Telekom industrija

Vodafone smanjuje broj zaposlenih 10 posto što znači otkaze za 11 tisuća zaposlenika

Vodafone smanjuje broj zaposlenih 10 posto što znači otkaze za 11 tisuća zaposlenika
Depositphotos / Ilustracija

Šefica grupe Vodafone Margherita Della Valle zahtijeva promjene nakon što je priznala da poslovanje tvrtke nije bio dovoljno dobro. Također je iznijela reviziju strategije koja će uključivati ukidanje 11.000 radnih mjesta u sljedeće tri godine.

U izvješću o zaradi za cijelu godinu i fiskalno četvrto tromjesečje 23., Della Valle je postavio novi plan, nakon strateškog pregleda u posljednjih pet mjeseci. Izvršni direktor izjavio je da okolnosti u industriji i Vodafoneov položaj unutar nje zahtijevaju promjenu.

Ciljat će četiri ključna područja: rebalans organizacije kako bi se maksimalno iskoristio potencijal Vodafone Businessa; pobjeđuje na potrošačkim tržištima; mršaviju i jednostavniju organizaciju; i fokusiranje resursa na određeni skup proizvoda i zemljopisnih područja. Već je u tijeku akcijski plan koji pokriva tri prioriteta: ulaganje u korisničko iskustvo i brend; jednostavnost kroz smanjenje radnih mjesta; i ciljajući na preokret na posrnulim tržištima u Njemačkoj i Španjolskoj.

Smanjenje radnih mjesta obuhvaća oko 10 posto Vodafonove radne snage i utječe na UK i lokalna tržišta, s početnim udarom u Njemačku i Italiju. Tvrtka je imala oko 104.000 zaposlenika na kraju 2022. Već se pričalo da Della Valle planira rezove u Italiji i razmišlja o budućnosti svoje španjolske jedinice, kao dio šire vježbe rezanja troškova.

Prihodi u četvrtom fiskalnom tromjesečju iznosili su 11,1 milijardu eura, što je pad u odnosu na 11,4 milijarde eura u istom razdoblju fiskalne 2022. Prihodi za cijelu godinu ostali su nepromijenjeni na 45,7 milijardi eura, jer su rast u Africi i veća prodaja opreme neutralizirani nižim prihodima od usluga u Europi i nepovoljna kretanja tečaja. Neto dobit porasla je s 2,8 milijardi eura na 12,3 milijarde eura, uglavnom zbog jednokratne dobiti od prodaje udjela u Vantage Towers.

Vodafonov prijedlog za kupnju rivala 3 UK napreduje, ali još nije tu, rekao je Della Valle. Tiskovne špekulacije zadnjih tjedana sugerirale su da je dogovor blizu, ali je izvršni direktor rekao da će trebati onoliko dugo koliko je potrebno da se postigne dobar posao.