Započela e-Health konferencija u Dublinu

Započela e-Health konferencija u Dublinu

Foto: Dražen Tomić

Korištenje naprednih informatičko-telekomunikacijskih tehnologija u zdravstvenom sustavu, kako ga u Hrvatskoj i svijetu popularno zovemo e-Zdravstvo ili e-Health, glavna je tema svjetske konferencije e-Health Week koja se od 13-15 svibnja održava u Dublinu i okupit će više od 3000 tisuće prije svega stručnih posjetitelja.

U sklopu konferencije organiziran je i sajam rješenja za e-zdravstvo koji će imati više od 120 tvrtki izlagača, među kojima i hrvatski štand sa čak sedam tvrtki koje su predvođene Ericsson Nikolom Teslom koji je izgradio centralni sustav HZZO-a (Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje), a tu su još i tvrtke koje su radile aplikacije za primarnu zdravstvenu zaštitu, ljekarne, zubare koje se sve spajaju na taj centralni sustav. Na hrvatskom štandu uz Ericsson, svoja rješenja prikazuju SD Informatika, In-Con, Infomedica, Information Systems, MCS i Vegasoft.

Važnost hrvatskih postignuća u segmentu e-zdravstva dokazuje i da je pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) za informatičke tehnologije, Tatjana Prenđa Trupec postala je članica ad hoc radne grupe Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za razvoj Europske strategije informacijske sigurnosti u zdravstvu (siječanj 2013.). Prenđa Trupec, je tako ušla u uski tim vrhunskih svjetskih stručnjaka za eZdravstvo čija je zadaća prenijeti vlastita pozitivna iskustva u primjeni informatičke tehnologije u zdravstvu na druge članice SZO.

Ključno je da e-health week u Dublinu pokušava dati odgovore na vrlo složene probleme informatizacije zdravstva jer današnji sustavi i organizacije koji pružaju zdravstvenu skrb susreću se sa složenim zahtjevima pružanja učinkovite i cijenom povoljne usluge, pri čemu kvaliteta i sigurnost medicinskih usluga moraju ostati na najvišoj razini.

Uzimajući u obzir potrebu za poboljšanjem kvalitete nove generacije sustava zdravstvene skrbi, Ericsson svojim rješenjima u domeni zdravstva želi pomoći zdravstvenim institucijama i ostalim subjektima uključenim u zdravstveni sustav u procesu poboljšanja učinkovitosti, pravovremenosti, sigurnosti i opće kvalitete medicinskih usluga, naglašavaju iz Erisscona.

Kako nam je potvrđeno na konferenciji će biti pokazana široka paleta široku paletu Ericssonovih proizvoda i usluga od samostalnih sustava namijenjenih specifičnim zdravstvenim uslugama poput upravljanja administrativnim podacima pacijenata, elektroničkog zdravstvenog kartona, e-uputnice i e-recepta do opsežnih i integriranih aplikacija informacijskih sustava u domeni zdravstvene skrbi poput bolničkog informacijskog sustava i sustava za udaljeni nadzor pacijenata.

Još iz kategorije

Njemačka će dozvoliti Huaweiju sudjelovanje u izgradnji 5G mreža

Njemačka će dozvoliti Huaweiju sudjelovanje u izgradnji 5G mreža

18.10.2019. komentiraj

Kineski tehnološki gigant Huawei ipak s krajem godine ide prema pozitivnijim vijestima vezanima uz svoje poslovanje, što potvrđuju ranije informacije o blažim sankcijama Sjedinjenih Američkih Država te posljednje informacije o tome da će ipak biti dio njemačke tranzicije na mobilne mreže pete generacije (5G).

Projekt RUNE predstavljen hrvatskim telekom operatorima

Projekt RUNE predstavljen hrvatskim telekom operatorima

17.10.2019. komentiraj

Tvrtka RUNE Crow, u kongresnom centru Forum Zagreb, hrvatskim telekom operatorima predstavila projekt RUNE (Rural network), kojeg provodi na području Republike Hrvatske.  Projekt RUNE pokrenut je s ciljem osiguranja ultra-brze širokopojasne optičke infrastrukture za korisnike u ruralnim područjima Hrvatske (Primorsko-goranske i Istarske županije). S izgradnjom na područjima koja trenutno nisu pokrivena svjetlovodnom infrastrukturom, RUNE će pomoći jedinicama lokalne samouprave u dostizanju ciljeva Digitalne agende za Europu 2020, kroz osiguravanje povezivanja na novu svjetlovodnu pristupnu mrežu koja će omogućiti brzine veće od 1 Gbps.

HT dobio kaznu od 28,1 milijuna kuna

HT dobio kaznu od 28,1 milijuna kuna

17.10.2019. komentiraj

Visoki trgovački sud odbio je žalbu najjačeg domaćeg telekoma HT-a i odredio kaznu u visini od 28,1 milijuna kuna jer je 2015 i 2016. kršio odredbe zakona o elektroničkim komunikacijama jer nije dostavljao potrebnu dokumentaciju telekom regulatoru HAKOM-u.