Tržište 5G mrežne infrastrukture iduće godine će vrijediti 4,2 milijarde dolara

Tržište 5G mrežne infrastrukture iduće godine će vrijediti 4,2 milijarde dolara

Foto: DepositPhotos

Do kraja iduće godine će tržište koje se tiče mobilne mreže pete generacije (5G) vrijediti oko 4,2 milijarde američkih dolara, a sve zahvaljujući sve većim ulaganjima u infrastrukturu koja bi trebala omogućiti neometano korištenje najnovije tehnologije, iznimno uzbudljive i napredne.

Takve brojke pokazuje u izvješću Gartner, a temelji ga na ulaganjima koja su sad već poznata i najavljena za iduću godinu. Primjerice, vrijednost infrastrukture na tržištu trenutno je 2,2 milijarde dolara, što znači da će se dogodine to gotovo pa udvostručiti. Ipak, daleko je to sve od prethodnih generacija.

Primjerice, kako Gartner pokazuje, prošle godine je 5G infrastruktura bila na 612,9 milijuna godina, 2G na 1,5 milijardi, 3G na 5,58 milijardi, LTE i 4G na čak 20,45 milijardi dolara i ostale mrežne tehnologije koje se tiču mobilnih komunikacija su bile na gotovo deset milijardi dolara vrijednosti.

U ovoj godini je 2G pao na 697 milijuna, a 5G je na spomenutih 2,2 milijarde, 3G je pao na 3,67 milijardi, LTE i 4G na 19,32 milijarde i ostali su ponovno na oko deset milijardi. Dogodine će 5G biti na spomenute 4,2 milijarde, LTE i 4G na 18,28 milijardi. A u 2021. će 5G biti na 6,8 milijardi i LTE te 4G na 16,35 milijardi. Ali, zato će ostale tehnologije koje se tiču mobilnih komunikacija biti na oko 11,5 milijardi dolara vrijednosti.

Samim time, jasno je da će proći neko vrijeme prije nego 5G potpuno okupira mrežnu infrastrukturu pa postane tehnologija broj jedan, po potrošnji. Sve to ovisi prvenstveno o poslovnom segmentu jer što će brže taj sektor prelaziti na 5G, to će se ta tehnologija i brže rasti. Jer, potrošači pojedinačno ipak nisu dovoljno snažan faktor da bi mogli tržište u kraćem vremenu okrenuti u smjeru koji bi postavio 5G na sami vrh...

Ali, kako god bilo, vrijeme će učiniti svoje...

Još iz kategorije

Kina lansirala 5G mrežu

Kina lansirala 5G mrežu

15.11.2019. komentiraj

Kina je prije roka pustila “u pogon” mobilnu mrežu pete generacije (5G) i sad je u svojoj “ponudi” imaju China Telecom, China Unicom i China Mobile, a cijene koje nude su iznimno niske jer se kreću na otprilike 18 američkih dolara mjesečno po paketu!

HT u novoj upravnoj zgradi otvorio Business Showroom, a predstavio i svoj novi data centar

HT u novoj upravnoj zgradi otvorio Business Showroom, a predstavio i svoj novi data centar

14.11.2019. komentiraj

Hrvatski Telekom otvorio je danas svoj novi Business Showroom, inovacijski centar u kojem će predstavljati svoja najnaprednija tehnološka rješenja kojima digitalizira hrvatske tvrtke i gradove.Uz to, najjači domaći telekom operator predstavio je i svoj novi data centar, odnosno nadograđeni postojeći data centar u Selskoj ulici u Zagrebu gdje će korisnicima biti po prvi put na raspolaganju u Hrvatskoj Microsoft Azure Stack.

Uvođenje umjetne inteligencije ključno za korisnički doživljaj

Uvođenje umjetne inteligencije ključno za korisnički doživljaj

14.11.2019. komentiraj

Pružatelji komunikacijskih usluga širom svijeta prepoznali su potrebu za brzim uvođenjem umjetne inteligencije (UI) i automatizacije kako bi na troškovno učinkovit način poboljšali korisničko iskustvo u skladu sa sve bržim uvođenjem 5G temeljenog Interneta stvari i Industrije 4.0.