Vodafone za 7,5 milijardi kupuje kabelskog operatera u Njemačkoj

Vodafone za 7,5 milijardi kupuje kabelskog operatera u Njemačkoj

Foto: Fotolia (ilustracija)

Veliki trend u svijetu telekomunikacija i to kupovine kabelskih i satelitskih operatera kao što je to u Hrvatskoj činio Vipnet kupovinom B.Neta, dijela poslovanja Metroneta, Digi TV-a, nastavlja se dalje u Europi jer je britanski Vodafone najavio kupnju Kabel Deutschland za oko 7,5 milijardi eura.

Vodafone je pritom najavio podizanje ponude u odnosu na prethodnu koja je iznosila 0,80-0,82 eura po dionici na 0,85 eura, te je istovremeno i javno potvrdio po prvi put da su u tijeku pregovori.

Ovakva odluka Vodafonea, smatraju analitičari, dokazuje kako telekom operateri žele povećati svoje portfelj usluga u trenutku kada im prihodu u fiksnoj i mobilnoj telefoniji padaju kao što se i smanjuje rast prihoda od podatkovnih usluga. Uz to treba uzeti u obzir da Vodafone ovime dodatno zaoštrava konkurenciju na njemačkom tržištu na kojem je i dalje vrlo dominantan Deutsche Telekom većinski vlasnik HT-a.

Pritom, ulazak OTT igrača – over the top, odnosno onih koji koriste mreže za svoje usluge dodatno opterećuje telekom operatere pogotovo u vrijeme velikih ulaganja u nove LTE mreže kao i dodatnu izgradnju brzih optičkih mreža na cjelokupnom području gdje rade, a ne samo u velikim gradovima.

Još iz kategorije

Macron poručuje da Europa neće blokirati Huawei

Macron poručuje da Europa neće blokirati Huawei

20.05.2019. komentiraj

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da Europa neće iću putem Sjedinjenih Američkih Država po pitanju Huaweija, što znači da nikakve sankcije ili zabrane na tlu Europske unije neće vrijediti za tu kinesku kompaniju. Time je samo potvrdio sve ono što je njemačka kancelarka Angela Merkel na tu temu izgovarala posljednjih mjeseci.

Trump zabranio američkim telekomima kupovinu kineske opreme

Trump zabranio američkim telekomima kupovinu kineske opreme

17.05.2019. komentiraj

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump potpisao naredio je zabranu američkim kompanijama da koriste stranu telekomunikacijsku opremu za koju se vjeruje kako predstavlja bilo kakav rizik po nacionalnu sigurnost.

Ericsson ConsumerLab ruši mitove o značaju 5G za korisnike

Ericsson ConsumerLab ruši mitove o značaju 5G za korisnike

16.05.2019. komentiraj

Ericsson je objavio novo ConsumerLab izvješće pod nazivom 5G Consumer Potential, koje razbija mitove o značaju 5G za potrošače i opisuje mogućnosti koje su dostupne pružateljima komunikacijskih usluga.