Vodafone i Telecom Italia zajednički bi mogli graditi 5G mrežu u Italiji

Vodafone i Telecom Italia zajednički bi mogli graditi 5G mrežu u Italiji

Foto: DepositPhotos

Vodafone i Telecom Italia u razgovorima su oko paretnerstva kojim bi zajedno implementirali novu generaciju mobilnih mreža u Italiji. Naravno, riječ je o mobilnoj mreži pete generacije (5G), a troškovi bi se dijelili i sama implementacija stigla bi brže no kad bi Telecom Italia radio sam na njoj.

Uz to, prihodi bi se također dijelili, ali detalji sporazuma se ne znaju. Cilj je u prvom kvartalu sljedeće godine završiti posao, što je poprilično ambiciozno. Treba naglasiti da je sve još uvijek u povojima i da ništa nije postignuto pa se ne treba zanositi dok cijela priča ne bude službeno finalizirana.

Ali, ono što se doznaje od strane anonimnih izbora jest da bi sporazum podrazumijevao dijeljenje odašiljača bežičnog interneta, radio opreme i potencijalno bi jedni drugima osiguravali pristup 4,8 milijardi eura vrijednom 5G frekvencijskom opsegu kojeg su ove kompanije kupile na javnoj dražbi ove godine.

Ona je završila početkom listopada, a ukupno je prikupljeno 6,5 milijardi i osim ove dvije kompanije, u njoj su sudjelovale Wind Tree i Iliad. Najviše je potrošio Telecom Italija, ukupno 2,5 milijardi eura. Samo na opseg od 80MHz u frekvencijskom pojasu od idealnih 3,7GHz potrošila je ta nekad državna kompanije 1,7 milijardi eura, dok je preostalih 800 milijuna eura potrošeno na niže i više opsege koji su se našli u ponudi.

No, tako je kako je, uz Telecom Italia dobro je poslovao i Vodafone. Potrošio je 2,4 milijardi eura na poveći "blok" frekvencijskog opsega, a izvršni direktor (CEO) Nick Read obrušio se odmah potom na talijanske vlasti, koje su vodile javnu dražbu i "u džep" pospremile sav taj silan novac koji se prikupio.

A sad će zajedničkim snagama ono na što su potrošili novac pokušati oploditi na najbolji mogući način te uvesti 5G usluge na tržište prije prvotnih planova.

Još iz kategorije

RF spektar za zemaljsku digitalnu televiziju na javnom natječaju

RF spektar za zemaljsku digitalnu televiziju na javnom natječaju

19.04.2019. komentiraj

Vijeće Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) je na sjednici održanoj 18. travnja 2019. donijelo odluku o raspisivanju javnog natječaja za izdavanje pojedinačne dozvole za uporabu radiofrekvencijskog spektra u pojasu 470-694 MHz za pružanje usluge upravljanja trima elektroničkim komunikacijskim mrežama zemaljske digitalne televizije na području Republike Hrvatske. Riječ je o multipleksima M1, M2 i L1. Ponude na natječaj mogu se podnijeti HAKOM-u najkasnije do 14. lipnja 2019. do 10 sati po srednjoeuropskom vremenu, neovisno o načinu dostave ponude. Odluka o izdavanju dozvole donijet će se najkasnije do 12. srpnja 2019

A1 Hrvatska krenuo s NB IoT na području cijele Hrvatske

A1 Hrvatska krenuo s NB IoT na području cijele Hrvatske

18.04.2019. komentiraj

A1 Hrvatska prvi je i jedini pružatelj NB IoT rješenja odnosno mreže koja je dostupna na području cijele Republike Hrvatske, pohvalili su se iz drugo po veličini domaćeg telekoma na događanju pod imenom Dan pametnih rješenja predstavljajući novu ponudu pod imenom A1 NB IoT.

Swisscom uz Ericssonovu pomoć pokrenuo prvu komercijalnu 5G mrežu

Swisscom uz Ericssonovu pomoć pokrenuo prvu komercijalnu 5G mrežu

18.04.2019. komentiraj

Proizvođač telekom opreme Ericsson i Swisscom, najveći pružatelj telekomunikacijskih usluga u Švicarskoj, pokrenuli su prvu veliku komercijalnu 5G mrežu u Europi kako bi podržali pametne mobilne telefone koji su dostupni na tržištu. Pokretanje 5G mreže također otvara vrata otkrivanju novih prilika u Internetu stvari (IoT) i industriji 4.0.