Velika Britanija razmišlja o izbacivanju Huaweija iz 5G zbog netransparentnosti Kine oko koronavirusa

Velika Britanija razmišlja o izbacivanju Huaweija iz 5G zbog netransparentnosti Kine oko koronavirusa

Foto: DepositPhotos

Velika Britanija u siječnju je odlučila dopustiti Huaweiju poslovanje vezano za mobilne mreže pete generacije (5G) na svom teritoriju, no uskoro bi taj dogovor mogao biti raskinut. Razlog je situacija vezana za pandemiju koronavirusa, odnosno, način na koji je Kina pristupila krizi.

Jer, Kineska komunistička partija prikrivala je podatke oko virusa, njegovog širenja i opasnosti koju predstavlja, što je svijet ostavilo u neznanju. Samim time, pristup vlada raznih zemalja svijeta nije bio odgovarajuć, a posebno se to odnosi na Italiju, Španjolsku, Francusku i Veliku Britaniju, kad se radi o Europi. A iznimno su pogođene i Sjedinjene Američke Države.

S obzirom da Kina nadgleda praktički svaki kutak zemlje i sve građane koje pože, odbijanje razotkrivanja "nultog pacijenta" ponukalo je britanske političare na zaključak da Huawei sudjeluje u aktivnostima zataškavanja pa je kao takav ipak preopasan da bi poslovao s naprednom i osjetljivom tehnologijom u Velikoj Britaniji.

Naravno, odluke tog tipa još nisu donesene, dogovor otprije nekoliko mjeseci još uvijek vrijedi i tek treba vidjeti daljnje korake. Uostalom, samo 24 glasa od 650 u Donjem domu Britanskog parlamenta dijelilo je Huawei od nemogućnosti poslovanja s 5G tehnologijom na britanskom tlu. I sad bi se to moglo revidirati jer poveći broj konzervativaca misli drugačije no u siječnju. Također, premijer Boris Johnson, veliki zagovaratelj Huaweija, obolio je i prebolio koronavirus pa moguće da ima suprotno mišljenje no prije bolesti...

A možda je sve skupa rezultat američkog pritiska. Jer, Donald Trump u Johnsonu je vidio velikog saveznika te je glasno izrazio nezadovoljstvo pristupom prema Huaweiju. Moguće da su uslijedili pozivi, rasprave i razne političke zavrzlame, koje Johnsona te ostale istaknutije britanske političare okreću u smjeru kontra kineskog tehnološkog giganta.

Još iz kategorije

Europski sud presudio kako neutralnost interneta nije kompatibilna sa “nultim tarifama”

Europski sud presudio kako neutralnost interneta nije kompatibilna sa “nultim tarifama”

21.09.2020. komentiraj

Europski sud u slučaju mađarskog telekoma Telenora Magyarorszaga Zrta prvi je put donio presudu koja se tiče neutralnosti interneta, što je od povijesnog značaja i svakako će biti odrednica za sve što slijedi narednih godina.

Investicijom vrijednom 19 milijuna kuna Hrvatski Telekom dovodi optiku u Slavonski Brod

Investicijom vrijednom 19 milijuna kuna Hrvatski Telekom dovodi optiku u Slavonski Brod

16.09.2020. komentiraj

Najjači domaći telekom Hrvatski Telekom sa 19 milijuna kuna vrijednim ulaganjem započela je implementacijA najmodernije optičke infrastrukture na području Slavonskog Broda u naseljima Slavonija 1, Slavonija 2, Kolonija i Mikrorajon te Osječkoj ulici. Implementacija bi trebala biti gotova do kraja listopada, a uključenje prvih korisnika očekuje se već početkom studenog ove godine.

Optima Telekom nastavlja s realizacijom projekta besplatnog WiFi interneta diljem Hrvatske

Optima Telekom nastavlja s realizacijom projekta besplatnog WiFi interneta diljem Hrvatske

15.09.2020. komentiraj

Optima Telekom nastavlja s uspješnom digitalizacijom gradova i općina po Hrvatskoj, a zadnji projekti besplatnog WiFi interneta realizirani su u Rovinju, Metkoviću, Svetom Petru u Šumi, Gornjoj Vrbi, Stankovcima i Lovreću.  Radi se o općinama i gradovima kojima je u sklopu inicijative WiFi4EU dodijeljen vaučer u iznosu od 15.000 eura, nakon čega su odabrali Optima Telekom za izvođača koji će tehnološki realizirati javni WiFi internet te time olakšati i unaprijediti život lokalnog stanovništva, ali i turista.