Visina dopuštenog elektromagnetskog polja utječe na 5G brzine

Visina dopuštenog elektromagnetskog polja utječe na 5G brzine

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Najnovija analiza Opensignala pokazuje kako su korisnici pametnih telefona u Švicarskoj imali lošiju razinu i kvalitetu signala kada su spojeni na 5G mreže od korisnika u susjednim zemljama poput Njemačke, Francuske Italije. Razlog je vrlo jednostavan, regulativa o elektromagnetskom zračenju.

Analitičari Opensignala pronašli su vezu između kvalitete mobilnog signala i prosječne brzine preuzimanja na 5G mreži i to što je jačina signala lošija, to su brzine sporije. Švicarska ima posebno stroge propise o elektromagnetskim emisijama mobilnih mreža koje su se pokazale kontroverznima među švicarskim operaterima i očito utječu na kvalitetu same mreže.

Švicarska je bila jedina od četiri zemlje u kojoj su vidjeli više od 50 posto očitanja 5G s razinama snage koje su bile u "slabim" ili lošijim kategorijama (ispod -105 dBm) - u usporedbi s 38,3-39,7 posto očitanja u tri susjedna zemlje. Kao rezultat toga, švicarski korisnici doživjeli su razmjerno smanjeno 5G mobilno iskustvo, tvrde analčitičari.

Prosječni rezultat od -105,9 dB ocijenio bi prosječnu snagu signala Švicarske kao slabu (više od -115 dBm, ali ispod -105 dBm), prema Tutelinoj kategorizaciji jačine signala. U međuvremenu, Njemačka, Francuska i Italija plasirale su se u kategoriju sajma (više od -105 dBm, ali niže od -95 dBm).

“Zbog švicarskih propisa o elektromagnetskom polju (EMF), očekivali smo značajno nižu prosječnu snagu signala u zemlji. Zapravo, propisi o razini snage za mobilne bazne stanice u Švicarskoj jedni su od najstrožih na svijetu, 10 puta niži od onoga što je Europska unija propisala svojim državama članicama“, pojašnjavaju analitičari.

Uz to pri analizi treba uzeti u obzir i neke druge faktore tako da analitičari upozoravaju da su kako bi ublažili geografske razlike i razlike u gustoći naseljenosti u ove četiri zemlje, pobliže su pogledali prosječnu snagu signala raščlanjenu prema udaljenosti između korisnika i baznih stanica. Međutim, primijetili su sličnu priču u svim rasponima udaljenosti — 5G veze u Švicarskoj općenito su imale lošiju snagu signala u usporedbi s Njemačkom, Francuskom ili Italijom.

„Za ovu analizu koristili smo vrijednosti Timing Advance i usporedili vrijednosti SS RSRP-a za 5G veze koje koriste nesamostalni pristup (5G NSA), drugim riječima, 5G veza zahtijeva da postoji i 4G pojas povezan u isto vrijeme. Švicarski korisnici spojeni na 5G doživjeli su jačinu signala od -104,2 dBm u rasponu od 0-5 Timing Advance (manje od 400 metara). To je znatno niže od onoga što smo primijetili u ostale tri zemlje, gdje su se razine snage kretale između -97,7 i -97,9 dBm unutar iste udaljenosti. Jačina signala značajno se pogoršala za uređaje koji su udaljeniji od stanica u svim zemljama u našoj analizi. Ipak, naši korisnici u Švicarskoj su u prosjeku vidjeli jačinu signala 5,4 dBm lošiju nego u Njemačkoj, 6,3 dBm nižu nego u Francuskoj i 6,5 dBm nižu nego u Italiji“, tvrdi se u analizi Opensignala.

Gledajući prosječne brzine preuzimanja 5G, uočili su blisku vezu između različitih kategorija jačine signala i iskustva koje su korisnici 5G imali u različitim zemljama. Loša snaga signala povezana je s padom prosječne brzine preuzimanja 5G u analiziranim zemljama.

U slučaju Švicarske, vidjeli su tako, pojašnjavaju analitičari, pad od 41,6 posto u prosječnim brzinama preuzimanja 5G između izvrsnog signala (iznad -85 dBm) do slabog (-115 dBm do -105 dBm) — s 306,4 na 179 Mbps.

