Vipnet: Obaramo nove rekorde

Vipnet: Obaramo nove rekorde

Foto: Dražen Tomić

Vipnet je na zagrebačkom FER-u uspješno demonstrirao tehnologije za postizanje Digitalne agende i to u mobilnom segmentu predstavljen je 4.5G – LTE Advanced s brzinama od čak 300 Mbit/s, a u fiksnom segmentu s postignutom brzinom od čak 5 Gbit/s ponovno srušen svjetski rekord na hibridnoj optičko-kabelskoj mreži, istaknuo je Mladen Pejković predsjednik Uprave i glavni tehnički direktor Vipneta.

Prema njegovim riječima 4.5G odnosno LTE Advanced koristi tzv. sakupljanje nosilaca (Carrier Aggregation) koje uporabom više frekvencijskih blokova i njihovom agregacijom postaje jedinstveni širokopojasni resurs i osigurava veću propusnost i djelotvornost.

„Takvi skupljeni nosioci mogu imati različite širine pojaseva te mogu biti razdvojeni ili susjedni u frekvencijskoj domeni. Za krajnje korisnike to će značiti mogućnost superbrzog prijenosa golemih količina podataka što je od velikog značaja imajući u vidu golemi porast korištenja podatkovnog prometa. Tako bi primjerice pri brzinama od 300 Mbit/s korisnici mogli preuzeti jedan DVD, odnosno 4,7 GB podataka za samo 134 sekunde“, objašnjava Pejković.

On je oduševljen ovakvim rezultatima i demonstracijom koja svrstava Vipnet u svjetski vrh po prikazanim mogućnostima fiksnih i mobilnih mreža. „Vipnetovi stručnjaci još su jednom demonstrirali izvrsnost i inovativnost koje su ugrađene u temelje naše kompanije. Današnja demonstracija pokazala nam je put prema Digitalnoj agendi, a ostvarenje tih ciljeva u velikoj će mjeri ovisiti o što kvalitetnijoj suradnji komercijalnih operatora i države“, opisuje Pejković.

„Ponovno rušenje svjetskog rekorda u fiksnom prijenosu podataka ostvareno je EuroDOCSIS 3.0 standardom na hibridnoj optičko-kabelskoj odnosno HFC (Hybrid Fiber Coaxial) mreži. Glavna prednost ove tehnologije je kombiniranje višestrukih frekvencijskih blokova čime se množe jedinične brzine prijenosa po bloku i postižu izvanredni rezultati. Tako bi primjerice pri brzinama od 5 Gbit/s korisnici mogli preuzeti jedan DVD, odnosno 4,7 GB podataka za samo 8 sekundi. Postojeća Vipnetova fiksna mreža bazirana je na EuroDOCSIS 3.0 tehnologiji te pokriva 300 tisuća kućanstava u Hrvatskoj i kontinuirano se širi“, zaključio je Pejković.

Još iz kategorije

Ericsson u suradnji s AT&T omogućio 5G u NBA ljetnoj ligi

Ericsson u suradnji s AT&T omogućio 5G u NBA ljetnoj ligi

19.08.2019. komentiraj

AT&T je ponudio nove mogućnosti vezane uz sportsku zabavu koristeći se Ericssonovom 5G mrežnom infrastrukturom u MGM Resorts NBA ljetnoj ligi. Od 10. do 11. srpnja, fanovi su mogli uživo prenositi video sadržaje iz uređaja Samsung Galaxy S10 5G i sudjelovati u igrama na posve novi način.

VELIKA ICT ANALIZA: Najveći broj zaposlenih i najveće plaće u telekom sektoru

VELIKA ICT ANALIZA: Najveći broj zaposlenih i najveće plaće u telekom sektoru

16.08.2019. komentiraj

Nastavljamo s velikom analizom domaćeg ICT tržišta i krećemo u telekomunikacijski segment i to prema broju zaposlenih i prosječno isplaćenoj neto plaći. Ako pogledamo tvrtke s najvećim broje zaposlenih i njihovom prosječnom plaćom na prvom mjestu je najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom s 3960 zaposlenih u 2018. godini i prosječnom plaćom od 9.484 kune. Slijedi ga najveći telekomunikacijski izvoznik Ericsson Nikola Tesla s 2401 zaposlenim s prosječnom neto plaćom koja doseže 12.533 kuna. Na trećem mjestu po broju zaposlenih je A1 Hrvatska s 1687 zaposlenih i prosječnom plaćom od 9.842 kune

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najbolji telekom izvoznici, Ericsson Nikola Tesla uvjerljivo vodeći

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najbolji telekom izvoznici, Ericsson Nikola Tesla uvjerljivo vodeći

14.08.2019. komentiraj

Nastavljamo s velikom analizom domaćeg ICT tržišta i krećemo u telekomunikacijski segment gdje prema izvoz situacija nije takva da su prvo vodeći telekomi. Na prvom mjestu je Ericsson Nikola Tesla kao najveći izvoznik i to s 998,22 milijuna kuna vrijednim izvozom u 2018. godini uz rast od 0,17 posto.