BRZI INTERNET

Viasat mijenja smjer, odlučuje se pridružiti EAN Broadband projektu potpisan ugovor s DT-om

Viasat mijenja smjer, odlučuje se pridružiti EAN Broadband projektu potpisan ugovor s DT-om
Fotolia

Viasat je potpisao dugoročni ugovor s Deutsche Telekomom za isporuku povezivosti tijekom leta putem Europske zračne mreže (EAN). Tvrtka se prethodno protivila pridruživanju inicijativi i pokušala ju je blokirati.

Viasat je u priopćenju rekao da sporazum s DT-om odražava njegovu predanost EAN-u, koji kombinira satelitske usluge S-pojasa s komplementarnom zemaljskom komponentnom mrežom za pružanje širokopojasne povezanosti tijekom leta. EAN su otkrili DT, Nokia i Inmarsat 2015., od kojih je potonji sada Viasatova podružnica.

Prije preuzimanja Inmarsata, Viasat se usprotivio toj usluzi i od europskih regulatora zahtijevao da spriječe njezinu implementaciju. Tvrdi se da je Inmarsat prekršio uvjete licence koju je izdao britanski regulator Ofcom postavljanjem satelitskih mobilnih mreža za širokopojasni pristup internetu tijekom leta.

Objavljujući dogovor s DT-om, Viasat je izjavio kako sada vjeruje da je EAN jedinstveni primjer europskog tehnološkog i regulatornog vodstva koji putnicima na kontinentu omogućuje korištenje širokopojasne mreže velike propusnosti tijekom letova. Tvrtka je rekla da je više od 140 milijuna putnika imalo priliku povezati se tijekom leta putem EAN-a od 2019. i da je usluga sada dostupna u 290 zrakoplova.