Tržište 5G mrežne infrastrukture iduće godine će vrijediti 4,2 milijarde dolara

Tržište 5G mrežne infrastrukture iduće godine će vrijediti 4,2 milijarde dolara

Foto: DepositPhotos

Do kraja iduće godine će tržište koje se tiče mobilne mreže pete generacije (5G) vrijediti oko 4,2 milijarde američkih dolara, a sve zahvaljujući sve većim ulaganjima u infrastrukturu koja bi trebala omogućiti neometano korištenje najnovije tehnologije, iznimno uzbudljive i napredne.

Takve brojke pokazuje u izvješću Gartner, a temelji ga na ulaganjima koja su sad već poznata i najavljena za iduću godinu. Primjerice, vrijednost infrastrukture na tržištu trenutno je 2,2 milijarde dolara, što znači da će se dogodine to gotovo pa udvostručiti. Ipak, daleko je to sve od prethodnih generacija.

Primjerice, kako Gartner pokazuje, prošle godine je 5G infrastruktura bila na 612,9 milijuna godina, 2G na 1,5 milijardi, 3G na 5,58 milijardi, LTE i 4G na čak 20,45 milijardi dolara i ostale mrežne tehnologije koje se tiču mobilnih komunikacija su bile na gotovo deset milijardi dolara vrijednosti.

U ovoj godini je 2G pao na 697 milijuna, a 5G je na spomenutih 2,2 milijarde, 3G je pao na 3,67 milijardi, LTE i 4G na 19,32 milijarde i ostali su ponovno na oko deset milijardi. Dogodine će 5G biti na spomenute 4,2 milijarde, LTE i 4G na 18,28 milijardi. A u 2021. će 5G biti na 6,8 milijardi i LTE te 4G na 16,35 milijardi. Ali, zato će ostale tehnologije koje se tiču mobilnih komunikacija biti na oko 11,5 milijardi dolara vrijednosti.

Samim time, jasno je da će proći neko vrijeme prije nego 5G potpuno okupira mrežnu infrastrukturu pa postane tehnologija broj jedan, po potrošnji. Sve to ovisi prvenstveno o poslovnom segmentu jer što će brže taj sektor prelaziti na 5G, to će se ta tehnologija i brže rasti. Jer, potrošači pojedinačno ipak nisu dovoljno snažan faktor da bi mogli tržište u kraćem vremenu okrenuti u smjeru koji bi postavio 5G na sami vrh...

Ali, kako god bilo, vrijeme će učiniti svoje...

Još iz kategorije

HT završio modernizaciju mobilne mreže

HT završio modernizaciju mobilne mreže

19.02.2020. komentiraj

Uvođenjem najsuvremenije opreme u Hrvatskoj završena je potpuna modernizacija mobilne mreže Hrvatskog Telekoma, koja je spremna za 5G tehnologiju i napredne usluge budućnosti. Riječ je o najvećoj privatnoj infrastrukturnoj investiciji u Hrvatskoj u 2019. godini, u sklopu koje je HT uložio više od milijardu kuna u obnovu svih odašiljača svoje mreže, koji sada svi podržavaju 4G/LTE tehnologiju. Povećana je pokrivenost u objektima sa 76 na 89 posto, a korisničke brzine su povećane za 75 posto u odnosu na 2017. godinu, čime je poboljšana i ujednačena kvaliteta mobilnih usluga za sve korisnike u Hrvatskoj. Bez obzira žive li u gradovima ili u ruralnim sredinama Lijepe naše, na svojim mobitelima korisnici će imati vidljivu oznaku 4G koja garantira sve mobilne usluge bez pucanja, smrzavanja i zastajkivanja.

Njemačka dozvolila Huaweiju sudjelovanje u izgradnji 5G mreža

Njemačka dozvolila Huaweiju sudjelovanje u izgradnji 5G mreža

18.02.2020. komentiraj

Kineski tehnološki gigant Huawei i službeno je dobio dopuštenje za rad na mobilnim mrežama pete generacije (5G) u Njemačkoj jer Kršćanski demokrati (Christian Democrats CDU) i Kršćansko-socijalna unija (Christian Social Union CSU) glasali su protiv njegova isključenja iz budućih javnih nabava za uspostavu te mreže u zemlji.

Pad prihoda i dobiti HT-a u 2019. godini

Pad prihoda i dobiti HT-a u 2019. godini

18.02.2020. komentiraj

Najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom u prošloj poslovnoj godini zabilježio je pad prihoda na 7,885 milijardi kuna što je za 0,81 posto manje negoli u poslovnoj 2018. godini. Dobit prije kamata oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) prije jednokratnih stavki nakon najmova u 2019. godini iznosi 2.908 milijuna kuna te je za 4,1 posto niža u odnosu na isto razdoblje prošle godine, uglavnom zbog povećanih materijalnih i roaming troškova te troškova osoblja. Zadržana je visoka marža EBITDA-e nakon najmova na razini od 37,7 posto.