Započela e-Health konferencija u Dublinu

Započela e-Health konferencija u Dublinu

Foto: Dražen Tomić

Korištenje naprednih informatičko-telekomunikacijskih tehnologija u zdravstvenom sustavu, kako ga u Hrvatskoj i svijetu popularno zovemo e-Zdravstvo ili e-Health, glavna je tema svjetske konferencije e-Health Week koja se od 13-15 svibnja održava u Dublinu i okupit će više od 3000 tisuće prije svega stručnih posjetitelja.

U sklopu konferencije organiziran je i sajam rješenja za e-zdravstvo koji će imati više od 120 tvrtki izlagača, među kojima i hrvatski štand sa čak sedam tvrtki koje su predvođene Ericsson Nikolom Teslom koji je izgradio centralni sustav HZZO-a (Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje), a tu su još i tvrtke koje su radile aplikacije za primarnu zdravstvenu zaštitu, ljekarne, zubare koje se sve spajaju na taj centralni sustav. Na hrvatskom štandu uz Ericsson, svoja rješenja prikazuju SD Informatika, In-Con, Infomedica, Information Systems, MCS i Vegasoft.

Važnost hrvatskih postignuća u segmentu e-zdravstva dokazuje i da je pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) za informatičke tehnologije, Tatjana Prenđa Trupec postala je članica ad hoc radne grupe Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za razvoj Europske strategije informacijske sigurnosti u zdravstvu (siječanj 2013.). Prenđa Trupec, je tako ušla u uski tim vrhunskih svjetskih stručnjaka za eZdravstvo čija je zadaća prenijeti vlastita pozitivna iskustva u primjeni informatičke tehnologije u zdravstvu na druge članice SZO.

Ključno je da e-health week u Dublinu pokušava dati odgovore na vrlo složene probleme informatizacije zdravstva jer današnji sustavi i organizacije koji pružaju zdravstvenu skrb susreću se sa složenim zahtjevima pružanja učinkovite i cijenom povoljne usluge, pri čemu kvaliteta i sigurnost medicinskih usluga moraju ostati na najvišoj razini.

Uzimajući u obzir potrebu za poboljšanjem kvalitete nove generacije sustava zdravstvene skrbi, Ericsson svojim rješenjima u domeni zdravstva želi pomoći zdravstvenim institucijama i ostalim subjektima uključenim u zdravstveni sustav u procesu poboljšanja učinkovitosti, pravovremenosti, sigurnosti i opće kvalitete medicinskih usluga, naglašavaju iz Erisscona.

Kako nam je potvrđeno na konferenciji će biti pokazana široka paleta široku paletu Ericssonovih proizvoda i usluga od samostalnih sustava namijenjenih specifičnim zdravstvenim uslugama poput upravljanja administrativnim podacima pacijenata, elektroničkog zdravstvenog kartona, e-uputnice i e-recepta do opsežnih i integriranih aplikacija informacijskih sustava u domeni zdravstvene skrbi poput bolničkog informacijskog sustava i sustava za udaljeni nadzor pacijenata.

Još iz kategorije

Novi ugovori između Ericssona Nikole Tesle i HT-a Mostar

Novi ugovori između Ericssona Nikole Tesle i HT-a Mostar

21.10.2021.

Predsjednik Uprave HT-a Mostar Vilim Primorac i predsjednica Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević potpisali su u Mostaru ugovore vrijedne više od 31 milijun kuna za nadogradnju i proširenje LTE RAN mreže, proširenje transmisijske mreže te softversku nadogradnju i proširenje sustava za fiksne komutacije HT-a Mostar.

Snažan rast prihoda i dobiti A1 Hrvatska u prvih devet mjeseci 2021.

Snažan rast prihoda i dobiti A1 Hrvatska u prvih devet mjeseci 2021.

19.10.2021.

U odnosu na prvih 9 mjeseci 2020., ukupni prihodi ! Hrvatska, prema objavljenim poslovnim rezultatima Telekom Austria, porasli su 7,7 posto i iznose 336,2 milijuna eura. Rezultat je to snažnog rasta prihoda od usluga, dok su prihodi od opreme ostali na prošlogodišnjoj razini, objašnjavaju iz A1 Hrvatska na upit ICTbusiness.info.

Huawei najavio desetljeće 5G tehnologije

Huawei najavio desetljeće 5G tehnologije

19.10.2021.

Tijekom 12. Global Broadband Mobile foruma u Dubaiju, Chaobin Yang, predsjednik Huaweijevog odjela bežične tehnologije, predstavio je najnovija Huaweijeva dostignuća u području 5G tehnologije koja su održiva, jednostavna i većih kapaciteta te je naglasio kako je inovacija glavna pokretačka snaga kompanije u tom segmentu.