Više od 1,7 milijardi kuna ulaganja u pet godina

Više od 1,7 milijardi kuna ulaganja u pet godina

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Velika ulaganja podižu kvalitetu mreže, a tako je kako za ICTbusiness.info tvrdi Nenad Šlibar CTO Telemach Hrvatska, sada je zahvaljujući fiksnoj optičkoj mreži moguće ponuditi brzini od 2/2 Gbps i to za rezidencijalne i poslovne korisnike.

Što se tiče 5G mreže Šlibar ističe kako je uz modernizaciju postojećih tehnologija 4G s MIMO tehnologijom, uveden je i 5G na 700 MHz kroz DSS tehnologiju te je instaliran značajan broj baznih postaja sa 3,5 GHz.

Telemach Hrvatska ulaže mnogo u fiksnu i optičku mrežu. O kakvim tehnologijama je riječ i što one donose korisnicima?

Telemach je krenuo u izgradnju fiksne pristupne mreže isključivo kroz implementaciju optičke infrastrukture te korištenjem XGS-PON tehnologije. Riječ je o najnovijoj generaciji 10 Gigabitne simetrične tehnologije koja se u budućnosti može nadograditi s većim kapacitetima pritom osiguravajući još veće brzine prijenosa podataka.

Najveća značajka 10 Giga optičke mreže je upravo omogućavanje simetričnih brzina prijenosa podataka, a pružanje pristupa internetu pri brzini od 2/2 Gbps našu ponudu čini jedinstvenom na tržištu rezidencijalnih korisnika.

5G mreža i optika su sadašnjost ali i budućnost tehnologije, no sam prelazak na nove tehnologije nije nimalo jednostavan?

Uvođenje novih tehnologija uvijek je izazov, između ostalog i zato što je potrebno osigurati kontinuitet pružanja usluga na aktualnim tehnologijama budući da je korištenje novih tehnologija vezano i uz promjenu korisničke opreme.

Upravo s namjerom da svojim korisnicima omogućimo usluge temeljene na najnaprednijim tehnologijama, Telemach Hrvatska će uz potporu United Grupe u periodu od pet godina uložiti preko milijardu i sedamsto milijuna kuna u modernizaciju mobilne i izgradnju optičke infrastrukture. Riječ je o vrlo kompleksnom i izazovnom procesu pa nas brzina kojom smo u Telemachu odradili ovu modernizaciju čini još više ponosnima.

S modernizacijom radio pristupne mreže u Telemachu smo započeli odmah po dobivanju dozvola za 5G spektar (u kolovozu 2021.) te je danas najbrža 5G mreža prisutna u svim većim hrvatskim gradovima i većim turističkim središtima. Uz modernizaciju postojećih tehnologija 4G s MIMO tehnologijom, uveden je i 5G na 700 MHz kroz DSS tehnologiju te je instaliran značajan broj baznih postaja sa 3,5 GHz. Izrazito brza dinamika razvoja 5G mreže rezultirala je Ookla mjerenjima koja su pokazala da je u prvom kvartalu 2022. upravo Telemachova 5G mreža najbrža u Hrvatskoj.

Kad govorimo o fiksnoj mreži, iako smo na tržište fiksne telefonije stigli posljednji, prvi u Hrvatskoj implementiramo najsuvremeniju 10 Gbps tehnologiju.

Kakvi su planovi izgradnje 5G i optike ove godine u Hrvatskoj?

Našom dokazano najbržom 5G mrežom koja dolazi kao rezultat modernizacije cjelokupne mobilne mreže do početka srpnja planiramo pokriti sve veće hrvatske gradove i veća turistička središta diljem Hrvatske. Naravno, ne prestajemo 5G mrežom pokrivati nove lokacije i povećavati pokrivenost u svim dijelovima Hrvatske.

Što se tiče optičke mreže, nastavljamo graditi i proširivati područja obuhvata s optičkom 10 Giga mrežom s kojom su trenutačno pokriveni gotovo svi zagrebački kvartovi i Velika Gorica. Započeli smo širenjem optike u Splitu i Zadru, a uskoro započinjemo i s uvođenjem optike u Osijeku. Najbrži fiksni Internet već sada je dostupan za 100.000 kućanstava u Hrvatskoj, a ubrzano nastavljamo graditi dalje, s ciljem da do 2025. optikom pokrijemo trećinu hrvatskih kućanstava.

 

Još iz kategorije

Do kraja 2022. na svijetu će biti više od milijardu 5G mobilnih pretplata

Do kraja 2022. na svijetu će biti više od milijardu 5G mobilnih pretplata

24.06.2022.

Sjeverna Amerika bi prema prognozama trebala do 2027. biti 5G predvodnik u svijetu s čak devet od deset mobilnih pretplata na toj generaciji mobilnih mreža, navodi Ericsson u svom izvještaju Mobility Report.

Krenula utrka za tornjeve Deutsche Telekoma

Krenula utrka za tornjeve Deutsche Telekoma

23.06.2022.

Investicijske kompanije KKR, Global Infrastructure Partners (GIP) i Stonepeak Partners udružile su se i predale obvezujuću ponudu za kontrolni udio u portfelju Deutsche Telekoma (DT). Prema izvješćima medija, radi se o 20 milijardi eura.

Rast prihoda od televizijskih usluga

Rast prihoda od televizijskih usluga

22.06.2022.

 

Prvi kvartal ove godine donio je rast prihoda o televizijskih usluga na telekomunikacijskom tržištu i to za 3,21 posto na godišnjoj razini na 215,04 milijuna kuna, pokazuju podaci domaćeg telekomunikacijskog regulatora Hrvatske agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM).