Vrlo složen postupak izgradnje baznih postaja – ministarstvo ističe kako je HAKOM ključan

Vrlo složen postupak izgradnje baznih postaja – ministarstvo ističe kako je HAKOM ključan

Foto: Fotolia

Kako graditi bazne postaje, što je po pitanju građevine potrebno upitali smo nadležno ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i oni ističu da sukladno Zakonu o prostornom uređenju, jedinice lokalne samouprave (gradovi i općine) te županije i grad Zagreb, kao nositelji planiranja na svom području, određuju lokacije i druge uvjete gradnje antenskih stupova, prihvata i elektroničke komunikacijske infrastrukture, uz sudjelovanje i mišljenje HAKOM-a.

U navedenim postupcima odlučivanja o uređenju prostora, građani sudjeluju putem javnih rasprava koje se provode u postupku donošenja prostornih planova, ističu iz ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja na izravan upit ICTbusiness.info.

Zakonom o elektroničkim komunikacijama određeno je da je HAKOM nacionalna regulatorna agencija za obavljanje regulatornih i inspekcijskih poslova u svezi elektroničkih komunikacija, kao javnopravno tijelo s javnim ovlastima koje utvrđuje posebne uvjete i izdaje potvrdu glavnog projekta za antenske stupove i prihvate.

Inače, investitori odnosno mobilni operateri moraju prijaviti početak građenja, osigurati stručni nadzor građenja te ishoditi uporabnu dozvolu, s obzirom da se radi o građevinama namijenjenima obavljanju djelatnosti. Ukoliko građevinski inspektor utvrdi da investitor ne posjeduje potvrđeni glavni projekt, ili ne posjeduje glavni projekt sa svim potrebnim izjavama projektanata o usklađenosti s prostornim planom ili postavlja antenski prihvat na zgradu koja nije postojeća u smislu Zakona o gradnji, obustavlja daljnje građenje te naređuje uklanjanje navedenih radova.

U slučajevima kad investitor (mobilni operater) ima potvrđeni glavni projekt ali započne koristiti građevinu bez uporabne dozvole, građevinska inspekcija podnosi protiv njega optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu.

Još iz kategorije

Njemačka će dozvoliti Huaweiju sudjelovanje u izgradnji 5G mreža

Njemačka će dozvoliti Huaweiju sudjelovanje u izgradnji 5G mreža

18.10.2019. komentiraj

Kineski tehnološki gigant Huawei ipak s krajem godine ide prema pozitivnijim vijestima vezanima uz svoje poslovanje, što potvrđuju ranije informacije o blažim sankcijama Sjedinjenih Američkih Država te posljednje informacije o tome da će ipak biti dio njemačke tranzicije na mobilne mreže pete generacije (5G).

Projekt RUNE predstavljen hrvatskim telekom operatorima

Projekt RUNE predstavljen hrvatskim telekom operatorima

17.10.2019. komentiraj

Tvrtka RUNE Crow, u kongresnom centru Forum Zagreb, hrvatskim telekom operatorima predstavila projekt RUNE (Rural network), kojeg provodi na području Republike Hrvatske.  Projekt RUNE pokrenut je s ciljem osiguranja ultra-brze širokopojasne optičke infrastrukture za korisnike u ruralnim područjima Hrvatske (Primorsko-goranske i Istarske županije). S izgradnjom na područjima koja trenutno nisu pokrivena svjetlovodnom infrastrukturom, RUNE će pomoći jedinicama lokalne samouprave u dostizanju ciljeva Digitalne agende za Europu 2020, kroz osiguravanje povezivanja na novu svjetlovodnu pristupnu mrežu koja će omogućiti brzine veće od 1 Gbps.

HT dobio kaznu od 28,1 milijuna kuna

HT dobio kaznu od 28,1 milijuna kuna

17.10.2019. komentiraj

Visoki trgovački sud odbio je žalbu najjačeg domaćeg telekoma HT-a i odredio kaznu u visini od 28,1 milijuna kuna jer je 2015 i 2016. kršio odredbe zakona o elektroničkim komunikacijama jer nije dostavljao potrebnu dokumentaciju telekom regulatoru HAKOM-u.