Vipnet: Obaramo nove rekorde

Vipnet: Obaramo nove rekorde

Foto: Dražen Tomić

Vipnet je na zagrebačkom FER-u uspješno demonstrirao tehnologije za postizanje Digitalne agende i to u mobilnom segmentu predstavljen je 4.5G – LTE Advanced s brzinama od čak 300 Mbit/s, a u fiksnom segmentu s postignutom brzinom od čak 5 Gbit/s ponovno srušen svjetski rekord na hibridnoj optičko-kabelskoj mreži, istaknuo je Mladen Pejković predsjednik Uprave i glavni tehnički direktor Vipneta.

Prema njegovim riječima 4.5G odnosno LTE Advanced koristi tzv. sakupljanje nosilaca (Carrier Aggregation) koje uporabom više frekvencijskih blokova i njihovom agregacijom postaje jedinstveni širokopojasni resurs i osigurava veću propusnost i djelotvornost.

„Takvi skupljeni nosioci mogu imati različite širine pojaseva te mogu biti razdvojeni ili susjedni u frekvencijskoj domeni. Za krajnje korisnike to će značiti mogućnost superbrzog prijenosa golemih količina podataka što je od velikog značaja imajući u vidu golemi porast korištenja podatkovnog prometa. Tako bi primjerice pri brzinama od 300 Mbit/s korisnici mogli preuzeti jedan DVD, odnosno 4,7 GB podataka za samo 134 sekunde“, objašnjava Pejković.

On je oduševljen ovakvim rezultatima i demonstracijom koja svrstava Vipnet u svjetski vrh po prikazanim mogućnostima fiksnih i mobilnih mreža. „Vipnetovi stručnjaci još su jednom demonstrirali izvrsnost i inovativnost koje su ugrađene u temelje naše kompanije. Današnja demonstracija pokazala nam je put prema Digitalnoj agendi, a ostvarenje tih ciljeva u velikoj će mjeri ovisiti o što kvalitetnijoj suradnji komercijalnih operatora i države“, opisuje Pejković.

„Ponovno rušenje svjetskog rekorda u fiksnom prijenosu podataka ostvareno je EuroDOCSIS 3.0 standardom na hibridnoj optičko-kabelskoj odnosno HFC (Hybrid Fiber Coaxial) mreži. Glavna prednost ove tehnologije je kombiniranje višestrukih frekvencijskih blokova čime se množe jedinične brzine prijenosa po bloku i postižu izvanredni rezultati. Tako bi primjerice pri brzinama od 5 Gbit/s korisnici mogli preuzeti jedan DVD, odnosno 4,7 GB podataka za samo 8 sekundi. Postojeća Vipnetova fiksna mreža bazirana je na EuroDOCSIS 3.0 tehnologiji te pokriva 300 tisuća kućanstava u Hrvatskoj i kontinuirano se širi“, zaključio je Pejković.

Još iz kategorije

Macron poručuje da Europa neće blokirati Huawei

Macron poručuje da Europa neće blokirati Huawei

20.05.2019. komentiraj

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da Europa neće iću putem Sjedinjenih Američkih Država po pitanju Huaweija, što znači da nikakve sankcije ili zabrane na tlu Europske unije neće vrijediti za tu kinesku kompaniju. Time je samo potvrdio sve ono što je njemačka kancelarka Angela Merkel na tu temu izgovarala posljednjih mjeseci.

Trump zabranio američkim telekomima kupovinu kineske opreme

Trump zabranio američkim telekomima kupovinu kineske opreme

17.05.2019. komentiraj

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump potpisao naredio je zabranu američkim kompanijama da koriste stranu telekomunikacijsku opremu za koju se vjeruje kako predstavlja bilo kakav rizik po nacionalnu sigurnost.

Ericsson ConsumerLab ruši mitove o značaju 5G za korisnike

Ericsson ConsumerLab ruši mitove o značaju 5G za korisnike

16.05.2019. komentiraj

Ericsson je objavio novo ConsumerLab izvješće pod nazivom 5G Consumer Potential, koje razbija mitove o značaju 5G za potrošače i opisuje mogućnosti koje su dostupne pružateljima komunikacijskih usluga.