20 hakera uhićeno u Rumunjskoj i Italiji

20 hakera uhićeno u Rumunjskoj i Italiji

Foto: DepositPhotos

U zajedničkoj akciji rumunjskih i talijanskih snaga, a uz pomoć Eurojusta i Europola, krajem prošlog mjeseca uhićena je skupina hakera odgovorna za krađu milijun eura. Devet osoba uhićeno je u Rumunjskoj, a jedanaest u Italiji.

Uhićeni su osumnjičeni za krađu novca od stotina klijenata iz dvije velike banke. Rumunjske su vlasti obavile 15 pretresa, a talijanske devet, što je uključivalo i pregleda računala. U obje zemlje zaplijenjena je veća količina dokumentacije, IT opreme, droge i drugih materijala koji će pomoći u nastavku istrage.

U istrazi je utvrđeno kako je jako dobro organizirana banda kriminalaca koristila phishing e-mailove u kojima su se predstavljali kao djelatnici poreznih tijela kako bi od žrtava prikupili bankovne podatke. Istraga je pokrenuta 2016. godine i u njoj je utvrđen način na koji su ukradeni podaci te kako su korišteni u višestrukoj krađi novca s računa koja je obavljena na bankomatima u Rumunjskoj.

Kriminalna je skupina koristila enkriptirane aplikacije za chat pomoću kojih su koordinirali akcije. Uhićeni su također osumnjičeni za pranje novca, šverc narkotika i ljudi, prostituciju i udruživanje u kriminalnu organizaciju. Tijekom istrage Europol je podržao akciju obradom prikupljenih informacija i stručnim uputama za istražitelje te su organizirali mobilna sjedišta na dan akcije u obje zemlje. Eurojust se pobrinuo za suradnju istražnih i pravosudnih tijela u obje države.

Uloga spomenutih europskih organizacija bila je značajna od ožujka prošle godine kada su pomogli nacionalnim tijelima Rumunjske i Italije u uspostavljanju zajedničkog istražiteljskog tima. Također su posredovali u što bržoj i lakšoj razmjeni prikupljenih informacija, njihovoj obradi te financiranju cijele akcije.

Ovo je samo jedna u nizu veliki akcija protiv cyber kriminalaca koje provode policije diljem Europe i pritom je iznimno važna njihova bliska suradnja jer cyberkriminalci ne poznaju granice.

Još iz kategorije

Vrhunska tehnologija u službi zdravlja

Vrhunska tehnologija u službi zdravlja

15.06.2019. komentiraj

Radiochirurgia Zagreb svrstala se među najbolje klinike za liječenje inoperabilnog raka gušterače na svijetu, potvrđuju rezultati liječenja karcinoma gušterače kod 30 pacijenata u zadnje dvije godine. Naime, svi pacijenti nakon provedenog liječenja još uvijek su stabilno, što je uspjeh kojim se do sada nije mogla pohvaliti niti jedna svjetska poliklinika.

Obrazovanje budućnosti dolazi u Hrvatsku

Obrazovanje budućnosti dolazi u Hrvatsku

15.06.2019. komentiraj

Microsoft je u Hrvatskoj po prvi put započeo s provođenjem treninga učitelja Teacher Internship Program (TIP), čija je svrha pripremiti nastavnike osnovnih škola za polaganje ispita Microsoft Certified Educator (MCE). Certifikatom MCE potvrđuje se kako je nastavnik stekao globalne kompetencije tehničke pismenosti potrebne kako bi učenicima pružio bogato i prilagođeno iskustvo učenja.

Čak 30 posto građana bez glavnog izvora prihoda izdržalo bi tek mjesec dana

Čak 30 posto građana bez glavnog izvora prihoda izdržalo bi tek mjesec dana

14.06.2019. komentiraj

Usprkos pozitivnim ekonomskim pokazateljima, većina građana pesimistično gleda u budućnost, a čak 86 posto ispitanika ne očekuje da će se pozitivni trendovi nastaviti, pokazalo je istraživanje agencije Improve o ekonomskoj klimi u Hrvatskoj, provedeno u ožujku ove godine.