Veliki izazovi upravljanja energijom kod implementacije 5G mreže

Veliki izazovi upravljanja energijom kod implementacije 5G mreže

5G će biti najtransformativnija komunikacijska tehnologija generacije i omogućit će beskonačan broj novih usluga, uključujući napredne mogućnosti upravljanja energijom što će biti ključno za rješavanje rastućih izazova vezanih za potrošnju energije i održivost. No, nova istraživanja ističu praktične izazove upravljanja energijom u implementaciji 5G-a s kojima se suočavaju telekomunikacijski operateri.

Prema procjenama, 5G mreže mogu biti i do 90% učinkovitije po jedinici od 4G prethodnika, ali i dalje zahtijevaju daleko više energije zbog povećane gustoće mreže, velikog oslanjanja na IT sustave i infrastrukturu te povećanog korištenja mreže i ubrzanog rasta prometa. Izvješće tvrtke za telekomunikacijsko savjetovanje STL Partners i Vertiva (NYSE: VRT), globalnog pružatelja kritične digitalne infrastrukture i rješenja za kontinuitet poslovanja, zaključuje kako bi telekomunikacijski operateri trebali riješiti ove izazove na dva načina: usvajanjem najboljih praksi energetske učinkovitosti u svojim mrežama i poticanjem svojih kupaca da usvajaju usluge s omogućenim 5G-om kako bi smanjili potrošnju i emisije u svim područjima života.

STL Partners procjenjuje da će globalni 5G promet preteći 3G i 4G već do 2025., čineći održivost hitnim prioritetom za operatere. Zapravo, 40% poduzeća anketiranih u izvješću navodi kako bi energetska učinkovitost trebala biti jedan od prioriteta telekom operatera pri implementaciji 5G mreža. Izvještaj Why Energy Management Is Critical To 5G Success bazira se na istraživanju koje uključuje 500 poduzeća na globalnoj razini, a ističe izazove s kojima se telekomunikacijske tvrtke suočavaju uoči povećane potrošnje energije i troškova povezanih s 5G-om. Ovaj izvještaj identificira nekoliko najboljih praksi usmjerenih na ublažavanje tih povećanja i troškova, svrstanih u pet kategorija i to u segmentu mrežnih tehnologija jer postavljanje hardvera i softvera zahtijeva da budu dizajnirani i upravljani što efikasnije.

Tu je i infrastruktura objekata koja treba uključivati nove edge podatkovne centre za podršku originalnom IT-u u cloudu. Upravljanje infrastrukturom mora se bazirati na implementaciji odgovarajućeg hardvera i softvera za mjerenje, nadzor, upravljanje, poboljšanje i automatizaciju mreže.

Organizacija i evaluacija 5G mreže treba uključivati prikazivanje cjelovitog životnog ciklusa troškova i ulaganja u cijeloj mreži. I za kraj mora biti i suradnje s drugima što znači i prihvaćanje inovativnih i netradicionalnih komercijalnih modela, standarda i suradnje.

„Telekom operateri koji značajno smanjuju energiju i troškove čine to procjenjujući cjelokupne ekosustave oko svojih mrežnih operacija - ljude, ciljeve, infrastrukturu i partnere. Uslijed oslanjanja na IT u svrhu omogućavanja 5G aplikacija, potreban je visok stupanj suradnje između operatera, OEM-a, pružatelja infrastrukture i kupaca kako bi se osiguralo da su implementacije optimizirane i da se postigne svaka moguća učinkovitost“, rekao je Scott Armul, potpredsjednik za globalno DC Power poslovanje u Vertivu.

Izvještaj jasno pokazuje da su poboljšanja mrežne učinkovitosti i najbolje prakse, iako važni, samo jedan dio energetske zagonetke koji dolazi s 5G-om. Ti napori moraju biti ukomponirani u cjeloviti, društveni pristup suzbijanja potrošnje energije i emisija koje koriste mogućnosti 5G-a na načine koji su daleko izvan kontrole samih telekom operatera.

“Operateri implementiraju 5G mreže kako bi povećali nove prihode. Ovaj će rast potječi iz nove povezanosti i aplikacija koje omogućavaju operaterima “kupcima” vlastita putovanja do transformacije. Kako bi bili vjerodostojni i informirani partneri svojim kupcima, operateri moraju biti djelovati kao primjer. Energetska strategija izvrsno je mjesto za početak u tom pogledu“, rekao je Phil Laidler, direktor tvrtke STL Partners.

U smislu utjecaja na ponašanje kupaca radi smanjenja potrošnje energije i emisije ugljika, izvješće je identificiralo tri industrije koje imaju potencijal za značajna poboljšanja korištenjem 5G usluga. Proizvodni sektor mogao bi postići koristi do 730 milijardi dolara do 2030. godine korištenjem 5G-a, kako bi omogućio napredno predvidivo održavanje i automatizaciju. Prijevoz i logistika mogli bi do 2030. godine ostvariti koristi do 280 milijardi dolara zahvaljujući naprednoj pomoći vozačima, povezanoj prometnoj infrastrukturi i automatiziranim kućnim isporukama. I na kraju, izvještaj sugerira da bi 5G mogao zdravstvenom sektoru omogućiti poboljšani pristup zdravstvenim uslugama za milijardu pacijenata do 2030., istodobno smanjujući emisije optimizacijom korištenja sredstava, smanjenim putovanjima pacijenata i liječnika i većom liječničkom produktivnošću.

Utjecaj na ponašanje kupaca u ovom vidu presudan je za napore operatera da ublaže utjecaj 5G-a na okoliš, ali potrebno je uložiti rad i trud kako bi se izgradila potrebna partnerstva. Samo 37% ispitanih danas operatere vide kao vjerodostojne partnere u smanjenju emisije ugljikovog dioksida, ali 56% smatra kako bi telekomunikacijske tvrtke mogle biti vjerodostojni partneri u budućnosti.

Još iz kategorije

Ericsson predstavio rješenje za “sjeckanje” RAN-a unutar 5G mreža

Ericsson predstavio rješenje za “sjeckanje” RAN-a unutar 5G mreža

02.03.2021.

Ericsson je predstavio rješenje za “sjeckanje” Radio pristupnih mreža (RAN) unutar 5G mreža, koje omogućava poslužiteljima komunikacijskih usluga dostavu prilagođenih 5G usluga s garantiranim performansama.

World Teleport Association dodijelila najvišu razinu izvrsnosti A1 Aflenz satelitskoj zemaljskoj postaji

World Teleport Association dodijelila najvišu razinu izvrsnosti A1 Aflenz satelitskoj zemaljskoj postaji

02.03.2021.

A1 Telekom Austra Grupa dobila je najviši mogući, Tier 4  certifikat kao potvrdu izvrsnosti za satelitsku zemaljsku postaju Aflenz u Austriji. Certifikacija je provedena prema strogim kriterijima World Teleport Association (WTA), udruženja pružatelja satelitskih komunikacijskih usluga i vrijedi tri godine.

Hrvatski Telekom započeo testiranja 5G mreže na 3,5 GHz frekvencijskom pojasu

Hrvatski Telekom započeo testiranja 5G mreže na 3,5 GHz frekvencijskom pojasu

01.03.2021.

Najjači domaći telekom operator HT danas je prvi započeo s uključivanjem komercijalnih korisnika u testiranja na 3,5 GHz frekvencijskom pojasu koji će omogućiti nove mogućnosti 5G mobilne mreže s dva do tri puta većim brzinama i veće mogućnosti upotrebe u brojnim sektorima, brojne inovacije te razvoj pametnih industrija, modernih gradova i društva budućnosti.