20 hakera uhićeno u Rumunjskoj i Italiji

20 hakera uhićeno u Rumunjskoj i Italiji

Foto: DepositPhotos

U zajedničkoj akciji rumunjskih i talijanskih snaga, a uz pomoć Eurojusta i Europola, krajem prošlog mjeseca uhićena je skupina hakera odgovorna za krađu milijun eura. Devet osoba uhićeno je u Rumunjskoj, a jedanaest u Italiji.

Uhićeni su osumnjičeni za krađu novca od stotina klijenata iz dvije velike banke. Rumunjske su vlasti obavile 15 pretresa, a talijanske devet, što je uključivalo i pregleda računala. U obje zemlje zaplijenjena je veća količina dokumentacije, IT opreme, droge i drugih materijala koji će pomoći u nastavku istrage.

U istrazi je utvrđeno kako je jako dobro organizirana banda kriminalaca koristila phishing e-mailove u kojima su se predstavljali kao djelatnici poreznih tijela kako bi od žrtava prikupili bankovne podatke. Istraga je pokrenuta 2016. godine i u njoj je utvrđen način na koji su ukradeni podaci te kako su korišteni u višestrukoj krađi novca s računa koja je obavljena na bankomatima u Rumunjskoj.

Kriminalna je skupina koristila enkriptirane aplikacije za chat pomoću kojih su koordinirali akcije. Uhićeni su također osumnjičeni za pranje novca, šverc narkotika i ljudi, prostituciju i udruživanje u kriminalnu organizaciju. Tijekom istrage Europol je podržao akciju obradom prikupljenih informacija i stručnim uputama za istražitelje te su organizirali mobilna sjedišta na dan akcije u obje zemlje. Eurojust se pobrinuo za suradnju istražnih i pravosudnih tijela u obje države.

Uloga spomenutih europskih organizacija bila je značajna od ožujka prošle godine kada su pomogli nacionalnim tijelima Rumunjske i Italije u uspostavljanju zajedničkog istražiteljskog tima. Također su posredovali u što bržoj i lakšoj razmjeni prikupljenih informacija, njihovoj obradi te financiranju cijele akcije.

Ovo je samo jedna u nizu veliki akcija protiv cyber kriminalaca koje provode policije diljem Europe i pritom je iznimno važna njihova bliska suradnja jer cyberkriminalci ne poznaju granice.

Još iz kategorije

Canon dobio pet EISA-inih nagrada za 2019.

Canon dobio pet EISA-inih nagrada za 2019.

17.08.2019. komentiraj

Canon Europe još je jednom prepoznat kao vodeća tvrtka u branši –udruženje European Imaging and Sound Association (Europsko udruženje za slikovne tehnologije i zvuk, EISA) dodijelilo mu je pet prestižnih nagrada. Titule za 2019. potvrđuju Canonovu nenadmašnu optičku izvrsnost i tradiciju, a konkretne nagrade osvojio je EOS RP, kao i  objektivi iz serija RF i EF. Od spektakularnog predstavljanja sustava EOS R u rujnu 2018. Canon je redefinirao granice fotografije dizajnirajući tijela i objektive koji proširuju mogućnosti snimanja fotografima amaterima i profesionalcima, što se odražava i u ovogodišnjim nagradama.

Knjižnice kao predvodnice digitalne transformacije društva

Knjižnice kao predvodnice digitalne transformacije društva

16.08.2019. komentiraj

Uloga knjižničara i informacijskih stručnjaka u promicanju i uspostavi pametnih društava u sklopu globalne digitalne preobrazbe, tema je Međunarodne konferencije IFLA CPDWL Satellite Meeting koja će 20. i 21. kolovoza u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu okupiti više od 160 sudionika iz svih krajeva svijeta.

Roboti će preuzeti desetke milijuna poslova i još više produbiti nejednakosti

Roboti će preuzeti desetke milijuna poslova i još više produbiti nejednakosti

15.08.2019. komentiraj

Roboti su realna prijetnja ljudima, u smislu poslova koje će obavljati, što pokazuje istraživanje provedeno od strane Sveučilišta Oxford. Naime, prema njemu, do 2030. godine bi roboti diljem svijeta trebali preuzeti oko 20 milijuna poslova u proizvodnim granama. Dakle, samo će se nastaviti trend koji je već sad započeo i ubrzavat će se s napretkom tehnologije.