Vodafone i Telecom Italia zajednički bi mogli graditi 5G mrežu u Italiji

Vodafone i Telecom Italia zajednički bi mogli graditi 5G mrežu u Italiji

Foto: DepositPhotos

Vodafone i Telecom Italia u razgovorima su oko paretnerstva kojim bi zajedno implementirali novu generaciju mobilnih mreža u Italiji. Naravno, riječ je o mobilnoj mreži pete generacije (5G), a troškovi bi se dijelili i sama implementacija stigla bi brže no kad bi Telecom Italia radio sam na njoj.

Uz to, prihodi bi se također dijelili, ali detalji sporazuma se ne znaju. Cilj je u prvom kvartalu sljedeće godine završiti posao, što je poprilično ambiciozno. Treba naglasiti da je sve još uvijek u povojima i da ništa nije postignuto pa se ne treba zanositi dok cijela priča ne bude službeno finalizirana.

Ali, ono što se doznaje od strane anonimnih izbora jest da bi sporazum podrazumijevao dijeljenje odašiljača bežičnog interneta, radio opreme i potencijalno bi jedni drugima osiguravali pristup 4,8 milijardi eura vrijednom 5G frekvencijskom opsegu kojeg su ove kompanije kupile na javnoj dražbi ove godine.

Ona je završila početkom listopada, a ukupno je prikupljeno 6,5 milijardi i osim ove dvije kompanije, u njoj su sudjelovale Wind Tree i Iliad. Najviše je potrošio Telecom Italija, ukupno 2,5 milijardi eura. Samo na opseg od 80MHz u frekvencijskom pojasu od idealnih 3,7GHz potrošila je ta nekad državna kompanije 1,7 milijardi eura, dok je preostalih 800 milijuna eura potrošeno na niže i više opsege koji su se našli u ponudi.

No, tako je kako je, uz Telecom Italia dobro je poslovao i Vodafone. Potrošio je 2,4 milijardi eura na poveći "blok" frekvencijskog opsega, a izvršni direktor (CEO) Nick Read obrušio se odmah potom na talijanske vlasti, koje su vodile javnu dražbu i "u džep" pospremile sav taj silan novac koji se prikupio.

A sad će zajedničkim snagama ono na što su potrošili novac pokušati oploditi na najbolji mogući način te uvesti 5G usluge na tržište prije prvotnih planova.

Još iz kategorije

Optima Telekom ostvarila rast prihoda 1,5 posto i dobiti 19,9 posto u 2018

Optima Telekom ostvarila rast prihoda 1,5 posto i dobiti 19,9 posto u 2018

16.02.2019. komentiraj

Optima Telekom je u odnosu na prethodnu godinu ostvarila za 10,5 posto veći prihod, dok EBITDA (dobit prije poreza, kamata i amortizacije) prije jednokratnih stavki bilježi povećanje od 19,9 posto. Na razini četvrtog kvartala, u usporedbi s prethodnom godinom, Grupa Optima Telekom je poboljšala EBITDA-u prije jednokratnih stavaka za značajni 50,4 posto.

Ivan Bartulović imenovan članom Uprave za ljudske resurse HT-a

Ivan Bartulović imenovan članom Uprave za ljudske resurse HT-a

15.02.2019. komentiraj

Nadzorni odbor HT-a imenovao Ivana Bartulovića članom Uprave za ljudske resurse, na razdoblje od tri godine s početkom od 1. ožujka 2019. Ivan Bartulović dolazi iz A1 Grupe, gdje je od 2016. godine bio član Leadership tima i glavni direktor za ljudske potencijale i korporativne komunikacije za poslovne segmente u Hrvatskoj i Makedoniji.

Hrvatski Telekom zabilježio rast prihoda i dobiti 22,9 posto u 2018. uz dividendu od 10 kuna po dionici

Hrvatski Telekom zabilježio rast prihoda i dobiti 22,9 posto u 2018. uz dividendu od 10 kuna po dionici

15.02.2019. komentiraj

Najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom u prošloj poslovnoj godini ostvario je rast prihoda 0,4 posto na 7,783 milijardi kuna, bez učinka Crnogorskog Telekoma prihodi su rasli 0,6 posto. Istovremeno dobit prije kamata oporezivanja amortizacije i deprecijacije (EBITDA) iznosila je 3,186 milijardi kuna uz rast od 1,5 posto uz EBITDA maržu od 40,9 posto što je 0,5 postotnih poena više nego u 2017. godini.