Trilijuni eura zakopani u telekom sektoru

Trilijuni eura zakopani u telekom sektoru

Foto: Fotolia (ilustracija)

U slijedeće tri pol godine svjetsko telekomunikacijsko tržište zabilježit će skroman, ali zamjetan rast od 2.7 posto i dosegnut će 1.25 trilijuna eura što je rast u odnosu na kraj prošle godine kada je ono vrijedilo 1.12 trilijuna, pokazuju najnoviji podaci IDATE.

Pritom je cjelokupno tržište koje IDATE nazivaju „DigiWorld“ koje uključuje uz telekomunikacijsko tržište, softver, hardver, računala, potrošačku elektroniku TV usluge poraslo u 2012. u odnosu na prethodnu godinu za 2.8 posto i doseglo 3.17 trilijuna eura.

Cjelokupno tržište će prema analitičarima IDATE do 2016. godine dosegnuti vrijednost od čak 3.66 trilijuna eura.

U telekomunikacijskom segmentu veliki rast očekuje se od OTT (over the top) igrača, dakle onih koji troše podatkovni promet i donose nove usluge koje su u konačnici pokretač cjelokupnog tržišta jer je već danas jako dobro vidljivo da su jedini rastući segmenti u mobilnim i fiksnim telekomunikacijskim mrežama upravo usluge vezane uz podatkovni promet.

U mobilnom telekomunikacijskom prometu očekuje se da će najveći ubrzivač rasta biti LTE (Long Term Evolution) odnosno četvrta generacija mobilne telefonije, dok se u fiksnom telekomunikacijskom segmentu očekuje da će najveći dio rasta biti potaknut gradnjom optičke infratsrukuture i to ne nacionalnihi drugih backbona, već optike do kuće ili stana (FTTH).

Još iz kategorije

Njemačka će dozvoliti Huaweiju sudjelovanje u izgradnji 5G mreža

Njemačka će dozvoliti Huaweiju sudjelovanje u izgradnji 5G mreža

18.10.2019. komentiraj

Kineski tehnološki gigant Huawei ipak s krajem godine ide prema pozitivnijim vijestima vezanima uz svoje poslovanje, što potvrđuju ranije informacije o blažim sankcijama Sjedinjenih Američkih Država te posljednje informacije o tome da će ipak biti dio njemačke tranzicije na mobilne mreže pete generacije (5G).

Projekt RUNE predstavljen hrvatskim telekom operatorima

Projekt RUNE predstavljen hrvatskim telekom operatorima

17.10.2019. komentiraj

Tvrtka RUNE Crow, u kongresnom centru Forum Zagreb, hrvatskim telekom operatorima predstavila projekt RUNE (Rural network), kojeg provodi na području Republike Hrvatske.  Projekt RUNE pokrenut je s ciljem osiguranja ultra-brze širokopojasne optičke infrastrukture za korisnike u ruralnim područjima Hrvatske (Primorsko-goranske i Istarske županije). S izgradnjom na područjima koja trenutno nisu pokrivena svjetlovodnom infrastrukturom, RUNE će pomoći jedinicama lokalne samouprave u dostizanju ciljeva Digitalne agende za Europu 2020, kroz osiguravanje povezivanja na novu svjetlovodnu pristupnu mrežu koja će omogućiti brzine veće od 1 Gbps.

HT dobio kaznu od 28,1 milijuna kuna

HT dobio kaznu od 28,1 milijuna kuna

17.10.2019. komentiraj

Visoki trgovački sud odbio je žalbu najjačeg domaćeg telekoma HT-a i odredio kaznu u visini od 28,1 milijuna kuna jer je 2015 i 2016. kršio odredbe zakona o elektroničkim komunikacijama jer nije dostavljao potrebnu dokumentaciju telekom regulatoru HAKOM-u.