VIDEO: Budućnost koja je već stigla

VIDEO: Budućnost koja je već stigla

Foto: Goran Matošević / Tomich Productions

Modernizacija mobilnih mreža, optimizacija postojećih, izgradnja novih 5G mreža i rješenja koja dolaze uz Internet stvari obilježit će narednih nekoliko godina. 5G, oblak i IoT danas su top teme u području digitalne transformacije. 5G će organizacijama omogućiti iskorak na nova tržišta te izgradnju novih prihoda uz radikalno nove poslovne modele i korisničke slučajeve, uključujući aplikacije Interneta stvari (IoT).

Svima je danas jasno kako je na MWC19 ključna tema ponovno bio 5G jer ta je tehnologija temelj za širenje potencijala umreženog društva.  Prelazak na 5G će dodati novi element: industrijski internet. Pojavit će se novi poslovni modeli koji će se temeljiti na odsječcima mreže (network slicing). Odsječci mreže u kontekstu 5G ponašat će se kao virtualne mreže na zahtjev. 5G će omogućiti sigurnije transakcije i produljiti trajanje baterije IoT uređaja 10 puta. Sve navedeno omogućit će nove korisničke slučajeve o kojima nismo ni sanjali.

Stvaraju nove veze među ljudima i predmetima, uz istovremenu revoluciju u industrijama koju karakterizira do sada neviđena agilnost i učinkovitost. Tehnologije oblaka donose jedinstvenu agilnost, učinkovitost i pristupačnost IT okolinama u svakoj gospodarskoj grani. I kod platformi i kod usluga, hiperskalabilnost je nužni uvjet. Upravo o svemu tome razgovarali smo s predsjednicom Ericsson Nikole Tesle Gordanom Kovačević.

 

 

Još iz kategorije

Njemačka će dozvoliti Huaweiju sudjelovanje u izgradnji 5G mreža

Njemačka će dozvoliti Huaweiju sudjelovanje u izgradnji 5G mreža

18.10.2019. komentiraj

Kineski tehnološki gigant Huawei ipak s krajem godine ide prema pozitivnijim vijestima vezanima uz svoje poslovanje, što potvrđuju ranije informacije o blažim sankcijama Sjedinjenih Američkih Država te posljednje informacije o tome da će ipak biti dio njemačke tranzicije na mobilne mreže pete generacije (5G).

Projekt RUNE predstavljen hrvatskim telekom operatorima

Projekt RUNE predstavljen hrvatskim telekom operatorima

17.10.2019. komentiraj

Tvrtka RUNE Crow, u kongresnom centru Forum Zagreb, hrvatskim telekom operatorima predstavila projekt RUNE (Rural network), kojeg provodi na području Republike Hrvatske.  Projekt RUNE pokrenut je s ciljem osiguranja ultra-brze širokopojasne optičke infrastrukture za korisnike u ruralnim područjima Hrvatske (Primorsko-goranske i Istarske županije). S izgradnjom na područjima koja trenutno nisu pokrivena svjetlovodnom infrastrukturom, RUNE će pomoći jedinicama lokalne samouprave u dostizanju ciljeva Digitalne agende za Europu 2020, kroz osiguravanje povezivanja na novu svjetlovodnu pristupnu mrežu koja će omogućiti brzine veće od 1 Gbps.

HT dobio kaznu od 28,1 milijuna kuna

HT dobio kaznu od 28,1 milijuna kuna

17.10.2019. komentiraj

Visoki trgovački sud odbio je žalbu najjačeg domaćeg telekoma HT-a i odredio kaznu u visini od 28,1 milijuna kuna jer je 2015 i 2016. kršio odredbe zakona o elektroničkim komunikacijama jer nije dostavljao potrebnu dokumentaciju telekom regulatoru HAKOM-u.