Velika očekivanja od 5G

Velika očekivanja od 5G

Očekivanja od 5G tehnologije su velika, a temeljena su na znatno većim brzinama prijenosa podataka i manjoj latenciji, odnosno kašnjenju prilikom prijenosa tih podataka. Kao predvodnik u 5G tehnologiji, Huawei razvija i 5G mrežne tehnologije i 5G uređaje. Huawei trenutno ima više od 50 potpisanih ugovora s telekomima diljem svijeta za izgradnju mreže nove generacije, a u sljedećih 18 mjeseci najavljuje da će proizvesti preko 2 milijuna 5G baznih stanica.

Kompanija je nedavno predstavila prvi dual-mode 5G pametni telefon na svijetu – Mate 20 X (5G). Uređaj je certificiran od strane Global Certification Foruma (GCF), jedne od organizacija s najvećim autoritetom kada je u pitanju certificiranje mobilnih uređaja, što ga čini prvim 5G pametnim telefonom na svijetu koji je uspješno prošao sve GCF 5G testove.

 

Ključne prednosti 5G:

  • Automatsko ”zacjeljivanje” oštećenih sustava

S 5G tehnologijom povezane mreže električnih vodova mogle bi stvarati računalstvo u oblaku tzv. cloud computing i pokretati algoritme umjetne inteligencije koji bi omogućili da primjerice u slučaju da drvo padne na vod i ošteti ga, mreža automatski smanjuje prekide i padove napona i sama ima mogućnost se oporaviti.

  • Pametni automobili sinkronizirani s cjelokupnim prometom

Automobili povezani na 5G mogli bi biti i sinkronizirani sa semaforima i ostalom prometnom infrastrukturom, čime bi se poboljšao protok prometa, dok bi se istovremeno zbog kontinuranog praćenja pokrete ostalih sudionika u prometu smanjio i broj i prometnih nesreća.

  • Tvornice budućnosti – pametni roboti i leteće dizalice

Tvornice mogu iskoristiti 5G za jednostavnije rekonfiguriranje proizvodnih linija što bi omogućilo manje serije i fleksibilniju proizvodnju uz povećanje efikasnosti i smanjenje troškova. Roboti koji rade na pokretnim trakama mogli bi po potrebi raditi preinake na središnjem dijelu stroja i omogućiti automatsko prilagođavanje. Masivne dizalice u pomorskim lukama lako bi se mogle u letu priključiti na teret koji se ukrcava na brod.

  • Liječenje na daljinu

Primjena 5G tehnologija u zdravstvu donosi neslućene mogućnosti. Zahvaljujući 5G mreži, liječnici iz središnjih specijalističkih ustanova mogu pružiti podršku prilikom postupka u udaljenim centrima za zdravstvenu skrb. Dodatno, liječnik bi operaciju mogao vršiti preko 4K video zapisa i tako podučavati mlađe kolege koji ga gledaju na ekranu. Kirurzi bi mogli koristiti virtualni dijagram medicinskog postupka na pacijentu kako bi napravili što manje i preciznije rezove koji osiguravaju brži oporavak pacijenta.

Još iz kategorije

Pad prihoda u fiksnoj telefoniji za 8,54 posto

Pad prihoda u fiksnoj telefoniji za 8,54 posto

14.12.2019. komentiraj

Polako se bližimo kraju 2019. godine i stigli su nam rezultati za treći ovogodišnji kvartal u fiksnoj telefoniji koje je prikupio domaći telekomunikacijski regulator HAKOM. Prema tim podacima na godišnjoj razini u fiksnoj telefoniji se bilježi pad prihoda od čak 8,54 posto čime je na  kraju trećeg kvartala zabilježen ukupni prihod od 322,163 milijuna kuna.

Broj vlastitih priključaka operatora na svjetlovodnoj tehnologiji rastao 30 posto

Broj vlastitih priključaka operatora na svjetlovodnoj tehnologiji rastao 30 posto

13.12.2019. komentiraj

Na tržištu elektroničkih komunikacija u trećem tromjesečju 2019. nastavljen je porast investicija u mreže pokretnih komunikacija, a ukupna ulaganja u pokretnoj mreži tijekom prvih devet mjeseci za oko 40 posto su viša u odnosu na isto razdoblje prošle godine, na što je značajno utjecala dodjela dodatnog radiofrekvencijskog spektra. Iako ulaganja u širokopojasnu infrastrukturu u nepokretnoj mreži nisu na razini prošle godine, veseli značajan rast ulaganja u svjetlovodne kabele, što je rezultiralo rastom broja izgrađenih FTTX priključaka od 30 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Optima Telekom nastavlja sa zacrtanim planovima u skorom iščekivanju početka prodaje

Optima Telekom nastavlja sa zacrtanim planovima u skorom iščekivanju početka prodaje

13.12.2019. komentiraj

U vrijeme dok se čeka odluka AZTN-a oko prodaje Tele2 United Grupi pomalo ispod radara prolazi Optima Telekom kojom prema odluci istog tog AZTN-a upravlja HT koji mora pokrenuti prodaju ovog telekoma početkom sljedeće godine. Upravo stoga razgovarali smo s Borisom Batelićem, predsjednikom Uprave Optima Telekoma o planovima za sljedeću godinu i ključnim događajima u ovoj godini.