Započela e-Health konferencija u Dublinu

Započela e-Health konferencija u Dublinu

Foto: Dražen Tomić

Korištenje naprednih informatičko-telekomunikacijskih tehnologija u zdravstvenom sustavu, kako ga u Hrvatskoj i svijetu popularno zovemo e-Zdravstvo ili e-Health, glavna je tema svjetske konferencije e-Health Week koja se od 13-15 svibnja održava u Dublinu i okupit će više od 3000 tisuće prije svega stručnih posjetitelja.

U sklopu konferencije organiziran je i sajam rješenja za e-zdravstvo koji će imati više od 120 tvrtki izlagača, među kojima i hrvatski štand sa čak sedam tvrtki koje su predvođene Ericsson Nikolom Teslom koji je izgradio centralni sustav HZZO-a (Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje), a tu su još i tvrtke koje su radile aplikacije za primarnu zdravstvenu zaštitu, ljekarne, zubare koje se sve spajaju na taj centralni sustav. Na hrvatskom štandu uz Ericsson, svoja rješenja prikazuju SD Informatika, In-Con, Infomedica, Information Systems, MCS i Vegasoft.

Važnost hrvatskih postignuća u segmentu e-zdravstva dokazuje i da je pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) za informatičke tehnologije, Tatjana Prenđa Trupec postala je članica ad hoc radne grupe Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za razvoj Europske strategije informacijske sigurnosti u zdravstvu (siječanj 2013.). Prenđa Trupec, je tako ušla u uski tim vrhunskih svjetskih stručnjaka za eZdravstvo čija je zadaća prenijeti vlastita pozitivna iskustva u primjeni informatičke tehnologije u zdravstvu na druge članice SZO.

Ključno je da e-health week u Dublinu pokušava dati odgovore na vrlo složene probleme informatizacije zdravstva jer današnji sustavi i organizacije koji pružaju zdravstvenu skrb susreću se sa složenim zahtjevima pružanja učinkovite i cijenom povoljne usluge, pri čemu kvaliteta i sigurnost medicinskih usluga moraju ostati na najvišoj razini.

Uzimajući u obzir potrebu za poboljšanjem kvalitete nove generacije sustava zdravstvene skrbi, Ericsson svojim rješenjima u domeni zdravstva želi pomoći zdravstvenim institucijama i ostalim subjektima uključenim u zdravstveni sustav u procesu poboljšanja učinkovitosti, pravovremenosti, sigurnosti i opće kvalitete medicinskih usluga, naglašavaju iz Erisscona.

Kako nam je potvrđeno na konferenciji će biti pokazana široka paleta široku paletu Ericssonovih proizvoda i usluga od samostalnih sustava namijenjenih specifičnim zdravstvenim uslugama poput upravljanja administrativnim podacima pacijenata, elektroničkog zdravstvenog kartona, e-uputnice i e-recepta do opsežnih i integriranih aplikacija informacijskih sustava u domeni zdravstvene skrbi poput bolničkog informacijskog sustava i sustava za udaljeni nadzor pacijenata.

Još iz kategorije

Europska komisija najavila novi datum četvrtog kruga dodjele bespovratnih sredstava iz WiFi4EU inicijative gdje čeka 14,2 milijuna eura

Europska komisija najavila novi datum četvrtog kruga dodjele bespovratnih sredstava iz WiFi4EU inicijative gdje čeka 14,2 milijuna eura

23.05.2020. komentiraj

Posljednji, četvrti poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz WiFi4EU inicijative bit će otvoren 3. lipnja 2020. u 13 sati i trajati će do 4. lipnja 2020. u 17 sati. Ovaj poziv prethodno je bio planiran za ožujak ove godine, no odgođen je zbog okolnosti nastalih širenjem bolesti COVID-19 u čitavoj Europi, pojašnjavaju iz domaćeg telekom regulatora HAKOM-a.

Ericsson zbog utjecaja pandemije koronavirusom promjenio prognozu za 5G pretplate

Ericsson zbog utjecaja pandemije koronavirusom promjenio prognozu za 5G pretplate

20.05.2020. komentiraj

Ericsson je morao s 11. svibnjem promijeniti prognozu o 5G pretplatama na globalnoj razini do 2025. jer se zbog pandemije koronavirusa razvoj ubrzao, kao i širenje dostupnosti te nove tehnologije. Dakle, po novom prognoza sugerira da će za pet godina biti 2,8 milijardi 5G pretplata, a ne 2,6 milijardi kako su u švedskoj kompaniji isticali tijekom studenog prošle godine.

Svjetska pandemija SARS CoV 2 zaustavila drugi dio austrijske 5G aukcije i prebacila ju na kolovoz

Svjetska pandemija SARS CoV 2 zaustavila drugi dio austrijske 5G aukcije i prebacila ju na kolovoz

17.05.2020. komentiraj

Austrijski regulator RTR donio je odluku kako će druga polovica kolovoza biti novi datum za početak aukcije 5G, nakon što je bio prisiljen odgoditi taj korak zbog izbijanja Covid-19.