10 tehnoloških giganta doniralo preko 1,4 milijarde dolara u borbu protiv koronavirusa

10 tehnoloških giganta doniralo preko 1,4 milijarde dolara u borbu protiv koronavirusa
DepositPhotos

Znanstvenici su složni u stavu da cjepiva za koronavirus neće biti do kraja ove godine, ali da bi se ubrzao njegov pronalazak svakako pomaže činjenica da se deset vodećih tehnoloških kompanija ujedinilo i ponudilo 1,4 milijarde američkih dolara pomoći u svrhe istraživanja u borbi protiv pandemije.

Novac je namijenjen svima koji se bore protiv pandemije, od organizacija koje su na "prvoj liniji", što podrazumijeva zdravstvene djelatnike, policiju, vatrogasce, vojsku, pa sve do znanstvenika koji rade na pronalasku adekvatnih tretmana za virus o kojem se još uvijek nedovoljno zna. Naravno, novac će se usmjeriti i za potrebe volontera koji troše svoje vrijeme kako bi pomagali onima u nevolji.

Najviše je na listi donatora dao Google, čak 800 milijuna dolara, koji neće biti raspoređeni samo u gotovini već i kroz vrijednost besplatnog oglašavanja na raznim platformama. Zatim slijedi Cisco, koji nudi 225 milijuna dolara, Facebook se obvezao da će donirati 120 milijuna, a Dell Foundation 100 milijuna dolara.

Netflix ide u smjeru doniranja 115 milijuna dolara kreativnoj zajednici, kako bi se olakšao boravak kod kuće svima u izolaciji, a s pristupom njegovoj streaming platformi. Nadalje, vrijedi spomenuti Amazon koji se obvezao na 32 milijuna dolara donacija, Samsung na 29 milijuna dolara, Apple na 15 milijuna te Microsoft i Twitter, koji su odlučili donirati po milijun dolara.

U ovim trenucima, brojka ukupno zaraženih je na gotovo 1,5 milijuna, samo u Sjedinjenim Američkim Državama je na gotovo 400.000 tisuća. Umrlo je više od 80.000 ljudi, ali se i oporavilo njih gotovo 300.000. Što se Hrvatske tiče, situacija je poprilično dobra, barem kad se usporedi s ostalim zemljama, posebno onima u susjedstvu.

Jer, ukupno se koronavirusom zarazilo 1282 osobe, izliječeno je njih 167, a preminulo 18...