Vodafone IoT Barometer 2019: IoT implementacija ulazi u mainstream

Vodafone IoT Barometer 2019: IoT implementacija ulazi u mainstream

Foto: DepositPhotos

Vodafone je u šestom godišnjem izvještaju prostor posvetio Internetu stvari (IoT) te naglasio da će u ovoj godini poslovni sektor bolje adaptirati i implementirati tu tehnologiju, što se zapravo podosta i očekivalo s obzirom da ove godine mobilne mreže pete generacije (5G) postaju stvarnost, a samim time i skorašnji standard.

"Ako neki posao želi uspjeh, mora se koncentrirati na IoT. Živimo u digitaliziranom svijetu, koji se mijenja iz dana u dan, a IoT je centar svega", stoji u Vodafonovom izvještaju, u kojem se navodi i da 72 posto ispitanika smatra da je digitalna transformacija nemoguća bez IoT, dok njih 52 posto namjerava IoT vezati uz 5G.

Važni su to rezultati jer kroz stručnu anketu ispitalo se 1758 poslovnih organizacija iz cijelog svijeta, od kojih već sad 34 posto njih koristi IoT u svom poslovanju. Od toga, 70 posto ih je u završnoj fazi testiranja, a 95 posto među tih 34 posto tvrde da im se investicija u IoT već počela vraćati. A to je sjajan podatak.

No, to ne čudi jer kad se govori o IoT, govori se o raznim područjima u kojima se nalazi, od medicine, obrazovanja, automobila i automobilskih dijelova, kućanskih aparata i kućne elektronike, mobilnih uređaja... Teško je pronaći prostor u kojem IoT već sad ne postoji ili nije najavljen u skorije vrijeme kroz neki od uređaja.

S obzirom na val koji je pokrenut uz IoT, naravno da poslovne organizacije to ne mogu ignorirati. Konkretnije, u samoj teoriji govori se da će IoT transformirati naše domove kroz pametne kućne uređaje, spojene na mrežu. Sve će se moći obavljati putem mobilnih uređaja ili računala, na daljinu, unaprijed. Dakle, sve bismo imali na dlanu doslovno i kroz podatke koji se prikupljaju na mreži iskustvo korisnika postajalo bi još i bolje. Uz sve to, IoT bi trebali stvoriti pametne gradove i pomoći nam kroz pametne narukvice da postanemo zdraviji i bolje vježbamo.

Biti prisutan u svim tim sferama znači iznimnu zaradu, a koristiti IoT za poslovanje, znači i efikasnije obavljanje posla, što pak i u tom slučaju donosi uštede, odnosno, prihode...

Još iz kategorije

A1 Hrvatska podigao brzinu mobilne do 1,35 Gbit/s

A1 Hrvatska podigao brzinu mobilne do 1,35 Gbit/s

23.05.2019. komentiraj

Investicijom i  implementacijom dodatnih frekvencija na 2100 i 2600 MHz, A1 Hrvatska povećala je kapacitete i maksimalne brzine koje se mogu postići na 4G Advanced Pro mreži. Tako je dosadašnja maksimalna brzina od 750 Mbit/s povećana na 1,35 Gbit/s. Usporedbe radi, to je brzina preuzimanja video sadržaja od 10 GB u samo jednoj minuti.

Održan okrugli stol „Prednosti uvođenja 5G mreža u RH“

Održan okrugli stol „Prednosti uvođenja 5G mreža u RH“

22.05.2019. komentiraj

U sklopu konferencije MIPRO 2019. odnosno 42. međunarodnog skupa za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, elektroniku i mikroelektroniku u Opatiji je održan okrugli stol „Prednosti uvođenja 5G mreža u RH“.

Macron poručuje da Europa neće blokirati Huawei

Macron poručuje da Europa neće blokirati Huawei

20.05.2019. komentiraj

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da Europa neće iću putem Sjedinjenih Američkih Država po pitanju Huaweija, što znači da nikakve sankcije ili zabrane na tlu Europske unije neće vrijediti za tu kinesku kompaniju. Time je samo potvrdio sve ono što je njemačka kancelarka Angela Merkel na tu temu izgovarala posljednjih mjeseci.