Europske telekom politike

Vodafone pozvao EK na promjenu telekom politika

Vodafone pozvao EK na promjenu telekom politika
Dražen Tomić / Tomich Productions

Grupacija Vodafone pozvala je Europsku komisiju da provede ponovno analiziranje telekom politika kako bi odgovorila na izazove s kojima se suočava sektor telekomunikacija. Operater je izjavio u odgovoru na savjetovanje EK o budućnosti sektora povezivosti, koje je pokrenuto u veljači s rokom za odgovore 19. svibnja.

Njegova se izjava nadovezuje na zajedničku objavu zajednice operatera koju su sastavile lobističke skupine GSMA i ETNO, ponavljajući neuravnotežen odnos između pružatelja telekomunikacijskih usluga i velikih generatora prometa te potrebu za hitnom promjenom politike. U vlastitom odgovoru na konzultacije, suparnička industrijska grupa Berec stala je na stranu tehnološkog sektora, zalažući se protiv nametanja propisa za pomoć u financiranju mrežnih ulaganja.

Vodafone je naveo da bi tvrtke koje generiraju najviše podatkovnog prometa, isključujući javne emitere, trebale dati razmjeran doprinos troškovima mreža koje ga prenose. Objasnio je da je promet na njegovoj mreži porastao 360% samo između 2019. i 2022., pri čemu su gotovo 50% toga generirala četiri najveća svjetska pružatelja digitalnog sadržaja. Što se tiče budućnosti, Vodafone je rekao da je situacija neodrživa. "Jednostavno rečeno, telekomunikacijske kompanije žele nastaviti ulagati u nadogradnju mreže za dobrobit Europljana, ali ne mogu nastaviti same snositi taj trošak", stoji u priopćenju.

Uz raspravu o pravednom udjelu, tvrtka se također pozabavila drugim političkim područjima, uključujući korake za jačanje jedinstvenog tržišta EU, poticanje konsolidacije unutar tržišta i učinkovito upravljanje spektrom. "Ovo je kritična točka za EU", rekao je Joakim Reiter, glavni službenik za vanjske i korporativne poslove u Vodafonu, ističući da je kontinent već zaostao za ciljevima oko 5G i digitala.

"Ako EU želi prijeći s riječi na djela, sada mora pokazati ozbiljnost i odlučnost u pružanju hitnih promjena potrebnih za zaštitu i osiguranje digitalne budućnosti Europe“, zaključuje Reiter.