Vodafone IoT Barometer 2019: IoT implementacija ulazi u mainstream

Vodafone IoT Barometer 2019: IoT implementacija ulazi u mainstream

Foto: DepositPhotos

Vodafone je u šestom godišnjem izvještaju prostor posvetio Internetu stvari (IoT) te naglasio da će u ovoj godini poslovni sektor bolje adaptirati i implementirati tu tehnologiju, što se zapravo podosta i očekivalo s obzirom da ove godine mobilne mreže pete generacije (5G) postaju stvarnost, a samim time i skorašnji standard.

"Ako neki posao želi uspjeh, mora se koncentrirati na IoT. Živimo u digitaliziranom svijetu, koji se mijenja iz dana u dan, a IoT je centar svega", stoji u Vodafonovom izvještaju, u kojem se navodi i da 72 posto ispitanika smatra da je digitalna transformacija nemoguća bez IoT, dok njih 52 posto namjerava IoT vezati uz 5G.

Važni su to rezultati jer kroz stručnu anketu ispitalo se 1758 poslovnih organizacija iz cijelog svijeta, od kojih već sad 34 posto njih koristi IoT u svom poslovanju. Od toga, 70 posto ih je u završnoj fazi testiranja, a 95 posto među tih 34 posto tvrde da im se investicija u IoT već počela vraćati. A to je sjajan podatak.

No, to ne čudi jer kad se govori o IoT, govori se o raznim područjima u kojima se nalazi, od medicine, obrazovanja, automobila i automobilskih dijelova, kućanskih aparata i kućne elektronike, mobilnih uređaja... Teško je pronaći prostor u kojem IoT već sad ne postoji ili nije najavljen u skorije vrijeme kroz neki od uređaja.

S obzirom na val koji je pokrenut uz IoT, naravno da poslovne organizacije to ne mogu ignorirati. Konkretnije, u samoj teoriji govori se da će IoT transformirati naše domove kroz pametne kućne uređaje, spojene na mrežu. Sve će se moći obavljati putem mobilnih uređaja ili računala, na daljinu, unaprijed. Dakle, sve bismo imali na dlanu doslovno i kroz podatke koji se prikupljaju na mreži iskustvo korisnika postajalo bi još i bolje. Uz sve to, IoT bi trebali stvoriti pametne gradove i pomoći nam kroz pametne narukvice da postanemo zdraviji i bolje vježbamo.

Biti prisutan u svim tim sferama znači iznimnu zaradu, a koristiti IoT za poslovanje, znači i efikasnije obavljanje posla, što pak i u tom slučaju donosi uštede, odnosno, prihode...

Još iz kategorije

Javni poziv za jedinice lokalne i regionalne samouprave za dodjelu sredstava za razvoj širokopojasnog interneta

Javni poziv za jedinice lokalne i regionalne samouprave za dodjelu sredstava za razvoj širokopojasnog interneta

22.03.2019. komentiraj

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije je u sklopu programa dodjele bespovratnih sredstava za izgradnju pristupnih mreža sljedeće generacije, financiranih iz Europskog fonda za regionalni razvoj, objavilo Javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanje u postupku pred-odabira na temelju Planova razvoja širokopojasne infrastrukture odobrenih od strane HAKOM-a.

VIDEO: Nove platforme mijenjaju komunikaciju

VIDEO: Nove platforme mijenjaju komunikaciju

21.03.2019. komentiraj

I ove godine MWC19 je bio mjesto gdje se pričalo što nas čeka u budućnosti, a to je svakako RCS odnosno Rich Communication Services koji treba polako ali sigurno zamijeniti SMS poruke i ako se tko uopće sjeća još i MMS poruka.

Hrvatski Telekom kreće s pilotiranjem 5G mreže

Hrvatski Telekom kreće s pilotiranjem 5G mreže

20.03.2019. komentiraj

Prva 5G bazna stanica koja će se koristiti za isprobavanje mogućnosti 5G mreže i uređaja koji će na nju biti spojeni proradila je u Samoboru i predstavlja prvi korak prema 5G mreži, ističe Boris Drilo član Uprave i glavni izvršni direktor za tehniku i informacijske tehnologije.