Za 5 godina čak 1,9 milijardi 5G korisnika

Za 5 godina čak 1,9 milijardi 5G korisnika

Foto: DepositPhotos

Brzi rani zamah i entuzijazam za 5G doveli su do toga da Ericsson do kraja 2024. godine prognozira dodatnih 400 milijuna pretplata na poboljšanu mobilnu širokopojasnu mrežu širom svijeta. Ovogodišnje lipanjsko izdanje Ericsson Mobility Reporta predviđa 1,9 milijardi 5G pretplata – što je u odnosu na 1,5 milijardi predviđenih u izdanju iz studenog 2018. povećanje od gotovo 27 posto.

Ostale prognoze također su značajno povećane kao rezultat brzog uzleta 5G. Predviđa se da će 5G pokrivenost doseći 45 posto svjetske populacije do kraja 2024. Ova bi brojka mogla narasti na 65 posto, budući da tehnologija dijeljenja spektra omogućuje implementaciju 5G na LTE frekvencijskim pojasevima.

Pružatelji komunikacijskih usluga su na više tržišta pustili 5G u rad nakon predstavljanja 5G-kompatibilnih pametnih telefona. Pružatelji usluga na nekim tržištima također postavljaju ambicioznije ciljeve za do 90 postotnu pokrivenost stanovništva u prvoj godini.

Snažna predanost proizvođača komponenti i uređaja također je ključna za ubrzanje usvajanja 5G. Pametni telefoni za sve glavne frekvencijske pojaseve trebali bi se pojaviti na tržištu tijekom ove godine. Kako 5G uređaji postaju sve dostupniji i sve više 5G mreža ide uživo, više od 10 milijuna 5G pretplata je projicirano širom svijeta do kraja 2019. godine.

Očekuje se da će broj korisnika 5G najbrže rasti u Sjevernoj Americi, na očekivanih 63 posto 5G mobilnih korisnika u regiji 2024. godine. Sjeveroistočna Azija slijedi na drugom mjestu (47 posto), a Europa na trećem (40 posto).

„5G definitivno ubrzava sve brže. To odražava entuzijazam pružatelja usluga i potrošača za tehnologijom. 5G će imati pozitivan utjecaj na život i poslovanje ljudi ne samo za Internet stvari i četvrtu industrijsku revoluciju. Međutim, pune pogodnosti 5G mogu se ostvariti samo uspostavom čvrstog ekosustava u kojem svi partneri sudjeluju; iz tehnološkog, regulatornog, sigurnosnog i industrijskog područja", ističe Fredrik Jejdling, izvršni potpredsjednik i čelni čovjek jedinice Mreže u Ericssonu.

Ukupni mobilni podatkovni promet nastavio je globalno rasti i u prvom tromjesečju 2019., 82 posto je viši nego u istom razdoblju prošle godine. Predviđa se da će do kraja 2024. godine doseći 131 eksabajt (1018 bajta) mjesečno, iznos za koji se predviđa da će oko 35 posto biti ostvaren preko 5G mreža. Danas globalno postoji 1 milijarda mobilnih IoT veza, za što se očekuje da će do kraja 2024. porasti na 4,1 milijardu, od čega će 45 posto predstavljati Massive IoT. Industrije koje koriste Massive IoT su komunalne službe s pametnim mjerenjem, zdravstvena skrb za potrebe nosive elektronike i prijevoz koji koristi senzore za praćenje.

Još iz kategorije

Njemačka će dozvoliti Huaweiju sudjelovanje u izgradnji 5G mreža

Njemačka će dozvoliti Huaweiju sudjelovanje u izgradnji 5G mreža

18.10.2019. komentiraj

Kineski tehnološki gigant Huawei ipak s krajem godine ide prema pozitivnijim vijestima vezanima uz svoje poslovanje, što potvrđuju ranije informacije o blažim sankcijama Sjedinjenih Američkih Država te posljednje informacije o tome da će ipak biti dio njemačke tranzicije na mobilne mreže pete generacije (5G).

Projekt RUNE predstavljen hrvatskim telekom operatorima

Projekt RUNE predstavljen hrvatskim telekom operatorima

17.10.2019. komentiraj

Tvrtka RUNE Crow, u kongresnom centru Forum Zagreb, hrvatskim telekom operatorima predstavila projekt RUNE (Rural network), kojeg provodi na području Republike Hrvatske.  Projekt RUNE pokrenut je s ciljem osiguranja ultra-brze širokopojasne optičke infrastrukture za korisnike u ruralnim područjima Hrvatske (Primorsko-goranske i Istarske županije). S izgradnjom na područjima koja trenutno nisu pokrivena svjetlovodnom infrastrukturom, RUNE će pomoći jedinicama lokalne samouprave u dostizanju ciljeva Digitalne agende za Europu 2020, kroz osiguravanje povezivanja na novu svjetlovodnu pristupnu mrežu koja će omogućiti brzine veće od 1 Gbps.

HT dobio kaznu od 28,1 milijuna kuna

HT dobio kaznu od 28,1 milijuna kuna

17.10.2019. komentiraj

Visoki trgovački sud odbio je žalbu najjačeg domaćeg telekoma HT-a i odredio kaznu u visini od 28,1 milijuna kuna jer je 2015 i 2016. kršio odredbe zakona o elektroničkim komunikacijama jer nije dostavljao potrebnu dokumentaciju telekom regulatoru HAKOM-u.