WiFi4EU: Više od 230 gradova i općina koristi Cambium Networks rješenja

WiFi4EU:  Više od 230 gradova i općina koristi Cambium Networks rješenja

Tvrtka Cambium Networks, vodeći svjetski proizvođač profesionalnih bežičnih mrežnih rješenja ključni je dobavljač rješenja u WiFi4EU inicijativi. Preko 230 gradova i općina u Hrvatskoj koristi Cambium rješenja koja uključuju Wi-Fi pristupne točke, radijske sustave za povezivanje hotspot lokacija i osiguravanje 100+ Mbps kapaciteta za svaku pristupnu točku, mrežne preklopnike i platformu za nadzor i upravljanje mrežom iz Clouda. U okviru inicijative WiFi4EU do sada su održana četiri kruga dodjele bespovratnih sredstava u kojima su hrvatski gradovi i općine osvojili ukupno 460 vaučera za izgradnju Wi-Fi mreže na javnim mjestima poput trgova, parkova, javnih ustanova, muzeja i knjižnica u svrhu nediskriminirajuće bežične povezivosti.

Izgrađene javne Wi-Fi mreže prije puštanja u promet prošle su kontrolu EU komisije nakon čega je partnerskim tvrtkama vaučerom od 15.000 EUR plaćena usluga po dostavljenim ponudama. Cambium Networks najatraktivniji je ponuđač cjelovitih rješenja za pametne gradove, a s ovlaštenim partnerskim tvrtkama nudi kompletnu uslugu po sistemu „ključ u ruke“. Partneri osiguravaju tehnički izvid lokacija, dizajn mreže, projektiranje, dobavu aktivne opreme, instalaciju, konfiguraciju i testiranje kao potvrdu da je posao odrađen kvalitetno.

„Naša prednost je u tehnološkom liderstvu i motiviranim profesionalnim partnerima. Mnoge tvrtke sistem integratori odabrale su Cambium rješenja u sklopu WiFi4EU inicijative jer dobivaju cjelovita i visoko kvalitetna rješenja s kulturom inovacija za napredna i izazovna okruženja u kojima je potrebno izgraditi infrastrukturu koja će zadovoljiti propisane tehničke zahtjeve uz nizak trošak investicije i održavanja. Centralizirano upravljanje na daljinu bez troškova godišnjih licenci kao i besplatno ažuriranje softvera za sve mrežne uređaje jedan je od važnih čimbenika u odabiru naših rješenja. Svi naši partneri uživaju visoku razinu podrške kako nas kao proizvođača tako i našeg distributera u Adria regiji, tvrtke Ingram Micro Hrvatska“, ističe Kristijan Fabina, Direktor prodaje tvrtke Cambium Networks za Adria regiju, Bugarsku, Tursku, Gruziju i Katar.

Do danas su Cambium partneri isporučili rješenja za nešto više od 230 gradova i općina u Hrvatskoj što je 50% ukupno osiguranih vaučera za jedinice lokalne samouprave. Partneri su primarno tvrtke sistem integratori, a među njima se nalaze i vodeći telekom operatori kao i drugi pružatelji internet usluga koji su regionalno fukusirani.

„Naš plan je do kraja godine osigurati implementaciju rješenja za 300 gradova i općina, a slijedeće godine taj broj dodatno povećati. Vrlo važno je spomenuti dodatne vrijednosti koje su osigurane izgradnjom infrastrukture. Osim Wi-Fi pristupa na javnim prostorima, većina gradova i općina sada ima vlastitu mrežnu infrastrukturu koja visokim kapacitetima povezuje sjedište s vrtićima, školama, komunalnim poduzećima, policijom, vartogasnim društvima, zdravstvenim i drugim ustanovama. To im otvara mogućnost da kroz vlastitu mrežnu infrastrukturu smanje troškove pristupa Internetu, najma vodova između lokacija, razmjenjuju važne informacije kao da su u LAN mreži, osiguraju video nadzor u svojim sredinama, javni IP razglas i druge usluge koje se mogu nadograditi na postojeću infrastrukturu“, napominje Kristijan Fabina.

„Općine i gradovi s cjelovitim Cambium komunikacijskim tehnologijama postavili su temelje digitalnog razvoja i profiliranja kao 'pametni gradovi' što će s vremenom povećati kvalitetu života građana i unaprijediti ponudu javnih usluga“, zaključuje Kristijan Fabina.

Još iz kategorije

Ericsson omogućava lakši prelazak na 5G uz novi softver

Ericsson omogućava lakši prelazak na 5G uz novi softver

03.08.2020. komentiraj

Zahvaljujući komercijalnoj dostupnosti Ericssonovog (NASDAQ: ERIC) samostalnog 5G NR softvera za srednje i niske pojaseve, pružatelji komunikacijskih usluga sada mogu koristiti puni potencijal 5G nove radijske tehnologije (NR). Spomenuti je softver nedavno postao globalno dostupan svim kupcima.

Hrvatski Telekom realizirao je projekt besplatnog WiFi interneta u gradu Sisku i općinama Posedarje i Ražanac

Hrvatski Telekom realizirao je projekt besplatnog WiFi interneta u gradu Sisku i općinama Posedarje i Ražanac

03.08.2020. komentiraj

Najjači domaći telekom operator HT omogućio je građanima Siska i mještanima općina Ražanac i Posedarje besplatan internet na područjima javnog okupljanja. Oni su dio gradova i općina kojima je u sklopu inicijative WiFi4EU dodijeljen vaučer u iznosu od 15.000 eura, nakon čega su odabrali Hrvatski Telekom kao najboljeg izvođača koji će tehnološki omogućiti javni besplatni WiFi internet za njihove mještane i građane. U sklopu inicijative WiFi4EU Europska komisija pokreće projekte kojima sufinancira visokokvalitetan besplatan pristup internetu za građane na javnim mjestima poput primjerice  parkova, trgova, javnih zgrada, knjižnica, muzeja.

Dodijeljena bespovratna sredstva za šest prijavljenih projekata za izgradnju mreža

Dodijeljena bespovratna sredstva za šest prijavljenih projekata za izgradnju mreža

03.08.2020. komentiraj

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije uručilo je 6 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru poziva „Izgradnja mreža sljedeće generacije (NGN)/pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) u NGA bijelim područjima“, ukupne vrijednosti 270,6  milijuna kuna. Navedeni projekti bit će sufinancirani europskim sredstvima, a uskoro se očekuje i potpisivanje ostalih 14 ugovora.