Za Britance se nakon Brexita vraća roaming unutar EU

Za Britance se nakon Brexita vraća roaming unutar EU

Foto: DepositPhotos

Korisnici mobilnih uređaja od 15. lipnja prošle godine daleko su zadovoljniji jer ukinut je roaming pa su cijene korištenja podatkovnog prometa, slanja SMS i MMS poruka te poziva, jednaki bilo gdje u Europskoj uniji kao u zemlji članici iz koje korisnik dolazi. Uživali su u tome i Britanci, ali po izlasku iz Europske unije 29. ožujka iduće godine, mogli bi ostati bez toga.

Naime, u Europskom parlamentu navedeno je da Velika Britanija više neće biti dijelom roaming regulativa, ali da svaki od operatera može sam donijeti odluku hoće li Britance tretirati kao građane EU ili ipak ne. Ako se operateri odluče za roaming, tad će cijene britanskim državljanima dok stignu u neku od zemalja EU biti ponovno vrtoglavo visoke kao u vremenu prije 15. lipnja prošle godine.

Nažalost, nije ni to sve što se tiče građana Velike Britanije. Njih se neće ticati ni predloženo smanjenje cijena za međunarodne pozive između zemalja EU, koje bi trebalo iznosti 0,18 eura po minuti poziva, odnosno 0,05 eura za slanje SMS poruke. Na takav se prijedlog EU odlučila jer se uvidjelo da telekomi naplaćuju razne dodatke koje nikako ne bi smjeli. Ovim načinom tome bi se stalo na kraj jer bi cijena bila fiksna, nepodložna manipulacijama. Britanci, jer su većinom izabrali istupanje iz EU, to neće osjetiti.

Ono što sad Britanci mogu jest pomno pratiti detalje ugovora s operaterima, kako bi bolje shvatili što ih čeka i što im je najpovoljnije po pitanji roaminga. Jer, teško je za očekivati da bi ga se mogle odreći kompanije koje to ne moraju. Svake godine zabilježi se oko 50 milijuna putovanja Britanaca u Europu, a potroše u njoj oko 40 milijardi eura, što znači da nisu štedljivi. Jasno je samim time i da u takvoj situaciji, s tolikom brojkom posjetitelja iz Velike Britanije, da će kompanije ipak odlučiti postaviti roaming kao što je bio nekad.

A opet, one koje bi ga izbjegle, mogle bi učiniti mnogo za svoj imidž i možda bi uz suradnju s turističkim zajednicama pojedinih zemalja članica mogle napraviti kampanju kojom bi privuklu britanske turiste...

Još iz kategorije

Hrvatski gradovi i općine vrlo uspješni – 224 dobilo ukupno 3,36 milijuna eura za WiFi4U

Hrvatski gradovi i općine vrlo uspješni – 224 dobilo ukupno 3,36 milijuna eura za WiFi4U

08.12.2018. komentiraj

Nakon što se čak 366 hrvatskih jedinica lokalne samouprave prijavilo na europski natječaj WiFi4EU koji omogućava sredstva za nabavku najsuvremenije opreme za wi-fi pristupne točke na javnim mjestima, sredstva su odobrena za 224 hrvatskih općina i gradova, što je ukupno 3,36 milijuna eura. Ukupna je vrijednost programa WiFi4EU čak 120 milijuna eura do kraja 2020. godine. Hrvatska je na samom vrhu po broju gradova koji su uspjeli povući novac.

Nastavak pozitivnih trendova u brzom pristupu internetu – u mobilnoj telefoniji potrošeno 66 milijuna GB uz rast od 97 posto

Nastavak pozitivnih trendova u brzom pristupu internetu – u mobilnoj telefoniji potrošeno 66 milijuna GB uz rast od 97 posto

07.12.2018. komentiraj

Na kvartalnoj razini prihodi od širokopojasnog pristupa Internetu u Hrvatskoj porasli su za 15,85 posto na 1,273 milijarde kuna, stoji u najnovijem izvješću domaćeg telekom regulatora HAKOM-a. Na godišnjoj razini taj je rast ipak bio manji i iznosi 1,9 posto. Rastu prihodi u oba segmenta ali manje u fiksnom dijelu 0,56 posto, a više u mobilnom dijelu 2,76 posto.

Blagi rast prihoda HT-a, A1 Hrvatska i Tele2

Blagi rast prihoda HT-a, A1 Hrvatska i Tele2

07.12.2018. komentiraj

Posljednji ovogodišnji kvartal, odnosno razdoblje od srpnja do rujna ove godine za telekom operatere u segmentu mobilne telefonije bilo je očekivano – blagi rast koji je dosegao svega 1,15 posto na godišnjoj razini, dok je na kvartalnoj razini riječ o mnogo većem rastu koji je dosegao čak 11,7 posto, navodi su najnovijem izvješću domaćeg telekomunikacijskog regulatora HAKOM-a.