Ukupni prihodi Optima Telekoma pali 3 posto, dobit tek neznatno manja

Ukupni prihodi Optima Telekoma pali 3 posto, dobit tek neznatno manja

Poslovni rezultati Optima Telekoma, koji upravlja Hrvatski Telekom i nedavno je započeo s procesom njegove prodaje, pokazuju pad prihoda na godišnjoj razini od 3 posto na 530,52 milijuna kuna, dok je na kvartalnoj razini pad prihoda još i veći i iznosi 10,7 posto na 128,41 milijuna kuna. kada se pogleda EBITDA prije jednokratnih stavki nakon najmova (EBITDA – dobit prije kamata oporezivanja, amortizacije i deprecijacije) smanjena je 0,1 posto na godišnjoj razini i sad iznosi 132,3 milijuna kuna, dok je na kvartalnoj razini smanjen 17,9 posto na 40,92 milijuna kuna. EBITDA marža prije jednokratnih stavki za Optima Telekom pokazuje rast od 0,7 postotnih poena na 24,9 posto, dok je na kvartalnoj razini u posljednjem kvartalu zabilježena pad za 2,8 postotnih poena na 31,9 posto.

Za Optimu Telekom je jako važno da je dobit prije kamata i poreza (EBIT) povećana za 27,4 posto na godišnjoj razini na 45,95 milijuna kuna, dok je dobit povećana s 6,513 milijuna kuna na kraju 2018. godine na 17,268 milijuna kuna na kraju prošle poslovne godine uz rast do 165,1 posto.

Optima Telekom Grupa je u 2019. godini u odnosu na prethodnu godinu ostvarila gotovo jednaku EBITDA-u prije jednokratnih stavki nakon najmova, dok je EBITDA prije jednokratnih stavki nakon najmova Društva povećana je za 1,2% u 2019. godini u odnosu na prethodnu godinu. Na razini Grupe ostvaren je rast EBITDA marže prije jednokratnih stavki nakon najmova, koja je viša za 0,7 postotna poena u odnosu na prethodnu godinu te iznosi 24,9%.Grupa je nastavila s daljnjom troškovnom optimizacijom poslovanja te su stoga ukupni poslovni rashodi za 5,9% manji u odnosu na 2018. godinu.

U rezidencijalnom IPTV segmentu Optima Telekom je, u odnosu na prošlu godinu povećao broj korisnika za 11,2%. Porast broja korisnika posebno se odrazio u četvrtom kvartalu 2019. godine kroz povećanje prihoda od 7,4% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Na godišnjoj razini u rezidencijalnom segmentu usluge širokopojasnog pristupa internetu vidljivo je smanjenje broja korisnika od 7,7%, a koji je najvećim dijelom uzrokovan snažnim nastupom konkurencije u segmentu širokopojasnog pristupa internetu što je rezultiralo smanjenjem prihoda od 5,0%.

Pad prihoda od javne govorne usluge bilježi i rezidencijalni i poslovni segment što je rezultat nacionalnog trenda smanjenja korištenja javne govorne usluge, supstucije fiksne govorne usluge govornom u pokretnoj mreži te migracije korisnika Optima Telekoma na naprednija rješenja i pakete.

U poslovnom segmentu na godišnjoj razini zabilježen je rast prihoda od 8,6% u segmentu širokopojasnog pristupa internetu dok se u segmentu podatkovnih usluga, na razini godine, u usporedbi s prethodnom godinom, bilježi rast korisničke baze od 21,4%. Rast prihoda u 2019. godini u odnosu na prethodnu godinu u istom segmentu iznosi 9,8% što je rezultat ugovaranja usluga privatnog podatkovnog povezivanja direktno s pružateljem telekomunikacijskih usluga u segmentu velikih i ključnih poslovnih korisnika.

Optima Telekom nastavlja bilježiti pozitivne trendove u segmentu prodaje ICT rješenja i usluga uz ostvareni prihod na godišnjoj razini od 11,8 mil HRK, ali i snažan rast margine na 20,7% u odnosu na 10,3% ostvarenih u 2018. godini.  Rezultat je ostvaren uslijed snažne orijentiranosti na prodaju ICT rješenja i usluga te suradnje sa ICT partnerima s kojima Optima Telekom kvalitetno odgovara na potrebe tržišta.

