Za Britance se nakon Brexita vraća roaming unutar EU

Za Britance se nakon Brexita vraća roaming unutar EU

Foto: DepositPhotos

Korisnici mobilnih uređaja od 15. lipnja prošle godine daleko su zadovoljniji jer ukinut je roaming pa su cijene korištenja podatkovnog prometa, slanja SMS i MMS poruka te poziva, jednaki bilo gdje u Europskoj uniji kao u zemlji članici iz koje korisnik dolazi. Uživali su u tome i Britanci, ali po izlasku iz Europske unije 29. ožujka iduće godine, mogli bi ostati bez toga.

Naime, u Europskom parlamentu navedeno je da Velika Britanija više neće biti dijelom roaming regulativa, ali da svaki od operatera može sam donijeti odluku hoće li Britance tretirati kao građane EU ili ipak ne. Ako se operateri odluče za roaming, tad će cijene britanskim državljanima dok stignu u neku od zemalja EU biti ponovno vrtoglavo visoke kao u vremenu prije 15. lipnja prošle godine.

Nažalost, nije ni to sve što se tiče građana Velike Britanije. Njih se neće ticati ni predloženo smanjenje cijena za međunarodne pozive između zemalja EU, koje bi trebalo iznosti 0,18 eura po minuti poziva, odnosno 0,05 eura za slanje SMS poruke. Na takav se prijedlog EU odlučila jer se uvidjelo da telekomi naplaćuju razne dodatke koje nikako ne bi smjeli. Ovim načinom tome bi se stalo na kraj jer bi cijena bila fiksna, nepodložna manipulacijama. Britanci, jer su većinom izabrali istupanje iz EU, to neće osjetiti.

Ono što sad Britanci mogu jest pomno pratiti detalje ugovora s operaterima, kako bi bolje shvatili što ih čeka i što im je najpovoljnije po pitanji roaminga. Jer, teško je za očekivati da bi ga se mogle odreći kompanije koje to ne moraju. Svake godine zabilježi se oko 50 milijuna putovanja Britanaca u Europu, a potroše u njoj oko 40 milijardi eura, što znači da nisu štedljivi. Jasno je samim time i da u takvoj situaciji, s tolikom brojkom posjetitelja iz Velike Britanije, da će kompanije ipak odlučiti postaviti roaming kao što je bio nekad.

A opet, one koje bi ga izbjegle, mogle bi učiniti mnogo za svoj imidž i možda bi uz suradnju s turističkim zajednicama pojedinih zemalja članica mogle napraviti kampanju kojom bi privuklu britanske turiste...

Još iz kategorije

RF spektar za zemaljsku digitalnu televiziju na javnom natječaju

RF spektar za zemaljsku digitalnu televiziju na javnom natječaju

19.04.2019. komentiraj

Vijeće Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) je na sjednici održanoj 18. travnja 2019. donijelo odluku o raspisivanju javnog natječaja za izdavanje pojedinačne dozvole za uporabu radiofrekvencijskog spektra u pojasu 470-694 MHz za pružanje usluge upravljanja trima elektroničkim komunikacijskim mrežama zemaljske digitalne televizije na području Republike Hrvatske. Riječ je o multipleksima M1, M2 i L1. Ponude na natječaj mogu se podnijeti HAKOM-u najkasnije do 14. lipnja 2019. do 10 sati po srednjoeuropskom vremenu, neovisno o načinu dostave ponude. Odluka o izdavanju dozvole donijet će se najkasnije do 12. srpnja 2019

A1 Hrvatska krenuo s NB IoT na području cijele Hrvatske

A1 Hrvatska krenuo s NB IoT na području cijele Hrvatske

18.04.2019. komentiraj

A1 Hrvatska prvi je i jedini pružatelj NB IoT rješenja odnosno mreže koja je dostupna na području cijele Republike Hrvatske, pohvalili su se iz drugo po veličini domaćeg telekoma na događanju pod imenom Dan pametnih rješenja predstavljajući novu ponudu pod imenom A1 NB IoT.

Swisscom uz Ericssonovu pomoć pokrenuo prvu komercijalnu 5G mrežu

Swisscom uz Ericssonovu pomoć pokrenuo prvu komercijalnu 5G mrežu

18.04.2019. komentiraj

Proizvođač telekom opreme Ericsson i Swisscom, najveći pružatelj telekomunikacijskih usluga u Švicarskoj, pokrenuli su prvu veliku komercijalnu 5G mrežu u Europi kako bi podržali pametne mobilne telefone koji su dostupni na tržištu. Pokretanje 5G mreže također otvara vrata otkrivanju novih prilika u Internetu stvari (IoT) i industriji 4.0.