju obradom prikupljenih informacija i stručnim uputama za istražitelje te su organizirali mobilna sjedišta na dan akcije u obje zemlje. Eurojust se pobrinuo za suradnju istražnih i pravosudnih tijela u obje države.

Uloga spomenutih europskih organizacija bila je značajna od ožujka prošle godine kada su pomogli nacionalnim tijelima Rumunjske i Italije u uspostavljanju zajedničkog istražiteljskog tima. Također su posredovali u što bržoj i lakšoj razmjeni prikupljenih informacija, njihovoj obradi te financiranju cijele akcije.

Ovo je samo jedna u nizu veliki akcija protiv cyber kriminalaca koje provode policije diljem Europe i pritom je iznimno važna njihova bliska suradnja jer cyberkriminalci ne poznaju granice.