Velika očekivanja od 5G

Velika očekivanja od 5G

Očekivanja od 5G tehnologije su velika, a temeljena su na znatno većim brzinama prijenosa podataka i manjoj latenciji, odnosno kašnjenju prilikom prijenosa tih podataka. Kao predvodnik u 5G tehnologiji, Huawei razvija i 5G mrežne tehnologije i 5G uređaje. Huawei trenutno ima više od 50 potpisanih ugovora s telekomima diljem svijeta za izgradnju mreže nove generacije, a u sljedećih 18 mjeseci najavljuje da će proizvesti preko 2 milijuna 5G baznih stanica.

Kompanija je nedavno predstavila prvi dual-mode 5G pametni telefon na svijetu – Mate 20 X (5G). Uređaj je certificiran od strane Global Certification Foruma (GCF), jedne od organizacija s najvećim autoritetom kada je u pitanju certificiranje mobilnih uređaja, što ga čini prvim 5G pametnim telefonom na svijetu koji je uspješno prošao sve GCF 5G testove.

 

Ključne prednosti 5G:

  • Automatsko ”zacjeljivanje” oštećenih sustava

S 5G tehnologijom povezane mreže električnih vodova mogle bi stvarati računalstvo u oblaku tzv. cloud computing i pokretati algoritme umjetne inteligencije koji bi omogućili da primjerice u slučaju da drvo padne na vod i ošteti ga, mreža automatski smanjuje prekide i padove napona i sama ima mogućnost se oporaviti.

  • Pametni automobili sinkronizirani s cjelokupnim prometom

Automobili povezani na 5G mogli bi biti i sinkronizirani sa semaforima i ostalom prometnom infrastrukturom, čime bi se poboljšao protok prometa, dok bi se istovremeno zbog kontinuranog praćenja pokrete ostalih sudionika u prometu smanjio i broj i prometnih nesreća.

  • Tvornice budućnosti – pametni roboti i leteće dizalice

Tvornice mogu iskoristiti 5G za jednostavnije rekonfiguriranje proizvodnih linija što bi omogućilo manje serije i fleksibilniju proizvodnju uz povećanje efikasnosti i smanjenje troškova. Roboti koji rade na pokretnim trakama mogli bi po potrebi raditi preinake na središnjem dijelu stroja i omogućiti automatsko prilagođavanje. Masivne dizalice u pomorskim lukama lako bi se mogle u letu priključiti na teret koji se ukrcava na brod.

  • Liječenje na daljinu

Primjena 5G tehnologija u zdravstvu donosi neslućene mogućnosti. Zahvaljujući 5G mreži, liječnici iz središnjih specijalističkih ustanova mogu pružiti podršku prilikom postupka u udaljenim centrima za zdravstvenu skrb. Dodatno, liječnik bi operaciju mogao vršiti preko 4K video zapisa i tako podučavati mlađe kolege koji ga gledaju na ekranu. Kirurzi bi mogli koristiti virtualni dijagram medicinskog postupka na pacijentu kako bi napravili što manje i preciznije rezove koji osiguravaju brži oporavak pacijenta.

Još iz kategorije

Huaweijeva 5G tehnologija koja čuva energiju dobila priznanje za očuvanje okoliša

Huaweijeva 5G tehnologija koja čuva energiju dobila priznanje za očuvanje okoliša

23.09.2019. komentiraj

Huawei na ovogodišnjem sajmu ITU – Telecom World Awards Ceremony koji se održao u Budimpešti osvojio je priznanje Green 5G Power za promicanje i afirmaciju zelene digitalne ekonomije, posebno izvanrednog doprinosa u smislu očuvanja energije, zaštite okoliša i smanjenje utjecaja mobilnih mreža.

Stižu digitalni radio DAB+ i HbbTV interaktivna televizija

Stižu digitalni radio DAB+ i HbbTV interaktivna televizija

21.09.2019. komentiraj

Ovogodišnji WMF u Rovinju državna tvrtka Odašiljači i veze odlučila je iskoristiti za predstavljanje diviju vrlo zanimljivih usluga i to nove platforme za medijske sadržaje koje omogućuju OIV-ove usluge DAB+ digitalni radio i Hybrid broadcast broadband TV (HbbTV).

Hrvatski Telekom demonstrirao 5G mrežu na svečanom otvorenju Weekend Media Festivala

Hrvatski Telekom demonstrirao 5G mrežu na svečanom otvorenju Weekend Media Festivala

21.09.2019. komentiraj

Budućnost mobilnih telekomunikacija svakako je 5G koji je bio i zvijezda početka WMF otvorenog jučer u Rovinju. Video prijenosom putem drona na 5G mreži Hrvatskog Telekoma svečano je otvoren dvanaesti Weekend Media Festival u Rovinju. Riječ je o prvom video prijenosu putem drona na 5G mreži u ovom dijelu Europe, uspostavljenom između Rovinja i Krka.