Ukupni prihodi veleprodaje bilježe blago smanjenje od 1,2% u odnosu na prethodnu godinu, kao i prihodi od tranzita gdje je smanjenje 0,4%. Povećanje prihoda vidljivo je kod usluga s posebnom tarifom u iznosu od 10,3% u odnosu na 2018. godinu.

„U 2019. godini poseban naglasak stavili smo na očuvanje korisničke baze i snažan rast korisnika i prihoda u IPTV segmentu. Tijekom 2019. započeli smo i dovršili sve potrebne radnje na IPTV platformi kako bi svim novim i postojećim korisnicima omogućili novu verziju s modernijim i inovativnijim sučeljem te lakšim upravljanjem sadržajem, a što će zasigurno povećati zadovoljstvo korisnika. U ostalim segmentima posvetili smo se simplifikaciji portfelja kako bi našim rezidencijalnim korisnicima omogućili veće zadovoljstvo i jednostavniji odabir naših paketa usluga. U protekloj godini lansirali smo i našu loyalty mobilnu aplikaciju Optima KLUB koja članovima kluba omogućuje dodatne pogodnosti i kod naših partnera. Sa strane poslovne prodaje aktivnosti su bile usmjerene na obnovu ugovornih odnosa s postojećom korisničkom bazom te ciljanu akviziciju telekomunikacijskih usluga u sklopu cjelokupnih ICT projekata. Ponosan sam na rezultate u području ICT rješenja i usluga, a posebno na WiFi4EU projekt u okviru kojeg se Optima Telekom u 2019. godini najbolje pozicionirao na tržištu. Tijekom 2019. godine izvršena je i integracija novog Internet čvorišta u mrežu Optima Telekoma, opremljenog 100Gb/s sučeljima, te smo nastavili s razvojem svjetlovodne infrastrukture i proširenjem kapaciteta pristupne ULL mreže, prvenstveno radi povećanja VDSL pristupnih sučelja. U narednom periodu naš cilj i dalje ostaje zadovoljan korisnik te ćemo uložiti napore cijelog Društva u povećanje kvalitete naših usluga i proizvoda. Koristim priliku zahvaliti se svim zaposlenicima Optima Telekoma jer su upravo oni najzaslužniji za ostvareni rezultat”, rekao je Boris Batelić, predsjednik Uprave Optima Telekoma.

Još iz kategorije

Odgađa se uvođenje 5G mreža u Europi zbog pandemije COVID-19

Odgađa se uvođenje 5G mreža u Europi zbog pandemije COVID-19

04.04.2020. komentiraj

Najnoviji podaci o aukcijama za 5G frekvencijske spektre u Europskoj uniji pokazuje da mnoge države odgađaju već najavljene aukcije, a naravno razlog tome je velika pandemija korona virusa. Podaci govore da prema Akcijskom planu 5G EU-a, države članice moraju odobriti opseg 700 MHz do 2020. godine, osim ako ne postoje opravdani razlozi za odlaganje najkasnije do sredine 2022. godine.

Odgođena primjena dijela Metodologije testa istiskivanja marže zbog epidemije koronavirusa i potresa

Odgođena primjena dijela Metodologije testa istiskivanja marže zbog epidemije koronavirusa i potresa

31.03.2020. komentiraj

Vijeće HAKOM-a donijelo je odluku o odgodi primjene dijela mjere Metodologije testa istiskivanja marže do kraja godine zbog epidemije koronavirusa i potresa.

Ipak bi moglo biti nekog povrata novca za MWC 2020

Ipak bi moglo biti nekog povrata novca za MWC 2020

27.03.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa utjecala je na svakodnevicu i uzdrmala brojne industrije, a prvo veće otkazivanje nekog događaja zbog straha od širenja zaraze bilo je ono u Barceloni. Mobile World Congress (MWC) nije se održao prvi put u svojoj povijesti, izgubljeno je oko pola milijarde eura prihoda, a organizator GSMA je sve “začinio” vijesti da povrata novca neće biti. Ipak, to se možda promijenilo.