Veliki obrat: Velika Britanija planira eliminirati Huawei iz izgradnje 5G mreže

Veliki obrat: Velika Britanija planira eliminirati Huawei iz izgradnje 5G mreže

Foto: DepositPhotos

Britanski premijer Boris Johnson planira reducirati prisutnost Huaweija u toj zemlji, kad se radi o mobilnim mrežama pete generacije (5G). Konačna je to odluka britanskog političkog lidera i nimalo povoljna za kineskog tehnološkog giganta jer plan je potpuno okrenuti mu leđa.

"Plan je kinesku uključenost u našu infrastrukturu smanjiti na nulu do 2023.", izjavio je Johnson nakon sastanaka s kolegama iz stranke te stručnjacima na tehnološkom planu.

Huawei je ostao bez komentara na ovu odluku, no sigurno nikome u toj kompaniji nije drago što bi uskoro mogli ostati bez još jednog velikog klijenta. Naravno, on je ponukan odlukom onog većeg da uvede sankcije Huaweiju. Riječ je o Sjedinjenim Američkim Državama, koje lobiraju kontra kineske prisutnosti na tehnološkom planu. Ne tako davno nije se činilo da bi moglo biti tako u Velikoj Britaniji.

Naime, ta je zemlja u siječnju odlučila dopustiti Huaweiju 5G prisutnost na svom tlu i s krajem travnja mišljenje se počelo mijenjati. Razlog je situacija vezana za pandemiju koronavirusa, odnosno, način na koji je Kina pristupila krizi.

Jer, Kineska komunistička partija prikrivala je podatke oko virusa, njegovog širenja i opasnosti koju predstavlja, što je svijet ostavilo u neznanju. Samim time, pristup vlada raznih zemalja svijeta nije bio odgovarajuć, a posebno se to odnosi na Italiju, Španjolsku, Francusku i Veliku Britaniju, kad se radi o Europi. A najjače je pogođen upravo SAD.

Naravno, odluke tog tipa još nisu donesene, dogovor otprije nekoliko mjeseci još uvijek vrijedi i tek treba vidjeti daljnje korake. Uostalom, samo 24 glasa od 650 u Donjem domu Britanskog parlamenta dijelilo je Huawei od nemogućnosti poslovanja s 5G tehnologijom na britanskom tlu. I sad bi se to moglo revidirati jer poveći broj konzervativaca misli drugačije no u siječnju. Također, premijer Boris Johnson, veliki zagovaratelj Huaweija, obolio je i prebolio koronavirus pa moguće da ima suprotno mišljenje no prije bolesti...

A možda je sve skupa rezultat američkog pritiska. Jer, Donald Trump u Johnsonu je vidio velikog saveznika te je glasno izrazio nezadovoljstvo pristupom prema Huaweiju.

Još iz kategorije

Europska komisija donijela provedbenu uredbu kako bi otvorila put 5G mrežnoj infrastrukturi velikog kapaciteta

Europska komisija donijela provedbenu uredbu kako bi otvorila put 5G mrežnoj infrastrukturi velikog kapaciteta

02.07.2020. komentiraj

Europska komisija usvojila je Provedbenu uredbu o bežičnim pristupnim točkama malog područja ili malim antenama, koja su ključna za pravovremeno pokretanje 5G mreža koje pružaju veliki kapacitet i povećanu pokrivenost, kao i napredne brzine veze. Uredba utvrđuje fizičke i tehničke karakteristike malih ćelija za 5G mreže. Njime se želi pomoći u pojednostavljivanju i ubrzanju mrežnih instalacija 5G, što bi trebalo olakšati režimom raspoređivanja izuzeća dozvole, istovremeno osiguravajući da nacionalna tijela drže nadzor.

HT mijenja upravljačku strukturu, nestaje funkcija člana uprave za biznis

HT mijenja upravljačku strukturu, nestaje funkcija člana uprave za biznis

02.07.2020. komentiraj

Najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom najavio je promjene svoje upravljačke strukture i to od 1. kolovoza ove godine. Tako od tada prestaje postojati funkcija člana uprave za poslovni segment, a tu je funkciju zadnji obnašao Saša Kramar koji je sada u Spanu. Prema odluci HT-a od 1. kolovoza Marijana Bačić i Jerko Dumanić preuzeti će nove, potpredsjedničke dužnosti u Hrvatskom Telekomu.

Kanadski telekom operater Telus odabrao Samsung za implementaciju 5G mreže

Kanadski telekom operater Telus odabrao Samsung za implementaciju 5G mreže

01.07.2020. komentiraj

Samsung Electronics izabran je za partnera od strane kanadskog teleoperatera Telusa, kako bi mu pomogao implementirati infrastrukturu potrebnu za funkcioniranje mobilnih mreža pete generacije (5G) u Kanadi.