OSVJEŽENA LISTA

10 najboljih Linux distribucija za Xfce Desktop

10 najboljih Linux distribucija za Xfce Desktop

Linux temelji postojanje na otvorenosti i nudi korisnicima sve na dlanu besplatno kroz distribucije ili distrose. Tamo će se pronaći sve najnovije verzije softvera, raznih alata, ali i svega što treba za poslovanje.

Pa tako i za zasebna okruženja kao što je Xfce. To je lagano desktop okruženje koje se fokusira na brzinu, performanse i učinkovitost resursa. Nudi čisto i intuitivno korisničko sučelje bez ugrožavanja funkcionalnosti. Osim toga, omogućava korisnicima da ga personaliziraju prema željama.

Stoga, kroz nastavak teksta donosimo deset najboljih Linux distribucija za Xfce Desktop.

1. Debian s Xfce

Poznat po svojoj stabilnosti i pouzdanosti, Debian Linux nudi zadano okruženje radne površine kao Xfce. Tijekom instalacije postavlja Xfce automatski, osim ako ne želite nešto drugo. Ova moćna kombinacija Debiana i Xfcea nudi stabilnost, sigurnost i ogromno skladište softvera, što je čini izvrsnom za sve korisničke baze.

2. Linux Mint Xfce Edition

Ako ste obožavatelj Linux Minta i želite Xfce radnu površinu s njim, trebali biste isprobati njegov Xfce "okus". Iako je Mintova perjanica Cinnamon desktop, Xfce je jednako dobar. Donosi puno zanimljivih Mint aplikacija (Xapps), čineći radnu površinu Xfce produktivnijom. Ugrađene prilagodbe i teme također daju bolji izgled od zadanog Xfce osjećaja.

3. MX Linux

Popularna i vjerojatno najčešća distribucija trenutno, privukla je veliku pažnju korisnika zbog svestranosti i jednostavnosti. Temelji se na stabilnoj verziji Debiana i ima prilagođenu Xfce radnu površinu.

4. Fedora Xfce Edition

Ako tražite Xfce s Fedorom kao bazom, tada imate ograničene mogućnosti. Jedna od opcija je Fedora Xfce verzija koja donosi najnovije pakete i nadogradnje. Fedora Xfce obično nudi najnoviju verziju Xfce radne površine dvaput godišnje. Osim toga, Fedora Linux donosi najnovije tehnološke nadogradnje i pakete, što ga čini najboljim izborom za distribuciju temeljenu na Xfce.

5. Xubuntu

To je distribucija Linuxa koja integrira popularno okruženje radne površine Xfce s operativnim sustavom Ubuntu. Korisnicima nudi lagano i učinkovito računalno iskustvo s poznatim Ubuntu ekosustavom. Xubuntuov naglasak na Xfce desktop okruženju omogućava brzo i responzivno korisničko sučelje uz očuvanje resursa sustava.

6. EndeavourOS

To je prva distribucija temeljena na Xfce bazirana na Arch Linuxu s ovog popisa. Prije tri godine mali tim suradnika pokrenuo ju je kako bi nastavili obustavljeni projekt Antergos. Od tada je EndeavourOS postao popularan zbog jednostavnosti, korisničkog iskustva i značajki.

7. Linux Lite

Linux Lite 6.0 ili Linux Lite OS, temelji se na Ubuntuu i slijedi njegov LTS (Long Term Support) životni ciklus. To znači da dobivate sličan raspored izdavanja i sigurnosna ažuriranja pet godina. Lagano desktop okruženje – Xfce je njegova primarna i jedina radna površina. Linux Lite OS primarno je usmjeren na Windows korisnike koji žele započeti svoje Linux "putovanje".

8. Manjaro Linux

Poznata distribucija koja donosi Arch Linux masama. Nakon što ga počnete koristiti, nećete imati dojam da je to Arch Linux. Može se činiti kao distribucija temeljena na Debianu ili Fedori. Iako nudi druga desktop okruženja poput KDE Plasma, njegova Xfce varijanta također je dobro izgrađena s temeljnom jezgrom Arch Linuxa.

9. Peppermint

Orijentiran je oko clouda i to ga čini posebnim. Također je baziran na Ubuntu, ali je i svojevrsni hibrid LXDE i Xfce kad se gleda desktop okruženje. Podsjeća na Windows UI pa je i ovaj distro idealan za one koji su upoznati s radom tog operativnog sustava. Prednost mu je laka integracija web aplikacija kroz njegovu Ice aplikaciju. Ima jednostavno sučelje i ne zahtijeva jake performanse uređaja.

10. Kali Linux

Dobro poznata distribucija u industriji kibernetičke sigurnosti, temelji se na ogranku testiranja Debiana i nezaobilazan je dio ovog popisa. Opremljen je nizom specijaliziranih alata za testiranje prodora u sustav, procjenu ranjivosti i digitalnu forenziku. Ovi alati uključuju probijanje lozinki, skeniranje mreže i bežične napade, što ga čini idealnim rješenjem za procjenu i osiguranje sustava.