GALERIJA MWC 2024.

Više od 100 tisuća posjetitelja iz više od 205 zemalja

Više od 100 tisuća posjetitelja iz više od 205 zemalja
Dražen Tomić / Tomich Productions

Najveći svjetski sajam telekom industrije MWC 2024. Danas zatvara svoja vrata u Barceloni, na njemu je među više od 101 tisuće posjetitelja i preko 2600 novinara iz ukupno 205 zemalja i teritorija, a tu je bila i ekipa ICTbusiness.info i ICTbusiness TV-a i u idućim ćemo danim, a tjednima pa i mjesecima donositi zanimljivosti iz Barcelone jer ovaj sajam pokazuje u kojem smjeru ide mobilna telekom industrija, a zbog konvergencije i telekom industrija općenito.

Snimili smo preko 35 intervjua i razgovora, oko 80 sati materijala, oko 2000 fotografija. I za nas je Barcelona i MWC 2024., u brojkama impresivna. Uz to ona je takva i za organizatore te je tako MWC 2024. u Barceloni okupio više od 2700 izlagača u 7 paviljona, 1100 sudionika panela i rasprava.

Bilo je 51 posjetitelja na direktorskim pozicijama (CEO level), 21 posto ih je bilo s mjesta direktora tehnike, no svega 26 posto žena jer telekom industrija je i dalje pretežito muška industrija. Stoga je odlično da nova CEO najjačeg domaćeg telekoma je Nataša Rapaić.

Što se brojki tiče u segmentu političkog dijela MWC 2024. bilo je 180 izaslanstava iz 140 zemalja, uključujući 2 čelnika država, više od 70 ministara, gotovo 120 čelnika regulatornih tijela i više od 40 međuvladinih organizacija među njim i Tonko Obuljen predsjednik vijeća domaćeg telekom regulatora HAKOM-a koji ujedno predsjeda i europskim udruženjem telekom regulatora BEREC.

Uz to startup dio 4YFN, koji je ove godine proslavio svoje 10. obljetničko izdanje, imao je  je više od 930 izlagača, 450 govornika i više od 1000 investitora koji upravljaju fondovima vrijednim više od 50 milijardi eura.

Video prijenose sa sajma pogledalo je dosad više od pola milijuna gledatelja, objavljene su tisuće tekstova, fotografija, a taj će broj rasti u narednim tjednima.

Ključne teme bila su Open Gateway, umjetna inteligencija, monetizacija 5G mreže, očekivanja od sljedeće generacije 5G mreža zvala se ona plus, advance ili već nekako možda 5.5G. Govorilo se io početku standardizacije 6G mreža koje se sigurno neće pojaviti prije 2030. godine, mnogo vjerojatnije negdje 2035. u komercijalnoj fazi.

MWC Barcelona nedvojbeno je najveći i najutjecajniji svjetski događaj povezivanja zahvaljujući jedinstvenoj kombinaciji izložbe, konferencije i najvećeg okupljanja kreatora politika koji omogućuju digitalnu ekonomiju, tvrde organizatori iz GSMA-a.

Očito je da su se nakon prošlih kriza malo opustili pa ih je ponijelo istoga nisu baš imali neki predobar odnos prema novinarima ne shvaćajući da mi ne idemo na biznis izlet nego radimo ozbiljan posao. Ali o tome ćemo u posebnoj kolumni idućih dana.

 “MWC Barcelona utjelovljuje energiju i živost mobilnog ekosustava. Čast nam je ugostiti ovaj poseban događaj koji je još jednom donio izvanredna četiri dana debate, misaonog vodstva, inspiracije i sklapanja dogovora. Zahvaljujemo svima koji su došli na ovogodišnju izložbu; i posebna zahvala strankama grada domaćina. Barcelona je ponovno uspjela”, tvrdi John Hoffman, izvršni direktor tvrtke GSMA Ltd.

MWC Barcelona je već 10 godina certificiran kao ugljično neutralan, tvrde organizatori, a iako se mnogo u Barceloni voze taksi vozilima ICTbusiness.info ekipa koristi oduvijek javni prijevoz iako do Barcelone stižemo automobilom.

Organizatori su se pohvalili ako se ove godine korištenje besplatne propusnice za javni prijevoz koju su dobili svi sudionici MWC-a povećalo se za 42 posto u usporedbi s prošlom godinom.

„Čuti doista uvjerljive uvide u industriju iz programa konferencije i iskusiti inovativnost, domišljatost i optimizam s izložbenog prostora, razlog je zašto se svake godine sastajemo u Barceloni. Cilj ovog događaja je pružiti pogled u budućnost i pokazati kako AI, 5G i API-ji otvaraju nove mogućnosti, zahvaljujući inicijativama za suradnju kao što je GSMA Open Gateway. Svima želimo sretan put kući i veselimo se što ćemo vas ponovno dočekati sljedeće godine“, zaključio je Mats Granryd, generalni direktor GSMA-a.