TELEKOM TRŽIŠTE

Vodafone će prodati španjolsku podružnicu Zegoni

Vodafone će prodati španjolsku podružnicu Zegoni
Depositphotos

Vodafone grupa pristala je prodati svoje španjolske operacije tvrtki Zegona Communications. Posao je vrijedan do 5 milijardi eura. Prema ugovoru, Vodafone će dobiti 4,1 milijardu eura u gotovini s daljnjim iznosom do 0,9 milijardi eura u obliku povlaštenih dionica koje se mogu otkupiti. Posao podliježe regulatornim odobrenjima i očekuje se da će biti zaključen u prvoj polovici 2024.

Nakon dovršetka, operatorska grupa pružat će niz usluga novim vlasnicima uz godišnju naknadu od 110 milijuna eura. To uključuje pristup nabavi, uslugama prijevoznika i ugovor o licenciranju za korištenje trenutne marke do deset godina. Par je u razgovorima o sporazumu barem od rujna kada je Zegona otkrio da su razgovori u tijeku.

"Prodaja je bila ključni korak u određivanju veličine našeg portfelja za rast i omogućit će nam da svoje resurse usmjerimo na tržišta s održivim strukturama i dovoljnom lokalnom razmjerom", izjavila je izvršna direktorica Vodafona Margherita Della Valle. “Španjolska je bila izazovna sa strukturno niskim prinosima. Moj prioritet je stvaranje vrijednosti kroz rast i poboljšane povrate”, dodala je. “Nakon nedavno najavljene transakcije u Ujedinjenom Kraljevstvu, Španjolska je drugo od naših većih tržišta u Europi na kojem poduzimamo radnje kako bismo poboljšali konkurentnost grupe i izglede za rast.”

U svojoj izjavi, Zegonin predsjednik i glavni izvršni direktor Eamonn O’Hare rekao je: “Ova financijski atraktivna akvizicija označava naš treći posao u Španjolskoj nakon uspješnih zaokreta u Telecableu i Euskaltelu. Uz našu jasno definiranu strategiju i dokazane rezultate, uvjereni smo da možemo stvoriti značajnu vrijednost za dioničare.”