Tržište 5G mrežne infrastrukture iduće godine će vrijediti 4,2 milijarde dolara

Tržište 5G mrežne infrastrukture iduće godine će vrijediti 4,2 milijarde dolara

Foto: DepositPhotos

Do kraja iduće godine će tržište koje se tiče mobilne mreže pete generacije (5G) vrijediti oko 4,2 milijarde američkih dolara, a sve zahvaljujući sve većim ulaganjima u infrastrukturu koja bi trebala omogućiti neometano korištenje najnovije tehnologije, iznimno uzbudljive i napredne.

Takve brojke pokazuje u izvješću Gartner, a temelji ga na ulaganjima koja su sad već poznata i najavljena za iduću godinu. Primjerice, vrijednost infrastrukture na tržištu trenutno je 2,2 milijarde dolara, što znači da će se dogodine to gotovo pa udvostručiti. Ipak, daleko je to sve od prethodnih generacija.

Primjerice, kako Gartner pokazuje, prošle godine je 5G infrastruktura bila na 612,9 milijuna godina, 2G na 1,5 milijardi, 3G na 5,58 milijardi, LTE i 4G na čak 20,45 milijardi dolara i ostale mrežne tehnologije koje se tiču mobilnih komunikacija su bile na gotovo deset milijardi dolara vrijednosti.

U ovoj godini je 2G pao na 697 milijuna, a 5G je na spomenutih 2,2 milijarde, 3G je pao na 3,67 milijardi, LTE i 4G na 19,32 milijarde i ostali su ponovno na oko deset milijardi. Dogodine će 5G biti na spomenute 4,2 milijarde, LTE i 4G na 18,28 milijardi. A u 2021. će 5G biti na 6,8 milijardi i LTE te 4G na 16,35 milijardi. Ali, zato će ostale tehnologije koje se tiču mobilnih komunikacija biti na oko 11,5 milijardi dolara vrijednosti.

Samim time, jasno je da će proći neko vrijeme prije nego 5G potpuno okupira mrežnu infrastrukturu pa postane tehnologija broj jedan, po potrošnji. Sve to ovisi prvenstveno o poslovnom segmentu jer što će brže taj sektor prelaziti na 5G, to će se ta tehnologija i brže rasti. Jer, potrošači pojedinačno ipak nisu dovoljno snažan faktor da bi mogli tržište u kraćem vremenu okrenuti u smjeru koji bi postavio 5G na sami vrh...

Ali, kako god bilo, vrijeme će učiniti svoje...

Još iz kategorije

Huaweijeva 5G tehnologija koja čuva energiju dobila priznanje za očuvanje okoliša

Huaweijeva 5G tehnologija koja čuva energiju dobila priznanje za očuvanje okoliša

23.09.2019. komentiraj

Huawei na ovogodišnjem sajmu ITU – Telecom World Awards Ceremony koji se održao u Budimpešti osvojio je priznanje Green 5G Power za promicanje i afirmaciju zelene digitalne ekonomije, posebno izvanrednog doprinosa u smislu očuvanja energije, zaštite okoliša i smanjenje utjecaja mobilnih mreža.

Stižu digitalni radio DAB+ i HbbTV interaktivna televizija

Stižu digitalni radio DAB+ i HbbTV interaktivna televizija

21.09.2019. komentiraj

Ovogodišnji WMF u Rovinju državna tvrtka Odašiljači i veze odlučila je iskoristiti za predstavljanje diviju vrlo zanimljivih usluga i to nove platforme za medijske sadržaje koje omogućuju OIV-ove usluge DAB+ digitalni radio i Hybrid broadcast broadband TV (HbbTV).

Hrvatski Telekom demonstrirao 5G mrežu na svečanom otvorenju Weekend Media Festivala

Hrvatski Telekom demonstrirao 5G mrežu na svečanom otvorenju Weekend Media Festivala

21.09.2019. komentiraj

Budućnost mobilnih telekomunikacija svakako je 5G koji je bio i zvijezda početka WMF otvorenog jučer u Rovinju. Video prijenosom putem drona na 5G mreži Hrvatskog Telekoma svečano je otvoren dvanaesti Weekend Media Festival u Rovinju. Riječ je o prvom video prijenosu putem drona na 5G mreži u ovom dijelu Europe, uspostavljenom između Rovinja i Krka.