Ubrzana izgradnja optičke i 5G mreže u Italiji

Ubrzana izgradnja optičke i 5G mreže u Italiji

Foto: Fotolia

Grupacija TIM zatvorila je prvu fazu planova za natječaje za 'Italia 1 Giga' i '5G backhauling', u okviru talijanskog Nacionalnog plana za oporavak i otpornost (NRRP). Prva prekretnica u planu infrastrukturnih radova u natječaju Italia 1 Giga postignuta je kada je više od 14.100 adresa u 90 talijanskih općina koje su obuhvaćene osvojenim lotovima opremljeno ultraširokopojasnom vezom.

Nadalje, u 95 općina za koje je TIM dobio natječaj ‘5G Backhauling’, obavljeni su potrebni radovi za aktiviranje infrastrukture mobilne mreže 5G za pružanje naprednih usluga na preko 150 lokacija. Što se tiče plana 'Italia 1 Giga', grupi koju čine TIM i FiberCop dodijeljeno je 7 od 15 lotova koje je raspisao Infratel Italia, u vrijednosti većoj od 1,6 milijardi eura u financiranju, kao i približno 700 milijuna eura u izravnim ulaganja TIM grupe. Dotične regije su Pijemont, Valle d’Aosta, Ligurija, Abruzzo, Molise, Sardinija, Umbrija, Marke, Kalabrija i Basilicata, kao i autonomne pokrajine Trento i Bolzano.

Kao jedini pobjednik Backhauling Plana, koji se tiče optičkih veza između 5G mobilnih mjesta, TIM također oprema 6 osvojenih lotova (koji se odnose na cijelu zemlju) potrebnom infrastrukturom za poboljšanje performansi mobilne mreže. Javno financiranje vrijedno je 700 milijuna eura, uz još 100 milijuna eura izravnih ulaganja.

“Završetak prve faze obaju natječaja financiranih iz NRRP-a označava važan korak naprijed u digitalizaciji Italije. Osobito smo ponosni što možemo podijeliti svoju stručnost kako bismo doprinijeli ispunjavanju postavljenih ciljeva za stvaranje nove infrastrukture fiksne i mobilne mreže. Za TIM - vodećeg talijanskog operatera, koji je dobio najveći broj natječaja obuhvaćenih NRRP-om - ovo je važan rezultat, postignut zahvaljujući suradnji s Infratel Italia," rekla je Elisabetta Romano, TIM-ova glavna direktorica mreže, operacija i veleprodaje.

TIM, kroz FiberCop, također nastavlja svoju misiju stvaranja ultra-širokopojasne mreže u cijeloj zemlji. FiberCop već jamči pokrivenost od preko 94% fiksnih linija zahvaljujući FTTC i FTTH tehnologijama i nastavit će razvijati FTTH pokrivenost, s brzinom veze do 10 Gigabita, kako bi pokrio približno 60% kućanstava diljem zemlje.

Još iz kategorije

EK u veljači najavljuje promjene i pomoć telekomima u uvođenju 5G mreže

EK u veljači najavljuje promjene i pomoć telekomima u uvođenju 5G mreže

27.01.2023.

Novi prijedlog Europske komisije, koji bi trebao biti objavljen u veljači, opisat će promjene postojećih propisa kako bi se operaterima pomoglo s troškovima uvođenja 5G. Prema medijskim izvješćima, ovo će biti dio šireg plana da svi građani imaju pristup gigabitnoj povezivosti do 2030. godine.

HT gradi širokopojasni pristup internetu na području Grada Dubrovnika i općina Dubrovačko primorje, Konavle te Župa dubrovačka

HT gradi širokopojasni pristup internetu na području Grada Dubrovnika i općina Dubrovačko primorje, Konavle te Župa dubrovačka

26.01.2023.

Najjači domaći telekom operator HT započeo je projekt izgradnje optičke infrastrukture na području Grada Dubrovnika i općina Dubrovačko primorje, Konavle te Župa dubrovačka, čime će na utvrđenih 9.065 'bijelih' adresa na ovom području biti omogućen brzi (+40 Mbit/s) i ultra-brzi (+100 Mbit/s simetrično) širokopojasni pristup internetu.

Telemach spajanjem Rijeke na 10 Giga optičku mrežu zaokružuje prvi val investicijskog ciklusa u velikim gradovima

Telemach spajanjem Rijeke na 10 Giga optičku mrežu zaokružuje prvi val investicijskog ciklusa u velikim gradovima

25.01.2023.

10 Giga optička mreža već danas je dostupna za preko 100.000 kućanstava u Zagrebu, Splitu, Zadru, Osijeku i Rijeci, a njezina prednost su internetske brzine kakvima se mogu pohvaliti stanovnici Singapura, New Yorka i Ženeve, ističu iz trećeg po veličini domaćeg telekoma Telemach Hrvatska.