Vodafoneovom kupovinom Libertyja europsko telekom tržište se značajno mijenja

Vodafoneovom kupovinom Libertyja europsko telekom tržište se značajno mijenja

Fragmentirano europsko telekom tržište polagano kreće s konsolidacijom, a velik korak naprijed u tom procesu predstavlja nova akvizicija koja je u Njemačkoj izazvala dosta reakcija. Naime, Vodafone je kupio dio europskih operacija Liberty Globala zbog čega neće svi biti sretni.

Telekomunikacijski div kupio je Libertyjevo poslovanje u Njemačkoj i istočnoj Europi za 18,4 milijarde eura. Taj potez nisu s oduševljenjem dočekali u Deutsche Telekomu, budući da su dobili žestokog takmaca na domaćem tržištu. Čelnik DT-a Tim Hoettges žestoko se obrušio na ovaj posao rekavši da će se boriti protiv nove monopolizacije njemačkog tržišta.Vodafone je već sada najveći davatelj kabelskih usluga u Njemačkoj, a kupovinom preuzima drugog najvećeg takmaca na tom tržištu. Osim toga, zaprijetit će DT-u i u Češkoj, Mađarskoj i Rumunjskoj gdje su se nalazile Libertyjeve podružnice.

Još u veljači je Hoettges upozorio da bi realizacija tog posla mogla ozbiljno naštetiti konkurenciji na njemačkom tržištu, a nakon objave da je posao zaključen ovog je tjedna ustvrdio da bi odobravanje preuzimanja ozbiljno narušilo kompetitivnost tržišta. Njegova je ljutnja shvatljiva pa i opravdana uzmemo li u obzir da je u proteklih desetak godina DT, kao bivši monopolist, bio prisiljen prodavati dijelove svoje mreže. Unatoč tomu što inkumbenti često nisu omiljeni među korisnicima, ovaj put se može zaključiti kako je Hoettgesova ljutnja opravdana. Čelnik Vodafonea Vittorio Colao je na prozivanja odgovorio kako se DT uplašio ozbiljne konkurencije.

Vodafone će za dio Libertya platiti 10,8 milijardi eura u gotovini te će preuzeti dugove od 7,6 milijardi. Liberty se izlaskom iz srednje i istočne Europe planira više pozabaviti svojom pozicijom u Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj, a moguće je da će iskoristiti dobiveni novac za preuzimanje manjih konkurenata. Inače, prošle su godine prodali DT-u svoju austrijsku podružnicu. Ovaj bi posao trebao biti veliki korak naprijed u konsolidaciji iznimno fragmentiranog europskog tržišta. No, hoće li do njega doći odlučit će regulatori u Njemačkoj i na razini cijele Europske unije. Iz Vodafonea i Libertyja planiraju da će preuzimanje, dobije li 'zeleno svjetlo', biti okončano do sredine 2019.

Još iz kategorije

Hrvatski Telekom predstavio novu uslugu koja digitalizira razmjenu dokumenta između tvrtki

Hrvatski Telekom predstavio novu uslugu koja digitalizira razmjenu dokumenta između tvrtki

24.05.2018. komentiraj

HT je na Combis konferenciji predstavio novu uslugu elektroničke razmjene dokumenata (EDI) za poslovne korisnike, koja će smanjiti papirno poslovanje, ubrzati svakodnevni posao, povećati transparentnost i smanjiti troškove.

Digitalna Hrvatska: Krajnji je trenutak da se alternativnim operaterima omogući poštena tržišna utakmica

Digitalna Hrvatska: Krajnji je trenutak da se alternativnim operaterima omogući poštena tržišna utakmica

23.05.2018. komentiraj

Nedavno objavljen Indeks digitalnog gospodarstva i društva za 2018. godinu (DESI), jasno potvrđuje da je stanje na tržištu telekomunikacija u Hrvatskoj gotovo monopolističko. Digitalna Hrvatska od ranije ističe činjenicu da imamo najskuplje i najlošije telekomunikacijske usluge u fiksnoj mrežu u čitavoj Europskoj uniji. Istovremeno, ranije istraživanje Digitalne Hrvatske pokazuje da 85 posto hrvatskih građana korištenje interneta s neograničenom količinom podataka za prihvatljivu cijenu smatra svojim neotuđivim pravom.

Tele2 predstavio novu ponudu MobiTelka

Tele2 predstavio novu ponudu MobiTelka

23.05.2018. komentiraj

Domaći telekom operater Tele2 ususret svjetskom nogometnom prvenstvu predstavio je novu ponudu MobiTelka, koja uz neograničeno surfanje uključuje Sony Smart TV te mobilne uređaje Samsung Galaxy J3 2016 ili Huawei P Smart DS za 199 kn odmah i ostatak na rate, uz tarifu RASPALI s BEZBROJ GB.