Trilijuni eura zakopani u telekom sektoru

Trilijuni eura zakopani u telekom sektoru

Foto: Fotolia (ilustracija)

U slijedeće tri pol godine svjetsko telekomunikacijsko tržište zabilježit će skroman, ali zamjetan rast od 2.7 posto i dosegnut će 1.25 trilijuna eura što je rast u odnosu na kraj prošle godine kada je ono vrijedilo 1.12 trilijuna, pokazuju najnoviji podaci IDATE.

Pritom je cjelokupno tržište koje IDATE nazivaju „DigiWorld“ koje uključuje uz telekomunikacijsko tržište, softver, hardver, računala, potrošačku elektroniku TV usluge poraslo u 2012. u odnosu na prethodnu godinu za 2.8 posto i doseglo 3.17 trilijuna eura.

Cjelokupno tržište će prema analitičarima IDATE do 2016. godine dosegnuti vrijednost od čak 3.66 trilijuna eura.

U telekomunikacijskom segmentu veliki rast očekuje se od OTT (over the top) igrača, dakle onih koji troše podatkovni promet i donose nove usluge koje su u konačnici pokretač cjelokupnog tržišta jer je već danas jako dobro vidljivo da su jedini rastući segmenti u mobilnim i fiksnim telekomunikacijskim mrežama upravo usluge vezane uz podatkovni promet.

U mobilnom telekomunikacijskom prometu očekuje se da će najveći ubrzivač rasta biti LTE (Long Term Evolution) odnosno četvrta generacija mobilne telefonije, dok se u fiksnom telekomunikacijskom segmentu očekuje da će najveći dio rasta biti potaknut gradnjom optičke infratsrukuture i to ne nacionalnihi drugih backbona, već optike do kuće ili stana (FTTH).

Još iz kategorije

Ericsson u suradnji s AT&T omogućio 5G u NBA ljetnoj ligi

Ericsson u suradnji s AT&T omogućio 5G u NBA ljetnoj ligi

19.08.2019. komentiraj

AT&T je ponudio nove mogućnosti vezane uz sportsku zabavu koristeći se Ericssonovom 5G mrežnom infrastrukturom u MGM Resorts NBA ljetnoj ligi. Od 10. do 11. srpnja, fanovi su mogli uživo prenositi video sadržaje iz uređaja Samsung Galaxy S10 5G i sudjelovati u igrama na posve novi način.

VELIKA ICT ANALIZA: Najveći broj zaposlenih i najveće plaće u telekom sektoru

VELIKA ICT ANALIZA: Najveći broj zaposlenih i najveće plaće u telekom sektoru

16.08.2019. komentiraj

Nastavljamo s velikom analizom domaćeg ICT tržišta i krećemo u telekomunikacijski segment i to prema broju zaposlenih i prosječno isplaćenoj neto plaći. Ako pogledamo tvrtke s najvećim broje zaposlenih i njihovom prosječnom plaćom na prvom mjestu je najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom s 3960 zaposlenih u 2018. godini i prosječnom plaćom od 9.484 kune. Slijedi ga najveći telekomunikacijski izvoznik Ericsson Nikola Tesla s 2401 zaposlenim s prosječnom neto plaćom koja doseže 12.533 kuna. Na trećem mjestu po broju zaposlenih je A1 Hrvatska s 1687 zaposlenih i prosječnom plaćom od 9.842 kune

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najbolji telekom izvoznici, Ericsson Nikola Tesla uvjerljivo vodeći

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najbolji telekom izvoznici, Ericsson Nikola Tesla uvjerljivo vodeći

14.08.2019. komentiraj

Nastavljamo s velikom analizom domaćeg ICT tržišta i krećemo u telekomunikacijski segment gdje prema izvoz situacija nije takva da su prvo vodeći telekomi. Na prvom mjestu je Ericsson Nikola Tesla kao najveći izvoznik i to s 998,22 milijuna kuna vrijednim izvozom u 2018. godini uz rast od 0,17 posto.