Trilijuni eura zakopani u telekom sektoru

Trilijuni eura zakopani u telekom sektoru

Foto: Fotolia (ilustracija)

U slijedeće tri pol godine svjetsko telekomunikacijsko tržište zabilježit će skroman, ali zamjetan rast od 2.7 posto i dosegnut će 1.25 trilijuna eura što je rast u odnosu na kraj prošle godine kada je ono vrijedilo 1.12 trilijuna, pokazuju najnoviji podaci IDATE.

Pritom je cjelokupno tržište koje IDATE nazivaju „DigiWorld“ koje uključuje uz telekomunikacijsko tržište, softver, hardver, računala, potrošačku elektroniku TV usluge poraslo u 2012. u odnosu na prethodnu godinu za 2.8 posto i doseglo 3.17 trilijuna eura.

Cjelokupno tržište će prema analitičarima IDATE do 2016. godine dosegnuti vrijednost od čak 3.66 trilijuna eura.

U telekomunikacijskom segmentu veliki rast očekuje se od OTT (over the top) igrača, dakle onih koji troše podatkovni promet i donose nove usluge koje su u konačnici pokretač cjelokupnog tržišta jer je već danas jako dobro vidljivo da su jedini rastući segmenti u mobilnim i fiksnim telekomunikacijskim mrežama upravo usluge vezane uz podatkovni promet.

U mobilnom telekomunikacijskom prometu očekuje se da će najveći ubrzivač rasta biti LTE (Long Term Evolution) odnosno četvrta generacija mobilne telefonije, dok se u fiksnom telekomunikacijskom segmentu očekuje da će najveći dio rasta biti potaknut gradnjom optičke infratsrukuture i to ne nacionalnihi drugih backbona, već optike do kuće ili stana (FTTH).

Još iz kategorije

Macron poručuje da Europa neće blokirati Huawei

Macron poručuje da Europa neće blokirati Huawei

20.05.2019. komentiraj

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da Europa neće iću putem Sjedinjenih Američkih Država po pitanju Huaweija, što znači da nikakve sankcije ili zabrane na tlu Europske unije neće vrijediti za tu kinesku kompaniju. Time je samo potvrdio sve ono što je njemačka kancelarka Angela Merkel na tu temu izgovarala posljednjih mjeseci.

Trump zabranio američkim telekomima kupovinu kineske opreme

Trump zabranio američkim telekomima kupovinu kineske opreme

17.05.2019. komentiraj

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump potpisao naredio je zabranu američkim kompanijama da koriste stranu telekomunikacijsku opremu za koju se vjeruje kako predstavlja bilo kakav rizik po nacionalnu sigurnost.

Ericsson ConsumerLab ruši mitove o značaju 5G za korisnike

Ericsson ConsumerLab ruši mitove o značaju 5G za korisnike

16.05.2019. komentiraj

Ericsson je objavio novo ConsumerLab izvješće pod nazivom 5G Consumer Potential, koje razbija mitove o značaju 5G za potrošače i opisuje mogućnosti koje su dostupne pružateljima komunikacijskih usluga.