Veliki pritisak na Europu zbog Huaweija

Veliki pritisak na Europu zbog Huaweija

Foto: DepositPhotos

Huawei čekaju ozbiljniji problemi od onih s kojima je trenutno suočen jer Sjedinjene Američke Države ubrzano rade na tome da mu sve europske zemlje zabrane poslovanje. Dakle, od Njemačke, Velike Britanije preko Francuske i Španjolske...

Riječ je o ogromnom tržištu i kineski tehnološki gigant će se morati postaviti unaprijed kako bi možda spriječio takvu situaciju. Iako, ona se čini u ovim trenucima neizbježna. Razlozi za to su zapravo vrlo jednostavni i logični.

Naime, američke sankcije onemogućile su Huaweiju koristiti američke proizvode, što podrazumijeva i intelektualno vlasništvo, pa se kineski gigant oslanja na neprovjerenu opremu. Odnosno, na opremu koja nema sve potrebne certifikate i ugled, a to može biti poprilično opasno kad se posluje na tako visokim razinama kao što Huawei posluje kad širi 5G mreže na povećim područjima.

Kad se uzme u obzir da će američke sankcije za Huawei trajati još minimalno do svibnja iduće godine, sa svim naznakama da će se i tad produljiti, jasno je da nema smisla oslanjati se dugoročno na tu kompaniju. Koja još uvijek jest najjača na svijetu po pitanju 5G mrežne infrastrukture i opreme, kao i po pitanju prodaje pametnih telefona, no takva situacija ponajviše se oslanja na činjenicu prisutnosti u većem dijelu Kine i okolnih zemalja. Kao i na prethodno dogovorenim poslovima.

Njemačka je zbog svega već počela s pritiskom i iako ne misli zabraniti Huawei, namjerava ga podosta sputati u poslovanju na koji je naviknut, zbog čega se radi pritisak na Deutsche Telekom. Također, Velika Britanija je napravila zaokret i kompletno izbacuje Huawei, dok Francuska, Španjolska i druge zemlje u Europi najavljuju restrikcije.

Ne treba smetnuti s uma ni činjenicu da američke vlasti žele potvrditi političku nadmoć pa zbog toga utječu na europske zemlje. U takvoj situaciji jednostavnije je zabraniti poslovanje nekoj kineskoj kompaniji nego narušavati odnose sa saveznikom. I to na mnogim razinama. Odnosno, barem je pametnije malo usporiti suradnju s Huaweijem dok je Donald Trump predsjednik. Ako nakon izbora u studenom više ne bude, možda dođe do zaokreta u politici...

Još iz kategorije

Ericsson isporučuje cloud native dvojnu 5G jezgrenu mrežu SoftBanku

Ericsson isporučuje cloud native dvojnu 5G jezgrenu mrežu SoftBanku

06.08.2020. komentiraj

SoftBank odabrao je Ericsson za isporuku cloud native dvojne 5G jezgrene mreže za svoju samostalnu 5G mrežu. Rješenje, koje uključuje Ericsson Cloud Packet Core, Ericsson Cloud Unified Data Management and Policy, kao i Ericsson NFVI, igrat će ključnu ulogu u operativnoj transformaciji SoftBanka. Zero-touch rad nudi neprekinute procese isporuke i integracije (CI / CD), uz pomoć kontejnerski temeljene arhitekture mikrousluga i automatizacije koju ona omogućuje.

Samsung otkriva viziju 6G budućnosti - hologrami dostupni masama do 2030.

Samsung otkriva viziju 6G budućnosti - hologrami dostupni masama do 2030.

06.08.2020. komentiraj

Telekomunikacijske kompanije diljem svijeta marljivo rade na širenju 5G mreže, ali neke od njih gledaju već podosta unaprijed i pripremaju se za razvoj 6G tehnologije, koja bi trebala donijeti jednu potpuno novu razinu po pitanju mogućnosti koje će nuditi.

5G tehnologija će značajno smanjiti potrošnju energije i emisiju stakleničkih plinova

5G tehnologija će značajno smanjiti potrošnju energije i emisiju stakleničkih plinova

05.08.2020. komentiraj

5G tehnologija predstavlja jednu od ključnih poluga za smanjenje globalne potrošnje energije i emisije stakleničkih plinova, zaključak je Green 5G white papera kojeg su predstavili Huawei i Analysys Masona, globalna savjetodavna i istraživačka organizacija specijalizirana za telekomunikacije, medije i digitalne usluge. U dokumentu su predstavljena očekivanja implementacije nove tehnologije te znanstvena procjena njenog utjecaja na okoliš, s obzirom da će utjecaj 5G-a biti puno istaknutiji u odnosu na prethodne generacije mobilnih mreža, i to ne samo u ICT industriji već i u čitavom nizu drugih industrija. Huawei procjenjuje da će do 2025. godine biti postavljeno 6,5 milijuna 5G baznih stanica, a širom svijeta bit će 2,8 milijardi 5G korisnika.