Za 5 godina čak 1,9 milijardi 5G korisnika

Za 5 godina čak 1,9 milijardi 5G korisnika

Foto: DepositPhotos

Brzi rani zamah i entuzijazam za 5G doveli su do toga da Ericsson do kraja 2024. godine prognozira dodatnih 400 milijuna pretplata na poboljšanu mobilnu širokopojasnu mrežu širom svijeta. Ovogodišnje lipanjsko izdanje Ericsson Mobility Reporta predviđa 1,9 milijardi 5G pretplata – što je u odnosu na 1,5 milijardi predviđenih u izdanju iz studenog 2018. povećanje od gotovo 27 posto.

Ostale prognoze također su značajno povećane kao rezultat brzog uzleta 5G. Predviđa se da će 5G pokrivenost doseći 45 posto svjetske populacije do kraja 2024. Ova bi brojka mogla narasti na 65 posto, budući da tehnologija dijeljenja spektra omogućuje implementaciju 5G na LTE frekvencijskim pojasevima.

Pružatelji komunikacijskih usluga su na više tržišta pustili 5G u rad nakon predstavljanja 5G-kompatibilnih pametnih telefona. Pružatelji usluga na nekim tržištima također postavljaju ambicioznije ciljeve za do 90 postotnu pokrivenost stanovništva u prvoj godini.

Snažna predanost proizvođača komponenti i uređaja također je ključna za ubrzanje usvajanja 5G. Pametni telefoni za sve glavne frekvencijske pojaseve trebali bi se pojaviti na tržištu tijekom ove godine. Kako 5G uređaji postaju sve dostupniji i sve više 5G mreža ide uživo, više od 10 milijuna 5G pretplata je projicirano širom svijeta do kraja 2019. godine.

Očekuje se da će broj korisnika 5G najbrže rasti u Sjevernoj Americi, na očekivanih 63 posto 5G mobilnih korisnika u regiji 2024. godine. Sjeveroistočna Azija slijedi na drugom mjestu (47 posto), a Europa na trećem (40 posto).

„5G definitivno ubrzava sve brže. To odražava entuzijazam pružatelja usluga i potrošača za tehnologijom. 5G će imati pozitivan utjecaj na život i poslovanje ljudi ne samo za Internet stvari i četvrtu industrijsku revoluciju. Međutim, pune pogodnosti 5G mogu se ostvariti samo uspostavom čvrstog ekosustava u kojem svi partneri sudjeluju; iz tehnološkog, regulatornog, sigurnosnog i industrijskog područja", ističe Fredrik Jejdling, izvršni potpredsjednik i čelni čovjek jedinice Mreže u Ericssonu.

Ukupni mobilni podatkovni promet nastavio je globalno rasti i u prvom tromjesečju 2019., 82 posto je viši nego u istom razdoblju prošle godine. Predviđa se da će do kraja 2024. godine doseći 131 eksabajt (1018 bajta) mjesečno, iznos za koji se predviđa da će oko 35 posto biti ostvaren preko 5G mreža. Danas globalno postoji 1 milijarda mobilnih IoT veza, za što se očekuje da će do kraja 2024. porasti na 4,1 milijardu, od čega će 45 posto predstavljati Massive IoT. Industrije koje koriste Massive IoT su komunalne službe s pametnim mjerenjem, zdravstvena skrb za potrebe nosive elektronike i prijevoz koji koristi senzore za praćenje.

Još iz kategorije

Tele2 Hrvatska ostvario snažan rast prihoda i ogroman skok dobiti

Tele2 Hrvatska ostvario snažan rast prihoda i ogroman skok dobiti

17.07.2019. komentiraj

Treći po veličini domaći telekom operator Tele2 Hrvatska ostvario je u prvih šest mjeseci ove godine 595 milijuna kruna prihoda uz rast od 12,1 posto. Istovremeno je dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) porasla 179 posto na 254 milijuna švedskih kruna.

A1 Hrvatska sasvim solidan u prvom polugodištu 2019. godine

A1 Hrvatska sasvim solidan u prvom polugodištu 2019. godine

16.07.2019. komentiraj

Drugi po veličini domaći telekom operater A1 Hrvatska u prvih šest mjeseci ove godine ostvario je 208,6 milijuna eura prihoda i rast od 1,4 posto. Istovremeno je ostvaren i rast dobiti prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) od 6,8 posto na 66,6 milijuna eura.

HAKOM donio nove odluke značajne za korisnike elektroničkih komunikacijskih usluga

HAKOM donio nove odluke značajne za korisnike elektroničkih komunikacijskih usluga

12.07.2019. komentiraj

Vijeće Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) na sjednici održanoj u petak, 12. srpnja donijelo je dvije odluke značajne za korisnike elektroničkih komunikacijskih usluga. Donesena je odluka o dodjeli dozvole za uporabu radiofrekvencijskog spektra trgovačkom društvu Odašiljači i veze i to za multiplekse M1 i M2 na području Republike Hrvatske i L1 na lokalnim područjima.