20 hakera uhićeno u Rumunjskoj i Italiji

20 hakera uhićeno u Rumunjskoj i Italiji

Foto: DepositPhotos

U zajedničkoj akciji rumunjskih i talijanskih snaga, a uz pomoć Eurojusta i Europola, krajem prošlog mjeseca uhićena je skupina hakera odgovorna za krađu milijun eura. Devet osoba uhićeno je u Rumunjskoj, a jedanaest u Italiji.

Uhićeni su osumnjičeni za krađu novca od stotina klijenata iz dvije velike banke. Rumunjske su vlasti obavile 15 pretresa, a talijanske devet, što je uključivalo i pregleda računala. U obje zemlje zaplijenjena je veća količina dokumentacije, IT opreme, droge i drugih materijala koji će pomoći u nastavku istrage.

U istrazi je utvrđeno kako je jako dobro organizirana banda kriminalaca koristila phishing e-mailove u kojima su se predstavljali kao djelatnici poreznih tijela kako bi od žrtava prikupili bankovne podatke. Istraga je pokrenuta 2016. godine i u njoj je utvrđen način na koji su ukradeni podaci te kako su korišteni u višestrukoj krađi novca s računa koja je obavljena na bankomatima u Rumunjskoj.

Kriminalna je skupina koristila enkriptirane aplikacije za chat pomoću kojih su koordinirali akcije. Uhićeni su također osumnjičeni za pranje novca, šverc narkotika i ljudi, prostituciju i udruživanje u kriminalnu organizaciju. Tijekom istrage Europol je podržao akciju obradom prikupljenih informacija i stručnim uputama za istražitelje te su organizirali mobilna sjedišta na dan akcije u obje zemlje. Eurojust se pobrinuo za suradnju istražnih i pravosudnih tijela u obje države.

Uloga spomenutih europskih organizacija bila je značajna od ožujka prošle godine kada su pomogli nacionalnim tijelima Rumunjske i Italije u uspostavljanju zajedničkog istražiteljskog tima. Također su posredovali u što bržoj i lakšoj razmjeni prikupljenih informacija, njihovoj obradi te financiranju cijele akcije.

Ovo je samo jedna u nizu veliki akcija protiv cyber kriminalaca koje provode policije diljem Europe i pritom je iznimno važna njihova bliska suradnja jer cyberkriminalci ne poznaju granice.

Još iz kategorije

Prilika da e-učenje brže postane stvarnost i svima se ponudi kvalitetno obrazovanje

Prilika da e-učenje brže postane stvarnost i svima se ponudi kvalitetno obrazovanje

07.07.2020. komentiraj

Huawei je odlučio dodatno pojačati vlastitu globalnu inicijativu TECH4ALL čiji je plan koristeći sve prednosti e-učenja podići kvalitetu obrazovanja diljem svijeta kao i učiniti kvalitetno obrazovanje dostupno svima. O velikom potencijalu e-učenja na povećanje razine obrazovanja diljem svijeta, kao i potencijalu koje to otvara, razgovarali su na webinaru zamjenik predsjednika Huaweija, Ken Hu, čelnici i stručnjaci iz UNESCO-a, globalne udruge telekom operatera - GSMA, sveučilišta i obrazovnih institucija diljem svijeta, Ministarstva obrazovanja Senegala, kao i predstavnici privatnog sektora.

Bespovratna sredstva iz područja Inovacija zelene industrije i Plavog rasta

Bespovratna sredstva iz područja Inovacija zelene industrije i Plavog rasta

07.07.2020. komentiraj

Innovation Norway je u partnerstvu s Hrvatskom gospodarskom komorom održao online predstavljanje Programa “Business Development and Innovation Croatia” koji nudi bespovratna sredstva hrvatskom privatnom sektoru. Na konferenciju se prijavilo preko 300 poduzetnika zainteresiranih za program koji se financira iz norveške darovnice i dio je EGP financijskog mehanizma i Norveškog financijskog mehanizma (EEA and Norway Grants) za razdoblje 2014-2021. Prijave su otvorene do 15. studenoga 2020., a potpisi prvih ugovora se očekuju u drugom kvartalu 2021.

Pripreme za WinDayse

Pripreme za WinDayse

07.07.2020. komentiraj

Prvi Road to WinDays online program uživo je pratilo 1.152 sudionika, a donio je tri predavanja i okrugli stol na temu event industrije. Program se emitirao iz WinDays studija u zagrebačkom Mozaik Event Centru. Sudionici su ga mogli pratiti putem live streama na Facebooku i YouTubeu te postavljati pitanja predavačima i panelistima, a snimku je moguće pogledati i naknadno. Drugi Road to WinDays održat će se početkom rujna i sudionike uvesti u teme konferencije uživo.