Ubrzana izgradnja optičke i 5G mreže u Italiji

Ubrzana izgradnja optičke i 5G mreže u Italiji
Fotolia

Grupacija TIM zatvorila je prvu fazu planova za natječaje za 'Italia 1 Giga' i '5G backhauling', u okviru talijanskog Nacionalnog plana za oporavak i otpornost (NRRP). Prva prekretnica u planu infrastrukturnih radova u natječaju Italia 1 Giga postignuta je kada je više od 14.100 adresa u 90 talijanskih općina koje su obuhvaćene osvojenim lotovima opremljeno ultraširokopojasnom vezom.

Nadalje, u 95 općina za koje je TIM dobio natječaj ‘5G Backhauling’, obavljeni su potrebni radovi za aktiviranje infrastrukture mobilne mreže 5G za pružanje naprednih usluga na preko 150 lokacija. Što se tiče plana 'Italia 1 Giga', grupi koju čine TIM i FiberCop dodijeljeno je 7 od 15 lotova koje je raspisao Infratel Italia, u vrijednosti većoj od 1,6 milijardi eura u financiranju, kao i približno 700 milijuna eura u izravnim ulaganja TIM grupe. Dotične regije su Pijemont, Valle d’Aosta, Ligurija, Abruzzo, Molise, Sardinija, Umbrija, Marke, Kalabrija i Basilicata, kao i autonomne pokrajine Trento i Bolzano.

Kao jedini pobjednik Backhauling Plana, koji se tiče optičkih veza između 5G mobilnih mjesta, TIM također oprema 6 osvojenih lotova (koji se odnose na cijelu zemlju) potrebnom infrastrukturom za poboljšanje performansi mobilne mreže. Javno financiranje vrijedno je 700 milijuna eura, uz još 100 milijuna eura izravnih ulaganja.

“Završetak prve faze obaju natječaja financiranih iz NRRP-a označava važan korak naprijed u digitalizaciji Italije. Osobito smo ponosni što možemo podijeliti svoju stručnost kako bismo doprinijeli ispunjavanju postavljenih ciljeva za stvaranje nove infrastrukture fiksne i mobilne mreže. Za TIM - vodećeg talijanskog operatera, koji je dobio najveći broj natječaja obuhvaćenih NRRP-om - ovo je važan rezultat, postignut zahvaljujući suradnji s Infratel Italia," rekla je Elisabetta Romano, TIM-ova glavna direktorica mreže, operacija i veleprodaje.

TIM, kroz FiberCop, također nastavlja svoju misiju stvaranja ultra-širokopojasne mreže u cijeloj zemlji. FiberCop već jamči pokrivenost od preko 94% fiksnih linija zahvaljujući FTTC i FTTH tehnologijama i nastavit će razvijati FTTH pokrivenost, s brzinom veze do 10 Gigabita, kako bi pokrio približno 60% kućanstava diljem zemlje.