Vodafone i Telecom Italia zajednički bi mogli graditi 5G mrežu u Italiji

Vodafone i Telecom Italia zajednički bi mogli graditi 5G mrežu u Italiji

Foto: DepositPhotos

Vodafone i Telecom Italia u razgovorima su oko paretnerstva kojim bi zajedno implementirali novu generaciju mobilnih mreža u Italiji. Naravno, riječ je o mobilnoj mreži pete generacije (5G), a troškovi bi se dijelili i sama implementacija stigla bi brže no kad bi Telecom Italia radio sam na njoj.

Uz to, prihodi bi se također dijelili, ali detalji sporazuma se ne znaju. Cilj je u prvom kvartalu sljedeće godine završiti posao, što je poprilično ambiciozno. Treba naglasiti da je sve još uvijek u povojima i da ništa nije postignuto pa se ne treba zanositi dok cijela priča ne bude službeno finalizirana.

Ali, ono što se doznaje od strane anonimnih izbora jest da bi sporazum podrazumijevao dijeljenje odašiljača bežičnog interneta, radio opreme i potencijalno bi jedni drugima osiguravali pristup 4,8 milijardi eura vrijednom 5G frekvencijskom opsegu kojeg su ove kompanije kupile na javnoj dražbi ove godine.

Ona je završila početkom listopada, a ukupno je prikupljeno 6,5 milijardi i osim ove dvije kompanije, u njoj su sudjelovale Wind Tree i Iliad. Najviše je potrošio Telecom Italija, ukupno 2,5 milijardi eura. Samo na opseg od 80MHz u frekvencijskom pojasu od idealnih 3,7GHz potrošila je ta nekad državna kompanije 1,7 milijardi eura, dok je preostalih 800 milijuna eura potrošeno na niže i više opsege koji su se našli u ponudi.

No, tako je kako je, uz Telecom Italia dobro je poslovao i Vodafone. Potrošio je 2,4 milijardi eura na poveći "blok" frekvencijskog opsega, a izvršni direktor (CEO) Nick Read obrušio se odmah potom na talijanske vlasti, koje su vodile javnu dražbu i "u džep" pospremile sav taj silan novac koji se prikupio.

A sad će zajedničkim snagama ono na što su potrošili novac pokušati oploditi na najbolji mogući način te uvesti 5G usluge na tržište prije prvotnih planova.

Još iz kategorije

Hrvatski gradovi i općine vrlo uspješni – 224 dobilo ukupno 3,36 milijuna eura za WiFi4U

Hrvatski gradovi i općine vrlo uspješni – 224 dobilo ukupno 3,36 milijuna eura za WiFi4U

08.12.2018. komentiraj

Nakon što se čak 366 hrvatskih jedinica lokalne samouprave prijavilo na europski natječaj WiFi4EU koji omogućava sredstva za nabavku najsuvremenije opreme za wi-fi pristupne točke na javnim mjestima, sredstva su odobrena za 224 hrvatskih općina i gradova, što je ukupno 3,36 milijuna eura. Ukupna je vrijednost programa WiFi4EU čak 120 milijuna eura do kraja 2020. godine. Hrvatska je na samom vrhu po broju gradova koji su uspjeli povući novac.

Nastavak pozitivnih trendova u brzom pristupu internetu – u mobilnoj telefoniji potrošeno 66 milijuna GB uz rast od 97 posto

Nastavak pozitivnih trendova u brzom pristupu internetu – u mobilnoj telefoniji potrošeno 66 milijuna GB uz rast od 97 posto

07.12.2018. komentiraj

Na kvartalnoj razini prihodi od širokopojasnog pristupa Internetu u Hrvatskoj porasli su za 15,85 posto na 1,273 milijarde kuna, stoji u najnovijem izvješću domaćeg telekom regulatora HAKOM-a. Na godišnjoj razini taj je rast ipak bio manji i iznosi 1,9 posto. Rastu prihodi u oba segmenta ali manje u fiksnom dijelu 0,56 posto, a više u mobilnom dijelu 2,76 posto.

Blagi rast prihoda HT-a, A1 Hrvatska i Tele2

Blagi rast prihoda HT-a, A1 Hrvatska i Tele2

07.12.2018. komentiraj

Posljednji ovogodišnji kvartal, odnosno razdoblje od srpnja do rujna ove godine za telekom operatere u segmentu mobilne telefonije bilo je očekivano – blagi rast koji je dosegao svega 1,15 posto na godišnjoj razini, dok je na kvartalnoj razini riječ o mnogo većem rastu koji je dosegao čak 11,7 posto, navodi su najnovijem izvješću domaćeg telekomunikacijskog regulatora HAKOM-a.