Usklađivanje 5G frekvencija u Europi

Usklađivanje 5G frekvencija u Europi

Foto: DepositPhotos

Europska komisija usvojila izmjenjivu Provedbenu odluku o usklađivanju radiofrekvencijskog spektra u opsegu 3,4-3,8 GHz (ili 3,6 GHz) za buduću uporabu s 5G. To je potrebno kako bi se državama članicama omogućilo da reorganiziraju i dopuste korištenje tog pojasa za 5G sustave do 31. prosinca 2020. u skladu s Europskim kodeksom o elektroničkim komunikacijama.

Ova odluka će omogućiti preuzimanje usluga 5G u Uniji. Taj je pojas usklađen za bežične širokopojasne usluge u Uniji od 2008. Međutim, njegova je uporaba niska i izdan je samo ograničen broj dozvola. Ova izmjena Odluke ažurira tehničke uvjete kako bi bila spremna za 5G, budući da je pojas 3.6 GHz identificiran kao primarni pionirski opseg za 5G u Uniji.

Provedbene odluke Komisije za usklađivanje spektra za bežične širokopojasne elektroničke komunikacijske usluge temelje se na načelu neutralnosti tehnologije i usluga. Stoga, niti za ekskluzivno korištenje 5G nije dopuštena ekskluzivna uporaba. 5G će se oslanjati na svoju progresivnu implementaciju na druga dva pionirska pojasa u Uniji (700 MHz i 26 GHz) do 2020. godine, kao i na daljnji spektar - kako u postojećim bendovima usklađenim s EU-om ispod 6 GHz i novim spektrom u tzv. trake od mm valova. Današnja odluka slijedi pozitivno mišljenje država članica u Odboru za radijski spektar, kojim predsjeda Komisija. U budućnosti, kada novi Komunikacijski kodeks EU-a stupi na snagu, radiofrekvencijski spektar bit će dodijeljen i još bolje usklađen na razini EU-a nego u ovom trenutku, tako da Europa može postati lider u uvođenju 5G mreža. Ova bi se odluka nadopunila sličnom inicijativom za usklađivanje za pionirsku frekvenciju od 26 GHz. Na snazi UHF-ove Odluke (EU) 2017/899 predviđena je dostupnost pionirskog 700 MHz frekvencijskog pojasa u cijeloj Uniji do sredine 2020. godine.

Još iz kategorije

Ericsson u suradnji s AT&T omogućio 5G u NBA ljetnoj ligi

Ericsson u suradnji s AT&T omogućio 5G u NBA ljetnoj ligi

19.08.2019. komentiraj

AT&T je ponudio nove mogućnosti vezane uz sportsku zabavu koristeći se Ericssonovom 5G mrežnom infrastrukturom u MGM Resorts NBA ljetnoj ligi. Od 10. do 11. srpnja, fanovi su mogli uživo prenositi video sadržaje iz uređaja Samsung Galaxy S10 5G i sudjelovati u igrama na posve novi način.

VELIKA ICT ANALIZA: Najveći broj zaposlenih i najveće plaće u telekom sektoru

VELIKA ICT ANALIZA: Najveći broj zaposlenih i najveće plaće u telekom sektoru

16.08.2019. komentiraj

Nastavljamo s velikom analizom domaćeg ICT tržišta i krećemo u telekomunikacijski segment i to prema broju zaposlenih i prosječno isplaćenoj neto plaći. Ako pogledamo tvrtke s najvećim broje zaposlenih i njihovom prosječnom plaćom na prvom mjestu je najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom s 3960 zaposlenih u 2018. godini i prosječnom plaćom od 9.484 kune. Slijedi ga najveći telekomunikacijski izvoznik Ericsson Nikola Tesla s 2401 zaposlenim s prosječnom neto plaćom koja doseže 12.533 kuna. Na trećem mjestu po broju zaposlenih je A1 Hrvatska s 1687 zaposlenih i prosječnom plaćom od 9.842 kune

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najbolji telekom izvoznici, Ericsson Nikola Tesla uvjerljivo vodeći

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najbolji telekom izvoznici, Ericsson Nikola Tesla uvjerljivo vodeći

14.08.2019. komentiraj

Nastavljamo s velikom analizom domaćeg ICT tržišta i krećemo u telekomunikacijski segment gdje prema izvoz situacija nije takva da su prvo vodeći telekomi. Na prvom mjestu je Ericsson Nikola Tesla kao najveći izvoznik i to s 998,22 milijuna kuna vrijednim izvozom u 2018. godini uz rast od 0,17 posto.