„Korisnici u drugim zemljama također su doživjeli značajan pad prosječne brzine preuzimanja 5G, između izvrsne i slabe jačine signala. Na primjer, Njemačka je zabilježila pad od 55,9 posto između ove dvije kategorije jačine signala, Francuska — 44,4 posto, dok Italija — 46,6 posto. U Švicarskoj je više korisnika imalo niže razine 5G signala nego korisnici u drugim zemljama koje smo pokrili u našoj analizi. Gledajući distribuciju očitanja 5G po kategorijama jačine signala, Švicarska je bila jedina zemlja u kojoj smo vidjeli više od 50 posto očitanja sa slabim ili lošijim signalom — u usporedbi s 38,3 posto u Njemačkoj, 39,7 posto u Francuskoj i 39,2 posto u Italiji . Nasuprot tome, Švicarska je bila jedino tržište u analizi gdje smo vidjeli manje od 20 posto očitanja s izvrsnom ili dobrom snagom signala“, pojašnjava se u analizi Opensignala.

Mobilni operateri ublažavaju utjecaj vrlo restriktivnih propisa o razini snage u Švicarskoj opsežnom strategijom zgušnjavanja i tehnologijom dijeljenja spektra. To povećava troškove, ali, upozoravaju analitičari i povećava broj baznih postaja i broj tornjeva s baznim postajama.

Međutim, dok švicarski operateri pokušavaju držati korak s drugim 5G tržištima, čini se da Švicarska ne uspijeva u usporedbi sa svjetskim liderima. U najnovijem Benchmarking the Global 5G Experience pregledu Opensignala objavljenom u ožujku 2022., Švicarska se nije uspjela uvrstiti među 15 najboljih svjetskih tržišta za 5G brzinu preuzimanja i 5G vrhunsku brzinu preuzimanja.

„To nije iznenađujuće, s obzirom da je signal na više od 50 posto očitanja 5G u Švicarskoj klasificiran kao slab ili lošiji, kao što smo vidjeli u našoj analizi. S blažim propisima o snazi ​​i tako dopuštenim višim razinama snage, švicarski korisnici mogli bi vidjeti veliko povećanje u svom 5G iskustvu. To bi omogućilo Švicarskoj i njezinim operaterima da u potpunosti ostvare potencijal 5G i natječu se za globalno vodstvo u 5G“, zaključuju analitičari Opensignala.

Još iz kategorije

Svim A1 korisnicima dostupna 5G mreža bez dodatne naknade

Svim A1 korisnicima dostupna 5G mreža bez dodatne naknade

19.05.2022.

A1 Hrvatska odlučila je biti prvi operator u Hrvatskoj čiji korisnici na bonove (A1 i Tomato), kao i oni na pretplatu, imaju dostupnu 5G mrežu bez dodatne naknade. Uz to, najnovija generacija mobilne mreže dostupna je korisnicima svih mobilnih tarifa.

Infobip zajedno s Hrvatskim Telekomom i A1 Hrvatska donosi novo sigurnosno rješenje za zaštitu krajnjih korisnika

Infobip zajedno s Hrvatskim Telekomom i A1 Hrvatska donosi novo sigurnosno rješenje za zaštitu krajnjih korisnika

18.05.2022.

Infobip objavio je suradnju s Hrvatskim Telekomom i A1 Hrvatska, vodećim pružateljima telekomunikacijskih usluga u Hrvatskoj. Zajednička suradnja donosi izgradnju naprednog sigurnosnog i identifikacijskog ekosustava za zaštitu krajnjih korisnika diljem Hrvatske.

Uskoro prve 5G radionice u Hrvatskoj za poduzetnike

Uskoro prve 5G radionice u Hrvatskoj za poduzetnike

16.05.2022.

Leslie Shannon, renomirana stručnjakinja iz globalno poznatog telekomunikacijskog diva Nokia, održala je u četvrtak u prostorima HUB385 predavanje za poduzetnike pod nazivom „Early Signals, Future Scenarios“.