MOBILNE MREŽE

Voice-Over-5G minute porast će za 500 posto u pet godina

Voice-Over-5G minute porast će za 500 posto u pet godina
Depositphotos

Ukupne minute korištenja Vo5G (Voice-over-5G) dosegnut će 4,7 trilijuna u 2028., što predstavlja 42% ukupnih minuta i povećanje od preko 500% u odnosu na 2023., prema novoj studiji Juniper Research. Kako bi iskoristili ovaj rast, izvješće poziva operatere da razviju rješenja okrenuta poduzećima koja unovčavaju porast potražnje za 5G govornim uslugama od strane poduzeća.

Operatori moraju iskoristiti visoko virtualizirane mrežne arhitekture za brzo pokretanje novih usluga kao što su programabilni glas, maskiranje poziva i brzi pozivi kako bi se povećao prihod od 5G glasa. Juniper Research predviđa da će operateri doživjeti značajan pad prihoda od govornih usluga od mobilnih pretplata potrošača; što je dovelo do smanjenja vrijednosti govornog tržišta s 230 milijardi dolara u 2023. na 182 milijarde dolara u 2028. Kao odgovor, operateri moraju nadoknaditi ovaj pad novim izvorima prihoda, uključujući razvoj novih glasovnih usluga usmjerenih na poslovanje.

Izvješće je identificiralo pokretanje GSMA-inog Open Gatewaya 2023. kao idealnu platformu za brzu implementaciju ovih novih glasovnih usluga. Ova inicijativa, koja već uključuje operatore razine 1, omogućit će udruženi pristup API-jima preko mreža operatera; znatno skraćujući vrijeme za implementaciju novih glasovnih usluga u mrežama operatera na globalnoj razini.

Kako bi se maksimizirao budući prihod od glasa, izvješće preporuča operaterima implementaciju glasovnih vatrozida koji mogu razlikovati P2P glasovni promet od poslovnog glasovnog prometa. To će omogućiti operaterima da poduzećima naplaćuju premiju za glas, na sličan način kao danas uspostavljeni ekosustav poslovnih poruka. Osim toga, 5G mreže omogućit će operaterima da se bolje natječu s OTT glasovnim uslugama, jer 5G omogućuje brzu implementaciju novih tehnologija, kao što su glasovni vatrozidi, koji mogu blokirati lažni glasovni promet u stvarnom vremenu.