VIDEO: Budućnost koja je već stigla

VIDEO: Budućnost koja je već stigla

Foto: Goran Matošević / Tomich Productions

Modernizacija mobilnih mreža, optimizacija postojećih, izgradnja novih 5G mreža i rješenja koja dolaze uz Internet stvari obilježit će narednih nekoliko godina. 5G, oblak i IoT danas su top teme u području digitalne transformacije. 5G će organizacijama omogućiti iskorak na nova tržišta te izgradnju novih prihoda uz radikalno nove poslovne modele i korisničke slučajeve, uključujući aplikacije Interneta stvari (IoT).

Svima je danas jasno kako je na MWC19 ključna tema ponovno bio 5G jer ta je tehnologija temelj za širenje potencijala umreženog društva.  Prelazak na 5G će dodati novi element: industrijski internet. Pojavit će se novi poslovni modeli koji će se temeljiti na odsječcima mreže (network slicing). Odsječci mreže u kontekstu 5G ponašat će se kao virtualne mreže na zahtjev. 5G će omogućiti sigurnije transakcije i produljiti trajanje baterije IoT uređaja 10 puta. Sve navedeno omogućit će nove korisničke slučajeve o kojima nismo ni sanjali.

Stvaraju nove veze među ljudima i predmetima, uz istovremenu revoluciju u industrijama koju karakterizira do sada neviđena agilnost i učinkovitost. Tehnologije oblaka donose jedinstvenu agilnost, učinkovitost i pristupačnost IT okolinama u svakoj gospodarskoj grani. I kod platformi i kod usluga, hiperskalabilnost je nužni uvjet. Upravo o svemu tome razgovarali smo s predsjednicom Ericsson Nikole Tesle Gordanom Kovačević.

 

 

Još iz kategorije

Kina je 6. lipnja više od sata „usisavala“ poveći dio europskog internetskog prometa

Kina je 6. lipnja više od sata „usisavala“ poveći dio europskog internetskog prometa

13.06.2019. komentiraj

Kina je 6. lipnja više od sata „usisavala“ poveći dio europskog internetskog prometa, a za sve je ponovno odgovoran China Telecom. Naime, treći najveći operater i internetski poslužitelj u Kini često čini ovakve stvari pa potom tvrdi kako se radilo samo o greški u sustavu.

Dolazi nam 5G – što to zapravo znači i možemo li isključiti mobilne mreže

Dolazi nam 5G – što to zapravo znači i možemo li isključiti mobilne mreže

13.06.2019. komentiraj

Prošli su europski izbori i populizam sada već jedne raspadnute političke stranke oko zračenja je splasnuo, iz druge su se povukli onako vojničkim žargonom na rezervne položaje i to je ono što se danas događa oko 5G. Istraživački tim ICTbusiness.info, jer eto nazvali smo se istraživačima jer dobro zvuči iako to zapravo formalno pravno nismo ali sustavno telekom tržište pratimo već 25 godina i to iz perspektive zainteresirane javnosti odlučio je s vama podijeliti priču o 5G mrežama, zračenju, mogućnostima, očekivanjima.

Huawei s Rusijom potpisao sporazum o razvoju 5G mreža

Huawei s Rusijom potpisao sporazum o razvoju 5G mreža

12.06.2019. komentiraj

Kineski tehnološki div Huawei potpisao je sporazum s ruskom telekomom MTS o razvoju tehnologije 5G mobilnih mreža u Rusiji, a Peking paralelno priprema teren za gradnju suvremene komunikacijske infrastrukture u Kini. Sporazumom je dogovoren razvoj 5G tehnologija i pokretanje pilot projekata mreža pete generacije u 2019. i 2020. godini.