Uvođenje umjetne inteligencije ključno za korisnički doživljaj

Uvođenje umjetne inteligencije ključno za korisnički doživljaj

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Pružatelji komunikacijskih usluga širom svijeta prepoznali su potrebu za brzim uvođenjem umjetne inteligencije (UI) i automatizacije kako bi na troškovno učinkovit način poboljšali korisničko iskustvo u skladu sa sve bržim uvođenjem 5G temeljenog Interneta stvari i Industrije 4.0.

To je samo jedan od uvida u novom Ericssonovom izvještaju – atraktivnije korisničko iskustvo na temelju UI i automatizacije - koje pokazuje da su UI i automatizacija u radu, u upravama pružatelja komunikacijskih usluga širom svijeta, prešli iz koncepta u stvarnost.

Izvještaj prikazuje na koji način osobe odgovorne za rad mreža koriste UI i automatizaciju za postizanje poslovnih rezultata i korištenje prilika, ali i kako rješavaju izazove poput poboljšanja zadovoljstva korisnika (net promotor score - NPS) - jasnog pokazatelja dobrog korisničkog iskustva i troškovne učinkovitosti.

Ključni nalazi studije pokazuju da 90 posto ispitanih navodi da je UI važan za poboljšanje korisničkog iskustva, 8 od 10 pružatelja usluga očekuje porast troškova i složenost kao rezultat dodavanja nove tehnologije, 92 posto pružatelja usluga dodatno je poboljšalo mrežne uvide u svrhu postizanja boljih ključnih performansi tijekom prošle godine, 9 od 10 jako cijene korisničko iskustvo i rastuće prihode, 7 od 10 pružatelja usluga smatra da je tehnološka transformacija ključni izazov.

Ericssonovo istraživanje pokazuje da većina pružatelja komunikacijskih usluga već radi na inicijativama za UI i automatizaciju. Međutim, kažu kako sama tehnologija nije dovoljna - potrebne su nove vještine i načini rada da bi pružatelji usluga postali digitalni u većoj mjeri. Te su organizacijske promjene barem toliko važne koliko i tehnološki aspekti u uspješnoj digitalnoj transformaciji.

Peter Laurin, stariji potpredsjednik i čelni čovjek poslovnog područja usluge upravljanja u Ericssonu kaže: „Uvođenje 5G i Interneta stvari, veliki rast broja povezanih uređaja i borba za očuvanje dobre pozicije imaju snažan utjecaj na načine upravljanja mrežama i informacijskim tehnologijama. Uvođenjem 5G širom svijeta, pružatelji usluga suočavaju se s izazovom upravljanja s više tehnologija i korisničkih slučajeva istovremeno, novim zahtjevima usluga, virtualizacijom i odsječcima mreža (network slicing). Imajući to u vidu, složenost upravljanja mrežama sljedeće generacije zasigurno će rasti. Ericsson Operations Engine, UI-vođena platforma za upravljanje mrežama budućnosti omogućava pružateljima usluga uspješno prevladavanje ove transformacije“.

Izvještaj pokazuje da pružatelji komunikacijskih usluga područje rada mreža smatraju izrazito važnim za troškovnu učinkovitost. Međutim, sada ističu povećan fokus na korisničko iskustvo i svjesni su uloge koju igraju u ostvarivanju ovog strateškog prioriteta za šire poslovanje.

„Ericsson nastavlja uvoditi 5G kod pružatelja komunikacijskih usluga širom svijeta, otvarajući vrata novim mogućnostima Interneta stvari, Industriji 4.0 i digitalizaciji. Ericsson Operations Engine stvara održivu diferencijaciju jer razvija poslovanje od usredotočenosti na mrežu prema usredotočenosti na korisničko iskustvo. To temeljno mijenja mreže iz reaktivnih u proaktivne, iskorištavajući podatke, automatizaciju i umjetnu inteligenciju“, zaključuju u Ericssonu.

Još iz kategorije

Ericsson će pojačati 5G dostupnost u europskoj željezničkoj industriji

Ericsson će pojačati 5G dostupnost u europskoj željezničkoj industriji

12.07.2020. komentiraj

Ericsson se priključio Udruženju europskih proizvođača vlakova i dobavljača željezničke opreme (UNIFE) kako bi pokazao kako 5G i kritični mrežni kapaciteti mogu donijeti prosperitet za željezničku industriju. Sve zahvaljujući digitalizaciji, kojom se ubrzavaju brojni procesi, donosi uštede i pridonosi učinkovitosti.

Nastavak rasta ključnih telekomunikacijskih pokazatelja

Nastavak rasta ključnih telekomunikacijskih pokazatelja

06.07.2020. komentiraj

Na nacionalnoj razini u Republici Hrvatskoj trenutno postoji 87 pružatelja usluga na tržištu usluga širokopojasnog pristupa internetu (nepokretna i pokretna elektronička komunikacijska mreža), stoji u najnovijim podcima domaćeg telekom regulatora HAKOM-a. Prema podacima za 2019., uslugu pristupa internetu putem nepokretne elektroničke komunikacijske mreže koristi ukupno 1 154 773 pretplatnika u Republici Hrvatskoj. Što se tiče usluge pristupa internetu putem pokretne elektroničke komunikacijske mreže, broj pretplatnika iznosi 3 623 860.

Snažan rast podatkovnog prometa u 2019. godini

Snažan rast podatkovnog prometa u 2019. godini

05.07.2020. komentiraj

Porast podatkovnog prometa izravno je povezan s razvojem digitalnog društva. Promatrajući trogodišnje razdoblje vidljiv je značajan rast podatkovnog prometa i u nepokretnim i u pokretnim elektroničkim komunikacijskim mrežama, ističu iz domaćeg telekom regulatora Hrvatske agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM).