Vodafone za 7,5 milijardi kupuje kabelskog operatera u Njemačkoj

Vodafone za 7,5 milijardi kupuje kabelskog operatera u Njemačkoj

Foto: Fotolia (ilustracija)

Veliki trend u svijetu telekomunikacija i to kupovine kabelskih i satelitskih operatera kao što je to u Hrvatskoj činio Vipnet kupovinom B.Neta, dijela poslovanja Metroneta, Digi TV-a, nastavlja se dalje u Europi jer je britanski Vodafone najavio kupnju Kabel Deutschland za oko 7,5 milijardi eura.

Vodafone je pritom najavio podizanje ponude u odnosu na prethodnu koja je iznosila 0,80-0,82 eura po dionici na 0,85 eura, te je istovremeno i javno potvrdio po prvi put da su u tijeku pregovori.

Ovakva odluka Vodafonea, smatraju analitičari, dokazuje kako telekom operateri žele povećati svoje portfelj usluga u trenutku kada im prihodu u fiksnoj i mobilnoj telefoniji padaju kao što se i smanjuje rast prihoda od podatkovnih usluga. Uz to treba uzeti u obzir da Vodafone ovime dodatno zaoštrava konkurenciju na njemačkom tržištu na kojem je i dalje vrlo dominantan Deutsche Telekom većinski vlasnik HT-a.

Pritom, ulazak OTT igrača – over the top, odnosno onih koji koriste mreže za svoje usluge dodatno opterećuje telekom operatere pogotovo u vrijeme velikih ulaganja u nove LTE mreže kao i dodatnu izgradnju brzih optičkih mreža na cjelokupnom području gdje rade, a ne samo u velikim gradovima.

Još iz kategorije

Ericsson u suradnji s AT&T omogućio 5G u NBA ljetnoj ligi

Ericsson u suradnji s AT&T omogućio 5G u NBA ljetnoj ligi

19.08.2019. komentiraj

AT&T je ponudio nove mogućnosti vezane uz sportsku zabavu koristeći se Ericssonovom 5G mrežnom infrastrukturom u MGM Resorts NBA ljetnoj ligi. Od 10. do 11. srpnja, fanovi su mogli uživo prenositi video sadržaje iz uređaja Samsung Galaxy S10 5G i sudjelovati u igrama na posve novi način.

VELIKA ICT ANALIZA: Najveći broj zaposlenih i najveće plaće u telekom sektoru

VELIKA ICT ANALIZA: Najveći broj zaposlenih i najveće plaće u telekom sektoru

16.08.2019. komentiraj

Nastavljamo s velikom analizom domaćeg ICT tržišta i krećemo u telekomunikacijski segment i to prema broju zaposlenih i prosječno isplaćenoj neto plaći. Ako pogledamo tvrtke s najvećim broje zaposlenih i njihovom prosječnom plaćom na prvom mjestu je najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom s 3960 zaposlenih u 2018. godini i prosječnom plaćom od 9.484 kune. Slijedi ga najveći telekomunikacijski izvoznik Ericsson Nikola Tesla s 2401 zaposlenim s prosječnom neto plaćom koja doseže 12.533 kuna. Na trećem mjestu po broju zaposlenih je A1 Hrvatska s 1687 zaposlenih i prosječnom plaćom od 9.842 kune

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najbolji telekom izvoznici, Ericsson Nikola Tesla uvjerljivo vodeći

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najbolji telekom izvoznici, Ericsson Nikola Tesla uvjerljivo vodeći

14.08.2019. komentiraj

Nastavljamo s velikom analizom domaćeg ICT tržišta i krećemo u telekomunikacijski segment gdje prema izvoz situacija nije takva da su prvo vodeći telekomi. Na prvom mjestu je Ericsson Nikola Tesla kao najveći izvoznik i to s 998,22 milijuna kuna vrijednim izvozom u 2018. godini uz rast od 0,17 posto.