Vlada RH donijela odluku da je Osijek prvi 5G grad u Hrvatskoj

Vlada RH donijela odluku da je Osijek prvi 5G grad u Hrvatskoj

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Na današnjoj sjednici Vlade RH donesena je odluka i to na prijedlog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture da Osijek postane prvi 5G grad u Hrvatskoj. Nakon što je Vlada potvrdila ovaj zaključak prema kojem će se do 31. prosinca 2020. godine izgraditi 5G mreža i pustiti u komercijalni rad 5G usluge i o tome obavijestiti institucije Europske unije.

Naime, Europska komisija objavila je 14. rujna 2016. godine Komunikaciju Komisije Europskom parlamentu, Vijeću, Europskom gospodarskom i socijalnom odboru i Odboru regija "5G za Europu – Akcijski plan" (COM(2016) 588 final), koja sadržava jasne smjernice za poticanje razvoja infrastrukture i usluga pokretnih komunikacije pete generacije do 2020. godine.

Nadalje, ovaj Akcijski plan je dio Strategije jedinstvenog digitalnog tržišta za Europu, koju je Europska komisija donijela u svibnju 2015. godine, i kojom je, kao jedan od ciljeva, utvrđeno stvaranje poticajnog okruženja za uvođenje mreža vrlo visokog kapaciteta kao pokretača digitalnog gospodarstva. Jedna od bitnih aktivnosti država članica Europske unije, utvrđenih ovim Akcijskim planom, je određivanje barem jednog velikog grada za uvođenje prve 5G mreže i potpuno komercijalnih 5G usluga do kraja 2020. godine.

Republika Hrvatska je u srpnju 2017. godine u Tallinnu, Estonija, potpisala Ministarsku izjavu (deklaraciju) o 5G tehnologiji. Ova izjava, koju su potpisali svi nadležni ministri država članica Europske unije, predstavlja zajedničku viziju povezanog gigabitnog društva. Potpisivanjem ove izjave Republika Hrvatska potvrdila je spremnost za ispunjavanje zajedničkih europskih ciljeva, što uključuje i ciljeve navedenog Akcijskog plana.

Tijekom 2019. godine Stručna radna skupina, sastavljena od predstavnika Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti te sva tri operatora pokretnih komunikacija u Republici Hrvatskoj i to Hrvatski Telekom, A1 Hrvatska i Tele2 Hrvatska, provela je aktivnosti u cilju odabira prvog hrvatskog 5G grada.

U ožujku prošle godine, putem Udruge gradova u Republici Hrvatskoj, pozvani su svi hrvatski gradovi na iskazivanje interesa za kandidaturu za 5G grad. Nakon zaprimljenih iskaza interesa gradova Bjelovara, Karlovca, Osijeka i Rijeke, održanih radnih sastanaka s predstavnicima tih gradova i analize prednosti i nedostataka svakog pojedinog grada, koja je obuhvatila teritorijalnu veličinu navedenih gradova, broj stanovnika, konfiguraciju terena i mogućnosti različitih primjena 5G tehnologije, Stručna radna skupina predložila je grad Osijek za prvi veliki grad u Republici Hrvatskoj u kojem će se do 31. prosinca 2020. godine izgraditi 5G mreža i pustiti u komercijalni rad 5G usluge.

Određivanje grada Osijeka kao prvog hrvatskog 5G grada, u sinergiji s Projektom Slavonija, Baranja i Srijem, provedba kojega je u tijeku, značajno će pridonijeti razvoju istočnog dijela Republike Hrvatske. Grad Osijek u tehničkom smislu nije zahtjevan za izgradnju i uvođenje mreža pokretnih komunikacija, ima sveučilište, industriju i razvijenu ICT start-up zajednicu, a u njegovoj okolici postoji velik potencijal primjene 5G tehnologije u poljoprivredi i turizmu.

U vladinom zaključku se navodi da sva tri domaća operatora pokretnih komunikacija su iskazala spremnost na zajedničku izgradnju i uvođenje 5G infrastrukture i usluga u gradu Osijeku. Upravo sudjelovanje i suradnja svih triju operatora nužni su kako bi se svim korisnicima usluga omogućio pristup novoj tehnologiji bez potrebe za promjenom operatora, te kako bi se ostvario što veći broj 5G primjena. Tako omogućit će se uspješno uvođenje 5G tehnologije u gradu Osijeku, kao svojevrsni pilot-projekt za uvođenje ove nove tehnologije na cijelom području Republike Hrvatske, tvrde u Vladi RH.

Još iz kategorije

Hrvatski Telekom i FER pokreću projekt Campus Network u Zagrebu

Hrvatski Telekom i FER pokreću projekt Campus Network u Zagrebu

21.02.2020. komentiraj

Hrvatski Telekom pokreće projekt Campus Network u suradnji sa zagrebačkim Fakultetom elektrotehnike i računarstva, a cilj projekta jest ponuditi studentima, znanstvenoj zajednici, start-upima i industriji mogućnost rada na najnovijim komunikacijskim tehnologijama kao što su Industrija 4.0, 5G mreža i IoT. Hrvatski Telekom kao dio Deutsche Telekoma započeo je suradnju po uzoru na kampus mreže koje DT pokreće u Njemačkoj, Austriji, Češkoj i Mađarskoj.

Nova oprema na više od 2200 baznih postaja HT-a donosi uštede u potrošnji električne energije i nove mogućnosti za korisnike

Nova oprema na više od 2200 baznih postaja HT-a donosi uštede u potrošnji električne energije i nove mogućnosti za korisnike

21.02.2020. komentiraj

Modernizacija mobilne mreže HT-a koja je trajala 20 mjeseci, koštala oko milijardu kuna, uključivala novu radijsku opremu na baznim postajama, koja omogućuje napredne 4G mogućnosti i pripremu za 5G, donosi uštedu električne energije, bila je vrlo zahtjevan posao, za ICTbusiness.info opisuje Ivan Uremović, direktora projekta modernizacije mobilne mreže HT-a.

Huawei neće biti isključen iz izgradnje 5G mreže u Francuskoj

Huawei neće biti isključen iz izgradnje 5G mreže u Francuskoj

20.02.2020. komentiraj

Francuska neće isključiti Huawei iz svoje 5G mreže, službeno je u ime Vlade priopćila ministrica gospodarstva Agnes Pannier-Runache, odbacujući time pritisak iz Sjedinjenih Američkih Država, a koji se tiče zabrane poslovanja te vrste za kinesku kompaniju.