Usklađivanje 5G frekvencija u Europi

Usklađivanje 5G frekvencija u Europi

Foto: DepositPhotos

Europska komisija usvojila izmjenjivu Provedbenu odluku o usklađivanju radiofrekvencijskog spektra u opsegu 3,4-3,8 GHz (ili 3,6 GHz) za buduću uporabu s 5G. To je potrebno kako bi se državama članicama omogućilo da reorganiziraju i dopuste korištenje tog pojasa za 5G sustave do 31. prosinca 2020. u skladu s Europskim kodeksom o elektroničkim komunikacijama.

Ova odluka će omogućiti preuzimanje usluga 5G u Uniji. Taj je pojas usklađen za bežične širokopojasne usluge u Uniji od 2008. Međutim, njegova je uporaba niska i izdan je samo ograničen broj dozvola. Ova izmjena Odluke ažurira tehničke uvjete kako bi bila spremna za 5G, budući da je pojas 3.6 GHz identificiran kao primarni pionirski opseg za 5G u Uniji.

Provedbene odluke Komisije za usklađivanje spektra za bežične širokopojasne elektroničke komunikacijske usluge temelje se na načelu neutralnosti tehnologije i usluga. Stoga, niti za ekskluzivno korištenje 5G nije dopuštena ekskluzivna uporaba. 5G će se oslanjati na svoju progresivnu implementaciju na druga dva pionirska pojasa u Uniji (700 MHz i 26 GHz) do 2020. godine, kao i na daljnji spektar - kako u postojećim bendovima usklađenim s EU-om ispod 6 GHz i novim spektrom u tzv. trake od mm valova. Današnja odluka slijedi pozitivno mišljenje država članica u Odboru za radijski spektar, kojim predsjeda Komisija. U budućnosti, kada novi Komunikacijski kodeks EU-a stupi na snagu, radiofrekvencijski spektar bit će dodijeljen i još bolje usklađen na razini EU-a nego u ovom trenutku, tako da Europa može postati lider u uvođenju 5G mreža. Ova bi se odluka nadopunila sličnom inicijativom za usklađivanje za pionirsku frekvenciju od 26 GHz. Na snazi UHF-ove Odluke (EU) 2017/899 predviđena je dostupnost pionirskog 700 MHz frekvencijskog pojasa u cijeloj Uniji do sredine 2020. godine.

Još iz kategorije

Hrvatski Telekom zabilježio rast dobiti 3,4 posto, ali i pad prihoda 1,3 posto

Hrvatski Telekom zabilježio rast dobiti 3,4 posto, ali i pad prihoda 1,3 posto

26.04.2019. komentiraj

Ukupni konsolidirani prihodi ostvareni u prva tri mjeseca 2019. iznose 1.775 milijuna kuna, odnosno realizacija je za 1,3 posto manja nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuje najnovije poslovnoizvješće najjačeg domaćeg telekoma HT-a za prvi kvartal ove godine koji je posljednji pod upravljanjem dosadašnjeg predsjednika Uprave Davora Tomaškovića kojeg je od 1.travnja naslijedio Konstantinos Nempis.

Optima Telekom u prvom tromjesečju 2019. povećala prihode 2 posto i dobit 16,3 posto

Optima Telekom u prvom tromjesečju 2019. povećala prihode 2 posto i dobit 16,3 posto

26.04.2019. komentiraj

Optima Telekom Grupa u prvom tromjesečju 2019. godine nastavlja sa stabilnim poslovanjem uz ostvarenje ukupnih poslovnih prihoda od 136,7 milijuna kuna ili 2 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Operativna dobit EBITDA prije jednokratnih stavki i nakon najmova porasla je za 16,3 posto na 28,6 milijuna kuna, uz porast EBITDA marže koja iznosi 20,9 posto, što je 2,6 postotnih bodova više u usporedbi s godinom ranije.

Suradnja za razvoj širokopojasnog pristupa u ruralnim područjima Hrvatske

Suradnja za razvoj širokopojasnog pristupa u ruralnim područjima Hrvatske

24.04.2019. komentiraj

Ericsson Nikola Tesla i tvrtka RUNE Crow potpisali su ugovor vezan uz implementaciju pristupa širokopojasne svjetlovodne mreže u ruralnim područjima Istarske i Primorsko-goranske županije. Rural Network Project (RUNE) je prvi i u ovom trenutku jedini međunarodni projekt na razini Europe kojim se povezuje teritorij više zemalja članica putem jedinstvene prekogranične svjetlovodne mreže. Izgradnjom mreže u ruralnim područjima koja trenutno nisu pokrivena svjetlovodnom infrastrukturom i gdje ne postoji komercijalni interes postojećih davatelja internetskih usluga,