Tržište fiksne telefonije pod velikim pritiskom

Tržište fiksne telefonije pod velikim pritiskom

Foto: DepositPhotos

Telekom operateri u fiksnoj telefoniji bilježe znatan pad prihoda na godišnjoj razini u četvrtom kvartalu prošle godine u odnosu na isti kvartal prethodne godine i taj je pad prihoda dosegao 15,32 posto. Ukupno je tako prošle godine prihodovano 317,14 milijuna kuna.

Ako se pak pogleda taj rezultat i usporedi s prethodnim tj. Trećim kvartalom 2018. godine pad je ipak nešto manji ali gotovo dvoznamenkast i iznosi 9,97 posto.

Podaci govore kako na godišnjoj razini jednako padaju i maloprodajni i veleprodajni prihodi. Broj korisnika, odnosno kako se to u fiksnoj telefoniji mjeri broj priključaka pao je na godišnjoj razini u četvrtom kvartalu prošle godine 2,05 posto i to na 1,346 milijuna priključaka. Ako se pak usporede dva uzastopna kvartala i to 3 i 4 prošle godine pad je nešto manji i iznosi 1,02 posto. Ogroman pad zabilježen je u segmentu  korisnika koji imaju samostalnu fiksnu telefonsku liniju, odnosno nikakvu drugu uslugu koji je na kraju prošle godine zaustavljen na 415,13 tisuća korisnika uz pad na godišnjoj razini gledano posljednji kvartal prošle s posljednjim kvartalom 2017 godine za 13,65 posto.

Pogledaju li se brojke za treći i četvrti kvartal prošle godine taj je pad čak i veći i iznosi 14,09 posto.

Pada i broj potrošenih minuta u fiksnoj telefoniji i to za 10,64 posto na godišnjoj razini, tako da smo u četvrtom kvartalu prošle godine pričali 453,025 milijuna minuta.

Još iz kategorije

Javni poziv za jedinice lokalne i regionalne samouprave za dodjelu sredstava za razvoj širokopojasnog interneta

Javni poziv za jedinice lokalne i regionalne samouprave za dodjelu sredstava za razvoj širokopojasnog interneta

22.03.2019. komentiraj

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije je u sklopu programa dodjele bespovratnih sredstava za izgradnju pristupnih mreža sljedeće generacije, financiranih iz Europskog fonda za regionalni razvoj, objavilo Javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanje u postupku pred-odabira na temelju Planova razvoja širokopojasne infrastrukture odobrenih od strane HAKOM-a.

VIDEO: Nove platforme mijenjaju komunikaciju

VIDEO: Nove platforme mijenjaju komunikaciju

21.03.2019. komentiraj

I ove godine MWC19 je bio mjesto gdje se pričalo što nas čeka u budućnosti, a to je svakako RCS odnosno Rich Communication Services koji treba polako ali sigurno zamijeniti SMS poruke i ako se tko uopće sjeća još i MMS poruka.

Hrvatski Telekom kreće s pilotiranjem 5G mreže

Hrvatski Telekom kreće s pilotiranjem 5G mreže

20.03.2019. komentiraj

Prva 5G bazna stanica koja će se koristiti za isprobavanje mogućnosti 5G mreže i uređaja koji će na nju biti spojeni proradila je u Samoboru i predstavlja prvi korak prema 5G mreži, ističe Boris Drilo član Uprave i glavni izvršni direktor za tehniku i informacijske tehnologije.